Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Yeni anayasada 2 madde daha tamam

        TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, düzenlediği basın toplantısında, yazım komisyonunun toplantısında, demokratik hayatı yakından ilgilendiren iki maddeyle ilgili olarak Komisyona sunmak üzere bir mutabakat metnini ortaya çıkardığını bildirdi.

        ''Kişisel bilgi ve verilerin korunması'' konusunda 4 fıkralık metin üzerinde genel konsensüs sağlandığını belirten Bal, ancak partilerin kendi aralarında nüanslar konusundaki görüş farklılıkların devam ettiğini söyledi.

        Yazım Komisyonu'nun, 10. madde olarak kaleme aldığı ''özel hayatın (yaşamın) ve aile hayatının (yaşamının) gizliliği ve korunması'' başlıklı madde şöyle:

        "Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini ve bunların korunmasını isteme hakkına sahiptir.

        Milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın (genel ahlakın) veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması ve makul şüphenin varlığı halinde suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; ayrıca bu sebeplere ve adli soruşturma gereklerine bağıl olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça kimsenin üstü, özel kağıtları ve hiçbir eşyası aranmaz, bunlara el konulamaz. Yetkili merciin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren 48 saat içinde açıklar, aksi halde el koyma kendiliğinden kalkar."

        KİŞİSEL BİLGİ VE VERİLERİN KORUNMASI

        ''Kişisel bilgi ve verilerin korunması'' başlıklı 11. madde ise şöyle kaleme alındı:

        ''Kişisel bilgi ve verilerin gizliliği esastır.

        Herkes, kişisel bilgi ve verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişisel bilgi ve veriler konusunda bilgilendirilme, bunlara erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar.

        Kişisel bilgi ve veriler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen meşru bir sebebe dayalı olarak ayrımcılığa yol açmayacak şekilde toplanabilir işlenebilir ve kullanılabilir. Kişisel bilgi ve veriler otomatik olarak toplanamaz veya işlenemez.

        Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller, bu hakkın etkili olarak kullanılmasını sağlayacak şekilde kanunla düzenlenir.

        Maddeyle ilgili olarak BDP'nin, ''kişilerin ırk, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançları, dernek, vakıf, parti ve sendika üyeliği, sağlık ve özel yaşamları ve her türlü mahkumiyetleri ile ilgili kişisel veriler toplanamaz veya işlenemez'' fıkrasının yer almasını istediği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ