Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adalet Bakanı'ndan Mehmet Ağar açıklaması

        Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona Ürdün Başbakanı Avn Şevket el-Hasavni, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile çok sayıda davetli katıldı.

        Resepsiyonda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yabancı konuklarla ilgilenirken, Anayasa Mahkemesi başkanvekilleri Alparslan Altan ve Serruh Kaleli diğer konukları kapıda karşıladı.

        MEHMET AĞAR'IN YANINA ARKADAŞ

        Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Mehmet Ağar'ın cezaevinde tek başına kalıp kalmayacağına ilişkin bir soru üzerine, ''Karşılıklı bir rıza olursa, gelmek isteyen kişi, yanında kalacağı kişi konusunda mutabakata varırlarsa yanına bir arkadaş da verilebilir'' dedi. Ağar'ın cezaevinde yanına bir kişi isteyip istemediği konusunda kendi rızasının olması gerektiğini belirten Ergin, ''Sayın Balbay'ın olayında olduğu gibi gelmek isteyen, arzu edecek, ikisi de muvafakat edecek'' diye konuştu.

        Bir gazetecinin, Ağar'ın konulduğu yerin ilçe cezaevi olduğunu söylemesi üzerine Ergin, cezaevinin standardının değiştirildiğini, yapılan tadilatlarla Yenipazar K1 Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nun bir kısmını yüksek güvenlikli standarda getirdiklerini belirtti.

        ''Ağar'ın kaldığı cezaevinin il cezaevi olması gerekmiyor mu?'' sorusuna Bakan Ergin, ''Önemli olan o standartta olmasıdır'' yanıtını verdi.

        Cezaevindeki tadilatın maliyetinin sorulması üzerine de Bakan Ergin, çok ciddi bir tadilat yapılmadığını, birkaç kamera ve x-ray cihazı alındığını ifade etti.

        Denitimli serbestlik yasasının ardından e-kelepçe uygulamalarıyla ilgili bir soruya karşılık da Ergin, şu anda pilot uygulamanın sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi. Ergin, ''Elimizde belli bir kapasite var. O kapasite tamamlanmış değil. Şu an acil ihtiyacımız yok. Pilot uygulama sonucuna göre yılın ikinci yarsında süreç hızlanır'' diye konuştu.

        Sadullah Ergin, bir başka soru üzerine, 4. yargı paketine ilişkin bakanlıklardan görüş istendiğini, bu görüşlerin Adalet Bakanlığı'na gelmeye başladığını belirtti. Pakete ilişkin görüşlerin tamamlanmasından sonra Adalet Bakanlığı açsından 4. paketle ilgili çalışmanın tamamlanmış olacağını aktaran Ergin, paketin daha sonra Bakanlar Kurulu'nun gündemine sunulacağını bildirdi.

        Ergin, yargı paketindeki konuların sadece Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini, birçok bakanlığı ilgilendiren düzenlemelerin pakette yer alacağını söyledi.

        UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmanın hatırlatılması üzerine Ergin, ''Tutuklamaların şeklini değiştirdik, adli kontrol uygulamalarının genişletilmesi, denetimli serbestlik alanlarının genişletilmesi, bütün bunların hepsi yargının hızlandırılmasının ötesinde ilave tedbirlerdir. Tutuksuz yargılamayı daha da yaygın hale getirebilmek için alınan ilave tedbirlerdir bunlar'' diye konuştu.

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Nicolas Bratza'nın, uzun yargılamalara yönelik eleştirilerinin hatırlatılmasına karşılık da Bakan Ergin, AİHM'e giden dosya sayısının azaltılması için iç hukuk yollarında düzenlemeler yapıldığını vurguladı.

        Sadullah Ergin, Almanya'dan suçluların Türkiye'ye iadesi konusundaki çalışmaların sorulması üzerine, şunları kaydetti:

        ''Almanya'nın gerekçelerini ortadan kaldıracak birtakım çalışmalarımız var. Almanların bize göre haklı olamayan gerekçeleri var. Yürütmenin çok fazla etkili olamayacağı gerekçeler var. Anayasa mahkemelerinin verdiği kararlar var. Dolayısıyla onun sorumluluğunu Alman Adalet Bakanlığı'ndan sormak çok uygun olmaz diye düşünüyorum. Yürütme organının ortaya koyduğu birtakım iade taleplerimizi geri çeviren gerekçelerinin bir kısmı karşılanabilir gerekçelerdir, onarla bakıyoruz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ