Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MİT'çileri kurtarmak için düğmeye basıldı!

        Cemal DOĞAN-Bülent AYDEMİR / ANKARA

        Gazete HABERTÜRK

        İstanbul özel yetkili savcılarının MİT Müsteşarı ve mensuplarını ifadeye çağırmalarıyla başlayan kriz dün zirve yaptı. Geri adım atmayan savcılar, Müsteşar Hakan Fidan’ın Ankara’da talimatla ifadesinin alınmasını isterken, ifadeye davet ettiği diğer 4 MİT mensubu hakkında da yakalama kararı çıkardı. Savcıların bu girişimine hükümet, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı, Başbakanlık’taki toplantıda hazırlanan MİT Kanunu’nda değişiklik teklifini TBMM’ye göndererek karşılık verdi.

        ANKARA’YA İKİNCİ TELEFON

        İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, ifadeye gelmeyen Müsteşar Fidan için ara formül geliştirerek, talimatla ifadesinin alınmasına karar verdi. Daha önce Fidan’ı telefonla ifade vermeye davet eden Savcılık, talimatla ifade talebini de yine telefonla iletti. İstanbul Başsavcıvekili, Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen’i telefonla arayarak, Fidan’ın talimatla ifadesinin alınmasını istedi. Bu talebe ilişkin yazının ise daha sonra gönderileceği belirtildi. Soruşturma savcısı, ifade vermeye gelmeyen eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile halen görevde bulunan iki MİT’çi hakkında yakalama müzekkeresi çıkardı. Daha sonra bir polis ekibi Afet Güneş’in oturduğu apartmana gitti ve oturduğu dairenin kapısını çaldı. Ancak kimse açmayınca tutanak tutup adresten ayrıldı.

        ‘ÖZEL’ KANUN TEKLİFİ:

        MİT mensuplarının savcı önüne çıkmasını önlemek amacıyla hazırlanan yasa teklifi de akşam saatlerinde TBMM Başkanlığı’na sunuldu.Bu yasayla hükümet, özel yetkili savcılıkların yetkilerinde değişiklik amaçlıyor.

        AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel imzasıyla verilen teklif, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun “Soruşturma izni” başlıklı 26. maddesinde değişiklik öngörüyor. Öngörülen değişiklik metni şöyle:

        “MİTmensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı CezaMuhakemesi Kanunu’nun 250.maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır.”

        Yasa teklifi 14 Şubat’ta TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ