Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbuğ'un savunması"

        Bülent CEYHAN / AHT

        İlker Başbuğ'un tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemede suçlamaları sert dille reddettiği öğrenildi. T.C. Devleti'nin 26. Genelkurmay Başkanı olarak silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanmasının trajikomik olduğunu belirten Başbuğ, "Bunu tarihe not olarak düşmekte yarar görüyorum. Ben Genelkurmay Başkanı olarak TSK'nın komutanıyım ki bu TSK dünyanın en güçlü ordularından biridir. Genelkurmay 2. Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı olarak, şu anki hükümet, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birlikte çalıştığını ve örgütle ilgili bugüne kadar kendisine herhangi bir suçlamada bulunulmadığını söyledi.

        "BENİM İÇİN EN AĞIR CEZA BU SUÇLAMADIR"

        Suçlamaları "çok üzücü anlaşılması zor" olarak nitelendiren Başbuğ, "Silahlı kuvvetlere, ülkeye, devlete görev vermiş, şerefiyle onuruyla görev vermiş birisi için çok ağır bir iddia. Bu iddianın bu şekilde dile getirilmesi bile benim için en ağır cezadır bundan sonra ne ceza verilirse bu beni daha fazla üzmez" dedi. Yaptığı basın açıklamalarından ve internet sitelerinde çıkan yazılardan dolayı Genelkurmay'ın itham edildiğini belirten Başbuğ, ifadesinde, "Ben savcılık sorgum esnasında ciddi bir soru ile muhatap olmadım. Eğer bunlarla bu sonuca varılarak ben suçlanıyorsam bu gerçekten çok acıdır. Bir iki basın açıklaması ve bir iki internet sitesi haberi ile hükümeti yıkmakla itham edilmiyorsam bu çok acıdır. Benim böyle kötü bir amacım olsa 700 bin kişilik gücü elinde tutan bir komutan olarak bunu yapmanın başka yolları olabilirdi" dedi. Başbuğ internet siteleriyle bir ilgisinin olmadığını da savunmalarından belirttiğini söyledi.

        "BENİM İMZAM YOK, BANA KESİNLİKLE ARZ EDİLMEDİ"

        "30 Ağustos 2008'de Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009'da bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. Konunun derhal incelenmesini istedik. İlk inceleme sonucunda, şekil ve teknik açısından bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Aslanda bana teşekkür edilmesi gerekir ki ben bu siteleri kapattıran kişiyim. Bu andıç bana arz edilmedi, arz edilmiş olsa muhakkak üzerinde imzam ya da parafım olurdu. Bir kişi çıkıp bu andıcın üzerinde komutanın imzası ya da parafını gördüm diyen bir kişi dahi yoktur. Şubat 2009'da kapattığımız sitelerin içerikleri, nedir, burada ne yapılmıştır, konusunun cevabını veya bu konu ile ilgili bilgileri de ancak internet andıcı ile ilgili iddianame çıktığı zaman kısmen öğrendim. Bu durumda devletin aslında bana teşekkür etmesi gerekirken bugün nu konu ile suçlanmam tarihin acı bir cilvesidir. Yanı şunu demek istiyorum benim dönemimde bu internet sitelerinde suç teşkil eden bir tane olay ortaya konulmuşsa ki yoktur bunu da açıklamış olmak isterim" dedi.

        "BİZLER GELİP GEÇİCİYİZ"

        İlker Başbuğ hakime son olarak, "Son olarak bir genelkurmay başkanının bir terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanması, bu bana verilecek en büyük cezadır. Bunun bu şekilde söylenmesi bile verilecek en büyük cezadır. Bundan daha büyük cezanın olabileceğini ben düşünmüyorum. Takdir mahkemenizindir, bizler gelip geçiciyiz ancak sizler tarihe not düşeceksiniz" dedi.

        YARGILAMA YÜCE DİVAN'DA YAPILSIN

        Avukat İlkay Sezer ise, Başbuğ'u savunması sırasında Anayasa'da 148. maddede yapılan değişiklik sebebiyle yargılamanın Yüce Divan'da yapılması gerektiğini söyledi.

        "KAĞIT PARÇASI" VE "BORU" AÇIKLAMALARI

        Öte yandan savcılık sorgusunda İlker Başbuğ'a 'kağıt parçası' ve 'boru' açıklamalarının sorulduğu öğrenildi. Başbuğ'a savcı Kansız'ın, 'Düzenlediğiniz basın toplantısında soruşturmaya ve davaya konu olan olaylarla ilgili, 'kağıt parçası' ve 'boru' kelimelerini içeren bazı açıklamalar yaptınız. Bu açıklamalardaki amacınız nedir?" şeklinde soru yönelttiği belirtildi. Başbuğ'un bu soruya karşılık, "Ben Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkanıydım. Bu açıklamalarım iyi niyetli açıklamalardır. Başka bir niyet yoktur. Komutan olarak TSK'ya moral vermek niyetinde yapılmış açıklamadır" dediği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ