Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem özel yetkili mahkemeler bahri öztürk cmk 250

        TÜLAY ACAR / HABERTURK TV

        Özel yetkili mahkemelerde ölçü kaçtı mı? İşte bu soruyla başlayan tartışmalara MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu görevlilerin çağrılmasıyla siyasetin tepesindeki isimler de katıldı.

        Peki, Özel Yetkili Mahkemeler yani İhtisas Mahkemeleri hayatımıza ne zaman ve nasıl girdi? Özel yetkileri

        düzenleyen 250, 251 ve 252.maddelerin yeni CMK'ya dahil edilmesini sağlayan Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, gündemin sıcak konularıyla ilgili tüm sorulara ilk defa Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın hazırlayıp sunduğu Gün Ortası programında editör Tülay Acar'a anlattı.

        "ELEŞTİRİLERİN TEMELİNDE DOKUNULMAZLIK İSTEYENLER VAR"

        Prof. Dr. Öztürk, Özel Yetkili Mahkemeleri düzenleyen kanunların 2004 yılında oy birliğiyle çıktığını söyleyerek, "Kimse numara yapmasın, o kanunlar o gün Meclis'te oybirliğiyle kabul edildi" dedi.

        Özel yetkili mahkemelerle dokunulmazlık algısının da değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "Bizde herkesin dokunulmazlık kaygısı var. Yukarıdakini koruyalım, sokaktaki vatandaşı korumayalım. İşte bu algı bitmiştir. Özel Yetkili Mahkemeler, kimsenin dokunulmaz olmadığını göstermeştir. Eleştirilerin temelinde bu var, dokunulmazlık isteyenler var" dedi.

        MİT YÖNETİCİLERİNİN İFADEYE ÇAĞRILMASI

        MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılma süreciyle başlayan krizi de değerlendiren Prof. Dr. Öztürk, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. "Bu noktada bazı hatalar yapıldı. Ben olsaydım, ifadeye almaya alttan başlardım, birer birer, tepki çekmenin alemi yoktu. Ve bir başka konu, bu konuyla ilgili soruşturma aşamasında Başbakanımız izin vermedi. Ne yaptılar? MİT Kanunu'nda değişiklik yaptılar. Oysa sorun çözülmedi. Mahkeme iddianameyi kabul ettikten sonra şüpheli olarak çağıran savcı, tanık sıfatıyla nasıl çağıracak. Bunu anlatmaya çalışıyorum işte. Bu sorun kanunlarla çözülmez"

        "YALNIZ TÜRKİYE'DE DEĞİL BAŞKA ÜLKELERDE DE VAR"

        Prof. Dr. Öztürk, İhtisas Mahkemeleri'nin yalnız Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde olduğunu hatırlatarak, "Yalnız Türkiye'de yok. Almanya'da, İspanya'da, İtalya'da bu nitelikli mahkemeler yıllarca var. Bu mahkemeleri eleştirenlere soruyorum istatistiklere baksınlar. Bu mahkemeler aracılığıyla, uyuşturucuyla mücadelede büyük başarılar elde edilmiştir. Kapkaç suçu neredeyse yok denecek düzeye gelmiştir."

        Ancak bir eleştirisi de var Prof. Dr. Öztürk'ün, "Çok değerli savcılar var, önemli işler yaptılar. Ancak bazı savcıların, usül hataları oldu. İşte o hatalar, bu başarıları gölgeledi, daha dikkatli olmak gerekiyor"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ