Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Galip Ensarioğlu: O kemikler JİTEM'in değil, İstiklal Mahkemeleri'nin!

        Habertürk'te Akşam Raporu programına katılan Galip Ensarioğlu, Diyarbakır'daki kazılarda bulunan kemiklerin İstiklal Mahkemeleri zamanından kalmış olabileceğini söyledi.

        Ensarioğlu şöyle konuştu:

        "90'lı yılların, karanlık dönemlerin tanığıyız. Faili meçhuller, bunların iki bini aşkın ölümle sonuçlandı 3 binin üzerinde yakılan köy... 3 milyona yakın göçe zorlanan insan ve yüzbinlerce işkence...

        İçkale'de bulunan kemikler şikayet üzerine ortaya çıkmadı. Üç dört yıldır devam eden resterasyon çalışmaları var. Tesadüfen bulunmuş kemikler. O döneme ait olmadığı kayıplara ya da faili meçhullere ait olup olmadığı bilinmiyor.

        Cezaevinin yapılış tarihi 1880. Bulunan kemikler o tarihten sonraya ait. Mezarlık düzeni içinde tespit edilmiş değil. Üst üste atılmış cesetler. Ama dışarıdan baktığınız zaman kemikler çok eski döneme ait gibi görünüyor. Cesetlerin üzerinde elbise yok. 90'lı yıllara ait olsa, genelde elbiseleriyle gömüyorlardı. Bunu tabii Adalet Bakanlığı Adli Tıp'ta inceletiyor. 1910-25 arası benim şahsi tahminin. İstiklal Mahkemeleri'nde binlerce insan sorgulanmadan yargılanmadan idam edilmiş.

        90'lara ait olmasa bile ortada bir vahşet var. 90'lı yıllara ait olmaması o dönemde faili meçhullerin işlenmediği anlamına gelmez. JİTEM'in uygulamalarını biliyoruz. Cesetler o döneme ait olsa da olmasa da gerçeği değiştirmez.

        İnsanların 20-30 yıllık kayıpları var. Yasını her gün tutuyorlar. Ölülerini, cesetlerini bulması, bir mezara sahip olmaları bile acılarını bir nebze dindirmiş olur. Biz bunları bulmakla mükellefiz. Devlet içinde kümelenmiş çetelerin, bu hukukdışı uygulamalarını ortaya çıkarmak zorundayız. Tarihimizle, geçmişimizle yüzleşmek istiyorsak bunları kökünden kazımak lazım."

        'DİYARBAKIR'DA BULUNAN KEMİKLER ESKİ TARİHE AİT'

        1999-2003 yılları arasında Diyarbakır Valiliği yapan Ahmet Cemil Serhatlı da bir dönem JİTEM binası olarak da kullanılan alandan çıkan kemiklerin eski dönemlere ait olabileceğini söyledi. PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve JİTEM binasının bulunduğu alanda çıkarılan kemiklerle ilgili, “Kemikler JİTEM’in öldürdüğü insanlara ait. Gaffar Okkan suikastının ardında da JİTEM var. Çünkü Okkan çalışmalarına mani oluyordu ” iddiasında bulunmuştu.

        Eski Vali Ahmet Cemil Serhatlı, HABERTÜRK’ün soruları üzerine şunları söyledi: “Bu iddialar tamamen uydurma. Gaffar’ın veya bizim olduğumuz dönemde orası boşaltılmıştı. O nedenle ciddiye almıyorum. 10 yıl önceki kemiklerde kumaş parçaları olurdu. Bunlarda yok. Ben bu kemiklerin daha önceki tarihlerde oraya gömülmüş kimselere ait olduğunu tahmin ediyorum ama uzaktan bir şey söyleyemem.”

        ‘OKKAN CİNAYETİ HİZBULLAH’IN İŞİ’

        Serhatlı, “Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın cinayetinde JİTEM olamaz mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “O dönemde, onunla birlikte tüm o olayları bire bir ben yaşadım. Bana ilk Hizbullah dosyasını getirdiğinde ben bile tereddüt ettim. Operasyonlara başlayınca görüldü ki cidden çok büyük yasadışı faaliyetler ortaya çıktı. Ben direkt buna bağlıyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ