Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Ben oteli yakan o insanlar için de üzülüyorum"

        Ünlü matematikçi ve Sivas katliamından son anda kurtulan Aziz Nesin'in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, Söz Sende'de Balçiçek İlter'e konuştu.

        Sivas Davası'ndaki zamanaşımı kararını değerlendiren Nesin, "Bizlerin, toplumda ses getiren insanların kötülere üzülmesi gerekir" dedi. İşte Ali Nesin'in çarpıcı açıklamaları:

        "Her şeyden önce burada 5 kişiyi ilgilendiren bir durumdu. Şimdi doğrusunu söylemek gerekirse orada 3-5 çapulcunun ceza alması beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Ben şahsen hakim olsam kim gelirse karşıma herkesi beraat ettirirdim, çünkü çok yufka yürekliyim. Asalet nasıl olurmuş görmesi gerekiyor, Azizin asaletini mi görüyorsunuz? Sivas olaylarına nasıl yaklaştığını mı görüyorsun, yüreğimde yer var sana diyor, aynı dili konuşuyoruz ama anlaşamıyoruz ama yürğimde yer var diyor. Ben de aynı kanıdayım. Aydınım diyen, sanatçı, edebiyatçıyım diyen, topluma bir şeyler vermek isteyen insanın daha çok kötülüğe yürümesi lazım. Örneğin bir adam karısını öldürdüğü zaman ben adama üzülüyorum, öyle olması gerekir. Ölene herkes üzülür, dayak yiyen bir kadına veya bir çocuğa herkes üzülür o kolay, üzüldüm demek de marifet değil ki... Asıl önemli olan kötülüğü yapana üzülmektir. O zaman toplumda bir şeylerin değişmesi gerektiğini anlıyorsun. Neden o adam karısını dövüyor da ben dövmüyorum?

        Yani Sivas'ta yananlar nereden belli? Ben de orada doğsaydım aynı koşullarda yaşasaydım nereden bileceklerdi benim cehennemlik olduğumu ve 'Cehennem ateşinde yanın, bağıra bağıra yanacaksın' nereden belli? Allah tarafından şeçilmiş miyim? Nereden bilecekler? Bunu bilmek, anlamak lazım, kötüyü anlamak lazım. Bu insanlar için üzülüyorum. Bizlerin, toplumda ses getiren insanların kötülere üzülmesi gerekir. Mağdurlara üzülmek çok kolay, aslında onlar, mağdurlardan daha çok mağdurlar... Bu kadar kötü oldukları için.

        Bütün hayatın boyunca kendini en kötü, en iğrenç kişilerin yerine koymaya çalışıp nasıl böyle olabiliyor diye karşı tarafı anlamak lazım. Devletin bir görevi var, suç işlediğin zaman cezasını vermesi gerekir. Ben Sivas davasına öç almak olarak bakmıyorum. O insanlara da üzülerek, acıyarak bakıyorum ve Sivas'a, Sivaslı gençlere çağrı yapıyorum: Matematik Köyüne gelsinler burslu olarak okusunlar."

        Ali Nesin, Başbakan'ın 'Hayırlı olsun' sözü için de "Yanlışlıkla söylediğini düşünüyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ