Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 34. Olağan CHP İstanbul İl Kongresi

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        ‘Yeni CHP’nin bundan sonraki yapılanması için de büyük önem taşıyan İstanbul kongresi dün başladı. Üç adaylı kongreye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Merkez Yönetim Kurulu’ndan istifa eden Gürsel Tekin de katıldı. İki isim de ‘tarafsızlık’ mesajı için oy vermeyecekler. Genel Merkezin desteklediği Başkan Oğuz Kaan Salıcı ile örgütün desteklediği eski il başkanlarından Ali Özcan ile Prof. Dr. Semih Eryıldız arasındaki yarışa ise Kılıçdaroğlu'nun tarafsızlık mesajı damgasını vurdu. Ali Özcan ve Oğuz Kaan Salıcı arasında geçmesi beklenen yarışta Kemal Kılıçdaroğlu her iki adaya da el vererek kararı Kongre'ye bıraktığı mesajını verdi.

        34. Olağan CHP İstanbul İl Kongresi Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleştirileşiyor. Dün saat 10.00’da başlayan il kongresinde ilkler de yaşanıyor. Salonun tümü konuklarla birlikte sigortalandı.

        Kongre'ye partililerden katılımın düşük kaldığı ve salonda geçmiş il kongrelerine nazara boş yerler gözden kaçmadı.

        2 ADAY ÇARŞAF LİSTE İÇİN ANLAŞTI

        İstanbul İl Başkanlığı seçiminde 2 aday çarşaf liste için anlaştı.

        23. Dönem milletvekillerinden Çetin Soysal, kongreyi, twitter hesabından "Demokrasi şölenindeyim. Istanbul Abdi İpekçi-CHP İstanbul Olağan İl Kongresi" tweet'iyle değerlendirdi.

        PROTESTO GERGİNLİĞİ

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Kongesi'nde protesto gerginliği yaşandı. Kongrenin yapıldığı spor salonu önünde eylem yaparak mevcut yönetimi eleştiren bir grup CHP'li tepkilere neden oldu.

        CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın, 34. Olağan Kongresi öncesi Abdi İpekçi Spor Salonu önünde gerginlik yaşandı. CHP Ümraniye İlçe Teşkilatı üyesi olduğunu söyleyen bir grup, arabalarının üzerine yapıştırdıkları mevcut yönetimi eleştiren yazılarla eylem yaptı. Ağızlarını bantlayan eylemciler, partiye gerçekten gönül vermiş kişilerin dışladığını belirterek mevcut yönetimi eleştirdi.

        Kongreye gelen CHP'liler de eylemcilere tepki gösterdi. Eylemcilerin birileri tarafından görevlendirilmiş oludunu öne süren CHP'liler, "Sizin kimin adamısınız. CHP'li olsanız burada bu eylemi yapmazsınız. Kalkın gidin buradan" diyerek isyan etti. Gruplar arasında yaşanan gerginlik sözlü tartışmadan kavgaya dönüşmeden engellendi. Eylemlerini sonlandıran Ümraniyeli CHP'liler kongrenin yapıldığı salonun önünde ayrıldı.

        GÜRSEL TEKİN SALON'DA

        Bu arada Gürsel Tekin Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yerini aldı. Basın mensuplarına açıklama yapan Tekin, “Burada bir demokrasi şöleni yapıyoruz” dedi.

        Tekin seçimle ilgili tavrının ne olacağına ilişkin sorulara ise, “Adaylarımızı görelim öyle karar vereceğiz” şeklinde yanıt verdi.

        Delegelerin tamamı salonda yerini alırken Yeni Türkü konseri de başladı. Yeni Türkü'nün şarkılarıyla salonda bir coşku havası esmeye başladı.

        TOKALAŞAMADILAR

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün saat 13:08'de salona gelmesiyle birlikte kongre de başlamış oldu. Kılıçdaroğlu'nun salona gelişinin ardından protokoldeki yerine 8 sıra uzaktaki Gürsel Tekin ile tokalaşamadığı dikkat çekti.

        CHP İstanbul İl kongresinde divan başkanlığına oybirliğiyle Engin Altay seçildi.

        KILIÇDAROĞLU: DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ

        Kılıçdaroğlu kongreye seslendiği konuşmasında, "Değişimi, dönüşümü savunan parti yine CHP olacaktır ve sonuna kadar gidecektir. Bütün politikalarımızın merkezine insanı koymalıyız. Sadece bizim insanımıza değil, sosyal demokratlar evrensel değerlere önem vermelidir. Biz de değişmek zorundayız. 18-19'uncu yüzyılın politikalarıyla devam edemeyiz. Sosyal demokrasinin de değişmesi lazım. daha güçlü daha tutarlı yeni bir orta sınıf çıkıyor. Onları seslendirmek CHP'nin temel felsefesi olacak. İnsan merkezli bir sosyal demokrasi, Hakkari, Tekirdağ, Çorum'da da dile getireceğiz. Sosyal demokratların bir zihniyet devrimine ihtiyacı var. Aşama aşama, çalışa çalışa yapacağız. Onun da koşulları var. Birincisi ufkumuzu genişleteceğiz. Bulunduğumuz ülkeyi değil dünyayı düşüneceğiz.

        İkinci önemli nokta daha var. Halka güven vereceğiz. İnanmadığımız şeyleri söylemeyeceğiz. Önce inanacağız. Sonra inandıklarımızı kararlılıkla yerine getireceğiz. Bize oy vermeyen yurttaş bile 'Bunu CHP söylüyor mutlaka doğrudur' diyecek. Güven vermenin yolu budur" dedi.

        BİRLİK MESAJI

        Kürsüye Ali Özcan ve Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte çıkan ve konuşmasından bu mesajı veren Kılıçdaroğlu, her iki adayın da elini havaya kaldırarak birlik mesajı verdi.

        SALONDA SEÇİM HEYECANI

        Kongrede 638 delege oy kullanacak. 40 kişilik İl yönetimi 9 kişi il Disiplin Kurulu’na ve 170 kişi Büyük Kurultay delegesi olarak seçilecek.

        Kongrede CHP İstanbul il örgütünde başkanlık yarışı, mevcut başkan Oğuz Kaan Salıcı, eski il başkanı Ali Özcan ve Prof. Dr. Semih Eryıldız arasında geçecek.

        İzleyici koltuklarına Kılıçdaroğlu’nun resmi bulunan mavi bayraklar bırakıldı.

        Kongrenin en önemli ayağı çarşaf liste/blok liste oylamasında yaşanacak. Seçimin blok listeyle mi çarşaf listeyle mi yapılacağı seçim başlamadan belli olacak, çarşaf liste olursa seçim sonuçlarının açıklanması yarın sabaha kalabilir.

        Çarşaf liste olması halinde, delegeler kurultay delegeliği için tüm adaylar arasından 170 ismi işaretleyecek. 170’ten fazla ve 153’ten az ismin işaretlendiği pusulalar geçersiz sayılacak. Kulislerde Kılıçdaroğlu ’nun da parti içinde çok tartışılan İstanbul kongresinde ‘tarafsızlık mesajını’ vurgulamak için ‘çarşaf liste’ uygulanmasını istediği ancak üzerinde uzlaşma sağlanması halinde ‘blok listeye’ karşı çıkmayacağı da konuşuluyor. Kulislerde İstanbul kongresinde uygulanacak seçim yönteminin, temmuz ayında toplanacak büyük kurultay için de ‘model’ olacağına dikkat çekiliyor. Çarşaf liste uygulanması halinde ‘anahtar listeler’ devreye girecek. Adaylar, kendi listelerini anahtar liste olarak çıkartıp seçtirmek için de yarışacak. İstanbul , büyük kongreye en fazla delege gönderen il olduğundan, bu kongrede seçilecek delegeler genel merkezi belirlemede etkin olacak.

        Salonda Oğuz Kaan Salıcı ve Ali Özcan’ın 4 resmi bulunurken Ali Özcan’ın, “Örgütün adayı Ali Özcan”, “Buyruk değil örgüt kazanacak”, “Örgütlü toplum özgür birey” “Hedefimiz İstanbul hedefimiz Türkiye”, "Özcan Başkan Kılıçdaroğlu Başbakan” yazılı afişleri yer aldı.

        ADIYAMAN'DAKİ KONGRE'DE KÜRSÜ GERGİNLİĞİ

        Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adıyaman il kongresinde ise gerginlik yaşandı. Parti delegesinin konuşmasında başkan adayına sataşması gerginliğe yol açtı. Divan başkanının kürsüden bir türlü indiremediği delege fenalaştı.

        Söz alan delege Hüseyin Kaçar konuşurken başkan adaylarından Abdurrahman Tutdere'ye sataştı. Divan başkanı delegeyi önce uyardı, sonra da konuşmasını kesti. Kürsüden inmeyen delege mikrofonu kapatılınca daha da sinirlendi. Konuşmasının yarıda kesilmesine kızan delege kürsüden inmedi. Kongre salonu biranda karıştı. Hüseyin kaçar bir türlü ikna edilemedi. Astım hastası olduğu öğrenilen Kaçar fenalaştı. İlacını aldıktan sonra sakinleşen Hüseyin Kaçar'ın konuşmasını tamamlamasına izin verildi.

        SEÇİME GEÇİLDİ

        Dün saat 10:00'da başlayan kongrede konuşmaların ardından 638 delege, il başkanı, 40 kişilik yönetim kurulu, 9 kişilik disiplin kurulu ve 170 kurultay delegesini seçmek için bugün saat 04:00'de oy kullanmaya başladı.

        Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, Nebil İlseven, Mehmet Moğultay'ın da aralarında bulunduğu 736 kişi, büyük kurultay delegeliği için yarışacak.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''tarafsızlık'' gerekçesiyle oy kullanmadı. Oy kullanımına geçilmeden önce bazı partililer arasında arbede yaşandı. Bu sırada bir kısım partililer, görüntü almaya çalışan basın mensuplarına engel olarak, görev yapmalarına izin vermedi. Yaşanan arbede, diğer parti görevlilerinin araya girmesiyle son buldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ