Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 Şubat soruşturması, Çevik Bir

        Cemal DOĞAN/HT GAZETE

        28 Şubat soruşturmasında şüphelilere “İran’da da darbe mi yapacaktınız? ABD ve İsrail’den icazet aldınız mı? Medyada kimi, nasıl kullandınız?” soruları soruldu

        Şüphelilere “İran’da da darbe yapacak mıydınız?” diye soran savcılar, medyaya yönelik de çok sayıda soru yöneltti. Şüphelilere sorulan sorular şöyle:

        ‘İCAZET ALDINIZ MI?’

        “RP’nin iktidara gelmesinin hemen ardından ABD ve İsrail’de bir dizi görüşme yapıldığı, bu görüşmelere Orgeneral Çevik Bir’in yanında zaman zaman Orgeneral İlhan Kılıç, Korgeneral Çetin Saner, Tümgeneral Orhan Yöney, Aydan Kodaloğlu ve Onur Öymen’in katıldıkları görülmektedir. Bu toplantılarda RP uygulamaları eleştirildikten sonra TSK’nın üzerine düşeni yapacağı ve yardımistendiği anlaşılmaktadır. Bu görüşmeler planlanan bir askerimüdahaleye yönelik icazet amacımı taşımaktadır?” Sorguda Batı EylemPlanı’nda İran’da rejimin değiştirilmesini de kapsayan planlar bulunduğu da aktarılıyor ve şu soru yöneltiliyor: “Batı Eylem Planı’nda İran’dan kaynaklanan tehdit ve tehlikenin diyalog yoluylamakul çerçeve içinde tutulamaması halinde alınacak tedbirler sıralanmaktadır. ‘İran’daki rejimin zayıflatılması için alkollü içki ve narkotikmaddelere alışkanlıkları sağlayacak faaliyetleri desteklemek. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti kanalıyla Kuzey İran’a çeşitli şekillerde sızmak. İran’ın yıkıcı faaliyetlerini tırmandırması halinde, İran’daki rejimin değişmesi için gereken yollara başvurulmak’ ifadeleri yer almaktadır. Bu tedbirler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tedbirlerin yasal dayanağı nedir?”

        ‘TANKLARI YÜRÜTMÜŞLER, BEN BİLMEM’

        Şüphelilerden emekli Binbaşı Salih Eryiğit, savunmasında İran ile ilgili sorulara itiraz etti. Eryiğit şunları söyledi: “Bana kapasitemi aşan, tahayyül bile edemeyeceğimkonularda sorular soruldu. Örneğin şu zat Amerikalılarla görüşmüş, İsraillilerle görüşmüş, Amerikalılar TSK’ya darbe yaptırmak için talimat vereceklermiş, İran’a uyuşturucu sokulacakmış, gençliği zehirlenecekmiş, ben böyle şeyleri aklımdan bile geçirmedim. Genelkurmay Başkanı’nın, 2. başkanın ne düşündüklerini, neyi amaçladıklarını bilemem. Onlar bana ‘Gel binbaşım, sen Çukurca’dan geldin’ demediler, hiç fikrimi sormadılar. Ben de onlara hiç fikir babalığı yapmadım. Benim dışımda komutanlar plan kurmuşlar, tankları yürütmüşler. Ben bunları bilmiyorum.”

        ‘Medyada kimleri kullandınız?’

        SAVCILIKTA şüphelilere 28 Şubat sürecinde “hangi medya mensuplarının” ve “ne amaçla” kullanıldığına dair sorular da yöneltildi.

        - Batı Eylem Planı’nda; “tarikatlara bağlı ve onların kontrolünde olan özel yurt, vakıf, okul ve dershanelerin zararlı faaliyetleri ile zayıf ve hassas yönlerini ve zaaflarını medyayı kullanmak suretiyle afişe etmek ve halkın gerçekleri öğrenmesini sağlamak” ifadeleri yer almaktadır. Hangi medyadan, kimleri ve nasıl kullandınız?

        - Kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetler çerçevesinde irtibatlı olunan kişi veya kişiler kimlerdir? Bu kapsamda Genelkurmay Karargâhı’na çağrılan ve irtibat temin edilen medya mensupları kimlerdir?

        - Tankların yürütülmesi toplumun büyük kesimi tarafından da hükümete karşı bir eylem olarak algılanmıştır. Bir gün sonra yayımlanan günlük gazeteler bu olayı askeri müdahale belirtisi olarak manşetlere taşıdıkları ve takip eden süreçte hükümetin ayrılmak zorunda bırakıldığı açıkça görülmektedir. Bu konuda ilave edeceğiniz bir husus var mı? - “Basın yayın organları, öğretim üyeleri, aydın din adamlarının yönlendirilmeleri ve yüreklendirilmeleri” ifadesinden kastedilen nedir?

        ‘Dizilere müdahale ettiniz mi?’

        - Batı Eylem Planı’nda “Toplumun büyük kısmı tarafından ilgiyle izlenen yerli dizilerin (Süper Baba, Tatilciler, Bizim Aile vb.) yapımcıları ile görüşerek konular arasına laiklikle ilgili temaların sokulmasını sağlamak” ifadeleri yer almaktadır. Hangi yapımcılarla irtibata geçilmiştir?

        - “Basın ve yayın organlarında Aczimendi, üfürükçü hoca vb. konuların sürekli gündemde tutulması” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Bu konuda hangi çalışmaları, hangi basın ve yayın organlarından kimlerle yaptınız? Teması kimlerle ve nasıl sağladınız?

        Erdoğan’a psikolojik harekât

        SAVCI, Batı Eylem Planı’nın siyasi parti ve belediyelere karşı örtülü ve psikolojik harekât tedbirlerinin uygulanmasını öngördüğünü belirtirken, “Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R.Tayyip Erdoğan, Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak hakkında basında çıkan haberler ve neticesinde gerçekleşen yargılama süreçleri böyle bir çalışmanın sonucu mudur?” sorusunu da yöneltti

        Engin Alan’ın ismi de geçti

        ŞÜPHELİLERİN savcılık ifadelerinde MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın ismi de geçti. Şüpheli Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) mensubu emekli Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu “Sizi Batı Çalışma Grubu’nda kim görevlendirdi?” sorusu üzerine “ÖKK Komutanı mı yoksa Kurmay Başkanı mı tam olarak hatırlamıyorum. Hiyerarşiye göre Engin Alan Paşa’nın söylemiş olabileceğini değerlendiriyorum. Sözlü bir görevlendirmeydi. Herhangi bir yazılı tebliğ olmadı” yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ