Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bağımsız Milletvekili Tuğluk'a 14 yıl 7 ay hapis cezası

        lyas AKENGİN/ DİYARBAKIR- AHT

        Van Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk çeşitli tarihlerde yaptığı 14 ayrı konuşma nedeniyle yargılandığı davada 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        Çeşitli tarihlerde yaptığı 14 ayrı konuşma nedeniyle hakkında 82.5 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan Van Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz yargılanan Aysel Tuğluk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş ile Sedat Yurtdaş hazır bulundu.

        Avukat Fethi Gümüş, iddia makamının mütalaasına katılmadığını belirterek, "Müvekkilimin siyasetçi kimliği ile yaptığı konuşmalardan dolayı ceza isteniyor. Bütün olarak değerlendirilmesi halinde konuşmaların ana fikrinin kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajı içerdiğini düşünmekteyiz. İçerisinden birkaç cümlenin alınması halinde farklı bir yorum üretilmeye çalışılmaktadır. Müvekkilimin sarf etmiş olduğu sözlerin Anayasa'nın 20. ve 25. maddesindeki düşünce özgürlüğü ve AİHM'in 10. maddesindeki özgürlükler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müvekkilim hakkında propaganda suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatindeyiz. Mahkeme aksi kanaatte ise peş peşe yapılan konuşmalar nedeniyle müvekkilim hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını istiyoruz. Tüm suçlar yönünden müvekkilimin beraatını talep ediyoruz" dedi.

        TUĞLUK'A 14 YIL 7 AY CEZA

        Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebinden sonra duruşmaya kısa bir süre ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Tuğluk'a "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adını suç işlemek" ve "terör örgütü propagandası yapmak suçundan" toplam 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

        14 KONUŞMA

        İddianamede, Aysel Tuğluk'un 2005-2009 yılları arasında Diyarbakır ve bölge illerinde katıldığı bazı etkinliklerde yaptığı 14 ayrı konuşmada suç unsuru tespit edildiği kaydediliyor. Tuğluk hakkında bu nedenle 14 kez "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve 1 kez "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla 82.5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ