Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi İçin Kanun Tasarısı TBMM'de

        TBMM Genel Kurulunda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler başladı

        Tasarının tümü üzerinde söz alan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, tasarıda, işbirliği kapsamına Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının da alınması gerektiğini belirtti. Mağdur olan kadınları gerektiğinde maddi yardımda bulunulacağını öngörüldüğünü kaydeden Demirel, kaynağın nereden bulunacağını sordu. Demirel, tasarının aslında esas komisyon olarak TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda ele alınması gerektiğini kaydetti.

        BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de Genel Kuruldaki milletvekili sayısının az olduğunu, tasarıya karşı ilgi gösterilmediğini ifade etti.

        Yasalar kadar yasa uygulayıcıların da önemli olduğuna dikkati çeken Tuncel, bu uygulayıcıların şiddetin önlenmesine ilişkin politikalara inanması gerektiğini söyledi.

        CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, mükemmel yasalar hazırlansa dahi kadını ikinci sınıf gören toplumsal zihniyetin değişmediği sürece bir sonuç alınamayacağını vurguladı.

        AK Parti Kocaeli Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, tasarının kendi komisyonlarında ele alınması gerektiğine katıldığını söyledi. Gönül, ancak kanunun uygulanma sürecinde takip edici esas komisyon olarak görev yapacaklarını ifade etti.

        "AYŞE PAŞALI OLAYI..."

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, birey olarak kadının güçlenmesinde, yaşam mücadelesinde kız çocuklarının eğitilmesinin önemine inandıklarını belirterek, bu konuda fırsat eşitliğinin hayata geçmesi için çaba sarf ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı.

        Kadının ekonomik olarak desteklenmesine de önem verdiklerini ifade eden Şahin, bu kapsamda kadına pozitif ayrımcılık tanıdıklarını ve istihdamdaki katılımlarını artırdıklarını söyledi.

        Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye aslında bugün başlamadıklarını, uzun süredir bu konuda çalışamalar yaptıklarını kaydeden Şahin, şöyle devam etti: ''Toplum olarak üç maymunu oynuyorduk ama bunun devam edemeyeceğini, artık sorunların çözülmesi gerektiğini gördük. Bu süreç, toplumsal çalışmaya, dönüşmeye başlayınca, uygulamalarda Ayşe Paşalı olayında olduğu gibi, koruyamadığımızı gördük. Yeni bir kanun hazırlamamız gerektiğine inandık. Aslında mağdur erkek ise biz erkekleri de koruyacağız. Erkekler, 'Ben mağdurum' derse bu kanunun bütün haklarından istifade edecekler.

        Önleyici tedbirler aldık. Gerektiğinde kadına ve erkeğe psikolojik destek vereceğiz. Bunun bütçesini de biz karşılayacağız.

        Hayati tehlikelerin yaşanması durumlarına karşı önlem alıyoruz. Şiddet uygulayan silah bulunduruyorsa silahını elinden alacağız. Kolluk kuvveti ise silah bulundurma görevi varsa bile silahını elinden alacağız. Mahkemenin tedbir kararına uymuyorsa, yeniden eve gidiyorsa zorlama hapsi getiriyoruz. Eve yaklaşıyorsa caydırıcı bir tedbir alıyoruz. 3 gün ile 10 gün arasında zorlama hapsi getiriyoruz.

        Biz burada koordinasyon Bakanlığı olarak yapacağız. Kadın İzleme Merkezlerinde veri tabanları oluşturulacak. Profesyonel ekiplerle olaylar izlenecek ve değerlendirilecek. Kimin ne yapması gerektiği ele alınacak.

        "TOPYEKÜN SEFERBERLİK ZİHİNSEL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR"

        Nafaka sistemini de kolaylaştırıyoruz. Şiddet gören çalışan kadın çocukları için gerektiğinde için kreş imkanı da sağlayacağız. Yasanın temeline bakarsanız olumlu, pozitif tarafı var. Ancak uygulamada bunu hızlı şekilde çözmemiz kolay değil. Topyekün seferberlik, zihinsel dönüşüm istiyor.''

        Bakan Şahin, radyo ve televizyonlarda kamu spotlarıyla ve kısa filmlerle kanunun ayrıntılarını anlatacaklarını bildirdi.

        BEHZAT Ç. SORUSU

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, milletvekillerinin, tasarının tümü üzerindeki soru ve eleştirilerini yanıtladı.

        MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, ''Behzat Ç. adlı diziyle Türk ailesinin temeline dinamit konuluyor. Bu dizide biri savcı ile diğeri emniyet görevlisi evlenmeden, nikahsız birlikte yaşıyorlar. Emniyet görevlisi rolü gereğe savcı rolündeki bayana çok sert davranıyor. Bununla ilgili bir girişiminiz oldu mu?'' sorusunu yöneltti.

        Bakan Şahin, bu soruyu yanıtlarken, ''Kadını ikincil hale getiren ve şiddeti özendirici dizilerden bir anne olarak ben de rahatsızım. Toplum hem şikayet ediyor hem izliyor'' dedi. Bu konuda toplumsal bilinci yükseltici çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Şahin, ''Ya da şikayet mekanizmasını güçlendirmek gerekiyor. Sivil inisiyatif güçlendirilirse bu tarz dizilerin yayından kaldırılmasına yönelik bir baskı mekanizması kurulabilir. Bu alanlarda daha toplumsal duyarlılığı artıracak çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

        Şahin, bir başka soru üzerine, şehit ailelerinin talepleri doğrultusunda, birçok düzenlemeyi hayata geçirecek bir taslak oluşturduklarını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ