Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 Şubat soruşturması, Gölcük belgeleri

        Cemal DOĞAN/HT GAZETE

        ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Org. Çevik Bir ile diğer 27 emekli askere; Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalar sırasında bulunduğu iddia edilen 4 belge üzerinden sorular yöneltildiği belirtildi. Habertürk’ün edindiği bilgilere göre hepsi “Gizli” ibaresini taşıyan belgelerin ilki 4 Nisan 1997 tarihli. Orgeneral Çevik Bir imzası ile Genelkurmay Personel Başkanlığı’na yazılan belgenin “Konu” bölümünde “Çalışma Grubu Oluşturulması” ifadesi yer alıyor. 2. belge 10 Nisan tarihli. Adres yine Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı. Konu bölümünde “Batı Çalışma Grubu” ifadesinin bulunduğu belgede Genelkurmay Karargâhı’nda toplantı yapıldığı ve askerlere irticai faaliyetlerin takip edilmesi emrinin verildiği anlatılıyor. Askerlerin, tümyazılı ve görselmedyadaki haberleri izleyip irticai faaliyetleri tespit etmeleri isteniyor.

        SİYASİ İSLAM

        29 Nisan 1997 tarihli yine Çevik Bir imzasını taşıyan 3 numaralı belgeye “Gizli”nin yanı sıra “Kişiye özel” notu da düşülmüş. Genelkurmay Personel Başkanlığı’na hitaben, “Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi” başlığını taşıyan yazının eklerinde Batı Çalışma Grubu’nunmektupları ve Siyasi İslamın Faaliyetleri konulu rapor yer alıyor. Raporun, dağıtımbölümünde ise “A1 Planı, B Planı, E Planı” ifadeleri göze çarpıyor. Son belgeMayıs 1997’ye ait. Genelkurmay Başkanlığı’na hibaten yazılan yazının konusu “Sürekli Giriş Kartı”. Yazıda, gözaltına alınan emekli askerlerden Tuğgeneral Kenan Deniz’in paraf bölümünde ise yine gözaltındaki Ünal Akbulut ve İdris Koralp’in isimleri yer alıyor. Ekinde Batı Çalışma Grubu alanına giriş yetkisi verilen personelin listesi ile Batı Çalışma Grubu Kriz Masası Kurulu listesi bulunan belgede İç Güvenlik Harekât Dairesi Plan ŞubeMüdürlüğü başlıklı isimve görevlendirme tablosu da bulunuyor.

        BRİFİNG VE FİŞLER

        Belgelerde Batı Çalışma Grubu’nun faaliyetleri arasında irtica ilemücadele konulu brifing ve konferans verildiği belirtiliyor. Batı Çalışma Grubu tarafından oluşturulduğu öne sürülen çok sayıda kamu görevlisine ait fişler de soruşturma dosyasından çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’- ın belediye başkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isemilletvekilliği yaptığı döneme ait fişlerde, belediye başkanları ve milletvekillerinin kişisel ve ailevi verilerinin rapor edildiği öne sürüldü. Ayrıca hâkimve savcılar, vali ve kaymakamlar, emniyet görevlileri, öğretmenler ve birçok kamu görevlisinin fişlendiği belirtildi. Batı Çalışma Grubu’nun Türkiye genelinde ticari şirketler, okullar ve yurtlar, vakıf ve dernekler, imamhatip liseleri, Kuran kursları ile ilgili ayrıntılı raporlar hazırladığı da iddialar arasında.

        28 ŞUBAT ZANLILARI ANLATTI:

        ANKARA Emniyet’ndeki ifadeleri tamamlanan, aralarında eski Genelkurmay İç Güvenlik Harekât Daire Başkanlığı Şube Müdürü emekli Tuğgeneral İdris Koralp’in de bulunduğu 28 Şubat zanlıları, dün sabah savcılığa gönderildi. Saat 11.00’de adliyeye getirilen 16 zanlının sorgusu yaklaşık 12 saat sürdü. Soruşturma savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin ile birlikte 5 savcının ifadelerini aldığı zanlıların tamamı tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Öte yandan emekli pilot Albay Aydın Karaşahin’in poliste şunları söylediği iddia edildi:

        BÇG BELGESİ:

        Hiç görmedim. 1997 Nisan’ında Genelkurmay Lojistik Başkanlığı tarafından bir görevlendirme ile Genelkurmay Karargâhı’nda önceden konusunu tam bilmediğim bir toplantıya katıldım.

        İRTİCAİ TAKİP:

        Tüm yazılı ve görsel medyadaki haberleri izleyip irticai faaliyetlerle ilgili haberleri takip-tespit etmeye çalışıyorduk. Benim bir tespitim ve arzım olmadı... Görevlendirmeler emir ile yapıldığı için itiraz edilemez.

        ÇALIŞMA GRUPLARI:

        Bu toplantıda, Batı Çalışma Grubu olarak isimlendirildiğini sonradan öğrendim. Buna benzer çalışma grupları değişik birimlerde ve değişik konularda kurulmaktadır.

        FİŞLEMELER:

        İrticayla mücadele ile ilgili herhangi bir konferans veya brifing vermedim ve dinlemedim, ancak brifingler verildiğini basından duydum. Fişlemeleri hiç görmedim.

        MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKÂR:

        1982-1992 yılları arasında milliyetçi-muhafazakâr olduğum gerekçesiyle şüpheli ve sakıncalı olarak değerlendirildim. 1982 Ekim’inde askeri makamlarca aşırı sağ kapsamında gözaltına alınıp sorgulandım. TSK’dan ilişiğimin kesilmesini gerektirecek bir vurguya rastlanmadığından göreve iade edildim. Bu kategorinin kaldırıldığı 1992 tarihine kadar kurmaylık ile ilgili sınavlara girmeme izin verilmedi. Bunun acısını çekmiş biri olarak başka birini irticai faaliyetler adı altında fişlemedim. Seçilmiş bir hükümetin yıkılması yönünde bir faaliyette bulunmadım inanç tarzım da bu tür bir fiile müsait değil.

        ‘Beş vakit namazını kılar’

        GÖZALTINDAKI emekli Albay Yahya Cem Özarslan’ın avukatı Erol Aras “Müvekkilim beş vakit namazını kaçırmayan biri. O dönemde, bir kere bir yazıyı şûraya götür demişler, o da içeriğini bile bilmeden götürüp vermiş. Bu yüzden gözaltında” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ