Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon davasında yeni duruşma

        Ergenekon Davası’nda duruşma başlamadan önce jandarma eşliğinde salona getirilen tutuklu sanık Osman Yıldırım, Tuncay Özkan ve Yalçın Küçük’ün üzerine yürüyürek saldırmak istedi. Bunun üzerine ağzı kapatılan Osman Yıldırım, jandarmalar tarafından dışarı çıkarıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın esas hakkındaki son savunması alınıncaya kadar duruşmalardan men edilmesine karar verildiğini açıkladı.

        256 sanığın ilk kez bir arada yargılandığı Ergenekon Davası’nın 177. duruşmasının öğleden sonraki bölümü olaylı başladı. Öğleden sonra duruşma başlamadan önce jandarmalar arasında salona getirilen Osman Yıldırım Tuncay Özkan ve Ergenekon’dan tutuksuz yargılanan Odatv Davası’nın tutuklu sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün üzerine yürüdü. Bunun üzerine ağzı kapatılan Osman Yıldırım, jandarmalar tarafından dışarı çıkarıldı. Duruşmaya verilen arada tutuklu sanık Tuncay Özkan, basın mensuplarına "Osman Yıldırım duruşma salonuna alınırken benim yanımdan geçtiği sırada sırtıma yumruk attı. Yalçın Küçük hocaya da saldırmaya çalışmış ama jandarmalar ağzını da kapatarak duruşma salonundan çıkardılar. Bana saldırma sebebi, Osman Yıldırım hakkında 4 ayrı dava açmam ve bu davalardan birinden 4 ay hapis cezası almasıdır" diye açıklama yaptı. Basın mensuplarının, "Size saldırma nedeni nedir?" diye sorduğu Yalçın Küçük ise "Herkes bize saldırıyor. Güzel bir kız saldırmıyor" diyerek espri yaptı.

        OSMAN YILDIRIM ESAS HAKKINDAKİ SON SAVUNMASINA KADAR MEN EDİLDİ

        Duruşmaya verilen bir saatlik aranın ardından mahkemenin olayla ilgili aldığı ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Güvenlik kameralarının incelendiğini belirten Mahkeme Başkanı Özese, tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın duruşmada bazı sanıklara saldırmaya çalıştığı ancak jandarma tarafından engellendiğini söyledi. Sanık Osman Yıldırım’ın daha önceki duruşmalarda da aynı davranışlarda bulunduğunu belirten Mahkeme Başkanı Özese, duruşma disiplinine ve düzenine uymamakta ısrar eden davranışları nedeniyle Osman Yıldırım’ın esas hakkındaki son savunması alınıncaya kadar duruşmadan men edilmesine karar verildiğini açıkladı. Osman Yıldırım daha öncede davanın tutuklu sanığı İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e yumruklu saldırıda bulunmuştu. Ergenekon Davası tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural’ın çapraz sorgusu ile devam ediyor.

        BİRLEŞEN "ERGENEKON"DA İLK DURUŞMA

        Bütün iddianamelerin İkinci Ergenekon dava dosyası üzerinden birleştirilmesinden sonra, 61’i tutuklu 256 sanıklı Ergenekon Davası’nın 177. duruşması başladı.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İbrahim Şahin, Danıştay Saldırısı dosyası sanıkları Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık hazır bulundu.

        Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, Kormamiral Mehmet Otuzbiroğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Sedat Peker, Oğuz Bulut, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ünde aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ile 16 duruşmadan men cezası verilen tutuklu sanıklar İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Zekeriya Öztürk, Bedirhan Şinal, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu ve Özkan Kurt duruşmaya katılmadı. Ayrıca tutuksuz sanıklar CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık duruşmaya katıldı. Ayrıca CHP Milletvekilleri Hasan Ören ve Özgür Özel duruşmaya izleyici olarak katıldı.

        İZLEYİCİLER İLE SANIKLAR ARASINA KİLİTLİ DEMİR BARİYETLER KONULDUĞU GÖZLENDİ

        Duruşma salonunda tutuklu sanıkların bulunduğu bölüme kilitli bariyerlerin konulduğu gözlendi. Bu uygulama ile izleyiciler, duruşmaya verilen aralarda tutuklu sanıklara fazla yaklaşamayacak. İzleyiciler 2 metre mesafeden tutuklu sanıklar ile görüşüp sohbet edebilecek. Davada sanık sayısının artması ve yer darlığı nedeniyle izleyiciler ve basın mensupları aynı sıralarda duruşmayı izliyor. Daha önce izleyicilerin oturduğu sıraların bir bölümü de tutuksuz sanıklara ayrıldı. Ayrıca davanın görüldüğü duruşma salonda tutuklu sanıklara ayrılan bölüm genişletildi. Tutuklu sanık sandalyesi 80’den 120’ye çıkarıldı.

        TUNCAY ÖZKAN: KENDİNİZE VE MEMLEKETE İYİ BAKIN

        Bu arada duruşma başlamadan önce tutuklu sanık Tuncay Özkan, "Cumhuriyet mitinglerindeki coşkuyu kaybetmeden mücadelemize ara vermeden dimdik durarak yolumuza devam edeceğiz. İçerdekileri düşünmeyin, içerdekiler için ağlamayın, düşenler için ağlamayın. Bir adım sonrasını düşünün. Tek başınıza hareket etmeyin. Hep biz bilinciyle hareket edin. Bugün karamsarlık içinde girmeyin. Kendinize ve memlekete iyi bakın" diyerek izleyicilere seslendi.

        BALBAY: BÜTÜN MESELE KİMSENİN BİLMEDİĞİ GİBİ BEKLEMEYİ BİLMEKTİR

        Manisa ve İzmir’den gelen izleyicilerle hitaben bir konuşma yapan tutuklu sanık CHP İzmir Miletvekili Mustafa Balbay, "İşin kolay kısmı bizde, zor kısmı sizde. Bütün mesele kimsenin bilmediği gibi beklemeyi bilmektir. Bana 3 bin kadar mektup geldi. Çok duygulandım. O mektupları okuyunca anladım ki Anadolu’da bu köz oldukça kimse bizi yıkamaz" diye konuştu.

        DURUŞMA DÜZENİNE İLİŞKİN 2 KARAR ALINDI

        Duruşmanın saat 10.18’de başlamasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 2008/209 esas sayılı Birinci Ergenekon Davası ile 2009/191 esas sayılı İkinci Ergenekon Davası’nın birleştirildiğini hatırlattı. Mahkemenin disiplin ve düzenine ilişkin 2 ara karar aldıklarını söyleyen Mahkeme Heyeti Başkanı Özese, "Duruşma devam ederken sanıkların salondan izinsiz ayrılması yasaklanmıştır. Ayrıca sanıklar ve izleyiciler arasında not, CD, flaş bellek alışverişi de yasaklanmıştır. Aksi durumda hukuki işlem yapılacaktır" diye konuştu.

        MAHKEME BAŞKANI ÖZESE: KİMSEYE SÖZ VERMEYECEĞİM

        Mahkeme Başkanı Özese daha sonra tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural’ın savunmasının alınacağını belirtti. Bu arada İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer’in’de aralarında bulunduğu bazı avukatlar davaların birleştirilmesine ilişkin beyanda bulunmak istediklerini belirterek söz istediler. ’Kimseye söz vermeyeceğim" diyen Mahkeme Başkanı Özese davaların birleştirilmesine ilişkin beyanda bulunmak isteyen ve talebi olan avukatların mahkemeye dilekçe sunmalarını istedi.

        CHP’Lİ VEKİL ÖREN: YASAMAYA YER GÖSTERİN

        Tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural ifade verdiği sırada sanık avukatlarının bulunduğu bölümde ayakta bekleyen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Sayın başkan, yasama, yürütme ve yargı bir bütündür. Yasama olarak bize bir yer gösterilmesini istiyoruz" diye bağırdı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Siz kimsiniz?" diye sordu. Hasan Ören, "Ben CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören. Yanımdaki arkadaşım da CHP Milletvekili Özgür Özel. Oturmak için bir yer istiyorum. Yasamaya yer gösterin" dedi. Mahkeme Başkanı Özese jandarmaya talimat vererek, "Yer gösterin sayın milletvekillerine" dedi. Daha sonra 2 milletvekilinin izleyici bölümde yer verildi.

        AVUKATLAR: BİRLEŞTİRMEYE KARŞIYIZ

        Bu arada tutuklu Tuncay Özkan’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikleri yazılı dilekçeyle 16 davanın tek dava olarak bir arada görülmesine kesin olarak karşı olduklarını belirtti. 3 sayfa olarak hazırlanan dilekçede Danıştay Saldırısı sorumlusu Alparslan Aslan iye müvekkillerinin aynı sanık sandalyesine oturtulmasını "Günün moda değimiyle itibarsızlaştırılmak istenmektedir" eleştirisine yer verdi.

        ERGENEKON DAVALARI BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

        Birinci Ergenekon Davası ile İkinci Ergenekon Davası 27 Nisan’da birleştirilmişti. Birinci Ergenekon Davası’nın İkinci Ergenekon Davasıyla birleştirilmesiyle davadaki sanık sayısı 61’i tutuklu 256’ya çıkmıştı. Davaların birleştirilmesiyle Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi’ne el bombası ile molotofkokteyli atılması, Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahın Alparslan Arslan’a satılması, savcı Zekeriya Öz’ün tehdit edilmesi, "İnternet Andıcı, İlker Başbuğ hakkındaki dosya olmak üzere Ergenekon kapsamında açılan toplam 16 iddianame tek davada toplanmış oldu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ