Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MİT uludere

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kuruluşunun 85. yılı etkinlikleri kapsamında yazılı ve görsel basının yöneticilerini müsteşarlık binasında ağırladı. 35 kişinin hayatını kaybettiği olay hakkında basın mensuplarının sorularını MİT müsteşarı Hakan Fidan yanıtladı. Toplantı sonrasında ise ULudere olayı hakkında MİT yazılı basın açıklamasını basın mensuplarına dağıttı. Basın mensuplarının konuk edildiği toplantıda ayrıca MİT müsteşarlığındaki yeni yapılanma da ana gündem maddelerinden biri oldu.

        MİT müsteşarlığında gerçekleştirilen toplantının ayrıntılarını Habertürk TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu, Habertürk canlı yayının anlattı.

        Toplantı sırasında Uludere olayının gündeme gelmediğini belirten Türkoğlu, toplantıda özellikle MİT'teki yeni yapılanma ile asker ve sivil istihbaratın tek elde taoplanmasının konuşulduğunu belirtildi. Alican Türkoğlu, MİT insansız hava araçlarından kendilerine görüntü gelmediğini, bu görüntülerin Genelkurmay'a gittiği bilgisinin altını çizdi dedi.

        Habertürk TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun, MİT müsteşarlığında gerçekleşen toplantıdan aktardığı satırbaşları şu şekilde;

        "Toplantıda Uludere konusu hiç konuşulmadı. Hakan Fidan toplantı sırasında Uludere konusundaki açıklamamızı toplantı çıkışında alacaksınız dedi. Daha önce de bu konu hakkında açıklama yapılmıştı. Bu açıklamada da zaten daha önceki açıklamaya atıfta bulunuluyor.

        Açıklamada, hem daha önceki açıklama hem de Beşir Atalay'ın TBMM'de yaptığı açıklamaya atıfta bulunuluyor ve son açıklamanın 'Bir gazetecinin devamlı olarak konu hakkında gerçek dışı iddialarını devam ettirmesi nedeniyle' yapıldığı belirtiliyor.

        "İHA'LARIN GÖRÜNTÜLERİ MİT'E GELMİYOR"

        İHA'ların görüntüleri MİT'e gelmiyor. Görüntü dökümler Genelkurmay'da toplanıyor. Hakan Fidan bunu belirtti.

        Fidan, her beş yılda bir basın mensuplarına teşkilatın kapılarını açtıklarını belirtti ve Uludere'deki olay bizim kutlamalarımıza gölge düşürdü dedi.

        Toplantıda MİT'in yeni yapısına dair bilgiler paylaşıldı. Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Genel Sekreterliği oluşması ve bunun görev yapısına dair açıklamalar yapıldı. Dışişleri Bakanlığı ile çok yakın çalışma yürütüldüğünü belirtti Hakan Fidan.

        Basının gündeme getirdiği Genelkurmay Elektronik Ssistemler Komutanlığı'nın (GES) MİT'e devredilmesi ve isminin Gölbaşı Elektronik Sistemler Başkanlığı olması da toplantıda konuşuldu."

        MİT'İN YAZILI AÇIKLAMASI

        Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada ise Genelkurmay Başkanlığının 29 Aralık 2011 tarihindeki basın açıklamasında ve terörle mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın 3 Ocak 2012 tarihinde TBMM'de Hükümet adına yaptığı bilgilendirme konuşmasında Şırnak'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği operasyonla ilgili bütün detayları kamuoyu ile paylaştığı anımsatıldı.

        Genelkurmay Başkanlığı ve Atalay'ın açıklamalarında, MİT'in bu olayla ilgili yanlış bir istihbarat verdiğine ilişkin bir husus bulunmadığına ve hangi şartlar altında Genelkurmay Başkanlığının hedef değerlendirmesi yaptığının detaylı izah edildiğine işaret edilen açıklamada, bütün bunlara rağmen bir gazetecinin MİT'e yönelik ithamlarının sürdüğüne dikkati çekildi.

        ''Kurumumuzu hedef alan bu gerçek dışı yayınlara devam edilmesi dolayısıyla konuya ilişkin kamuoyunu aydınlatacak yeni bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Öncelikle şu gerçeği bir kez daha ifade etmek isteriz ki; 28 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımız ile ilgili olabilecek grup, yer, tarih, sayı ve geçiş güzergahlarına ilişkin Teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı gerçekleştirilmemiştir.

        Anılan Gazetecinin 30 Aralık 2011 tarihli 'Yanlış İstihbarat MİT'ten'' başlıklı haberinde yer alan '... Heron, bölgedeki sivil vatandaşların görüntüsünü alıp, Ankara'ya iletiyor. Ankara'da görüntüleri gören yetkililerden biri durumdan şüpheleniyor. Grubun sivil olma ihtimali üzerinde duruyor. Şüphe üzerine konuyu yetkililer ile paylaşıyor. MİT'le iki kez temasa geçiyor. MİT yetkililerine şüphe aktarılıyor. MİT, 'Grup kesin PKK'lı' deyip, kendilerine gelen istihbaratın sağlam olduğunu karargaha bildiriyor. 'Kesin' ifadesi üzerine de, Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile uçaklar bölgeyi bombalıyor...' ifadesi ve 'görüntü alınması ile operasyon yapılması arasındaki bu üç saatlik zaman farkının nedeni, görüntülerden şüphelenen yetkilinin bilgisi üzerine MİT'le iki kez temasa geçilmesi. Bilginin teyit edilmesi için beklenmesi' şeklindeki açıklamalar tamamen yalan ve hayal mahsulü olup, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.''

        "SAYIN BAŞBAKANIMIZ BU HABERLERİ YALANLAMIŞTI"

        MİT'ten gazetecilere dağıtılan basın açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olaya ilişkin son anda MİT tarafından bir bilgi paylaşımının olmadığını 30 Aralık 2011'te açıkladığı ve haberi yalanladığı hatırlatıldı.

        Açıklamada, ''Anılan gazeteci asılsız iddialarını devam ettirebilmek için daha önce kurguladığı mizansende değişikliğe giderek, kelime oyunları yapmak suretiyle 35 vatandaşın hayatını kaybettiği operasyonla ilgisi olmayan ve bölgedeki örgütsel hareketliliğe dair kendisine sızdırılan, bir kısmı güncelliğini yitirmiş raporları, olayla ilişkilendirme gayretine girmiştir'' değerlendirmesinde bulunuldu.

        Haberlerde söz edilen, sızdırılan raporların 21 Aralık 2011 tarihli olanı hariç hiçbirinin Uludere-Ortasu kırsalı ile alakalı olmadığı vurgulanan açıklamada, ''bu raporda da iddia edildiği gibi bir grubun, Türkiye'ye illegal geçiş yapacağına dair bir bilginin kesinlikle yer almadığı'' kaydedildi. Açıklamada, ''Teşkilatımıza yönelik bu maksatlı ithamlar terör ile mücadelede özenle yürüttüğümüz çalışmaları aksatmayacaktır'' ifadelerine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ