Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şanlıurfa Cezaevi'nde ikinci yangın!

        Şanlıurfa’da cumartesi gecesi yaşanan cezaevi yangının ardından dün hem Şanlıurfa’da hem de 4 ayrı cezaevinde koğuşlardan yine dumanlar yükseldi. Gaziantep, Osmaniye, Adana ve Ceyhan cezaevlerinde mahkûmlar durumlarını protesto etmek için yangın çıkardı. Yangınlarda, dumandan etkilenen çok sayıda mahkûm ve tutuklu hastaneye kaldırıldı.

        Şanlıurfa E Tipi Cezaevi’nde cumartesi günü 13 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından dün saat 18.00 sıralarında bu kez çocuk koğuşunda yangın çıkarıldı. Dumandan etkilenen koğuşlarda kalan mahkûmlar bahçeye çıkarılırken, yaşanan kargaşa nedeniyle polis mahkûmlara biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale etti, havaya ateş açtı. Mahkûmlar da hem polisi hem de nöbet kulübesindeki jandarma erlerini taşladı. Cezaevi önünde ise polis, mahkûm yakınlarına tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

        Saat 18.00 sıralarında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle saat 19.15 sıralarında kontrol altına alındı. Cezaevi dışında akşam saatlerinde de gerginlik sürdü. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç olayda yaralanan ve dumandan etkilenen polis, asker, infaz koruma memuru, mahkûm ve tutuklu sayısının 42 olduğunu açıkladı. Güvenç, dumandan etkilenen bir kişinin yoğun bakımda olduğunu, 14 kişinin ise taburcu edildiğini belirtti. Vali Güvenç olayın isyan olmadığını öne sürdü: “60-70 mahkûmun dumandan etkilenen koğuşlarken alınırken onların kordona alınması, bahçenin ilgili bölümlerine sevki konusunda anonslar yapıldı. Başka bir şey değil.”

        4 CEZAEVİNE DAHA SIÇRADI

        Gaziantep H Tipi Cezaevi’nde adli mahkûmların bulunduğu 12 kişilik koğuşta yangın çıktı. Bir mahkûmun yatağını tutuşturması sonucu çıktığı belirtilen yangında, koğuşta kalan 12 mahkûm dumandan etkilendi. Mahkûmlardan 5’i hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınırken, 7 kişi cezaevi revirinde ayakta tedavi edildi. Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, mahkûmların hayati tehlikelerinin bulunmadığını açıkladı.

        Olayın Şanlıurfa’daki cezaevi yangınını protesto etmek için çıkarıldığı öne sürülürken, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, “Olayın Şanlıurfa ile bağlantısı yok. Koğuşta çıkan kavga sonucu bir mahkûm yatağını yakmış” dedi. Olayın duyulmasının ardından, yakınları cezaevinde bulunan çok sayıda vatandaş cezaevi önüne geldi.

        Adana ve Adana’nın Ceyhan İlçesi’ndeki cezaevlerindeki çocuk koğuşlarında da yangın çıktı. Kötü koşulları protesto etmek isteyen tutuklu ve hükümlü çocuklarınçı kardığı önesürülen yangınlar kısa sürede söndürülürken, Adana E Tipi Cezaevi’nde Pozantı Cezaevi’nin kapatılması üzerine geçici olarak oluşturulan B-19 çocuk koğuşunda çıkan yangında 10 çocuk dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Daha öncede çocuk koğuşunda, çocuk tutuklular koğuştaki battaniyeleri yakarak yangın çıkarmış ancak yaralanan olmamıştı. Ceyhan İlçe Cezaevi’ndeki çocuk koğuşunda da iddiaya göre aynı saatler de yangın çıktı. Yangın cezaevi görevlilerince söndürülürken 6 çocuk hastaneye kaldırıldı.

        OSMANİYE CEZAEVİ'NDE DE 23 YARALI

        Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde de adli tutukluların bulunduğu koğuşta, yatak ve kağıtlarının ateşe verilmesi sonucu yangın çıktı. B-6 koğuşunda çıkarılan yangın itfaiyenin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangında 1’i infaz koruma memuru, diğerleri tutuklu ve hükümlü toplam 23 kişi dumandan etkilenerek hastanelere kaldırıldı. Yangını haber alarak cezaevi ve hastanelere gelen tutuklu ve hükümlü yakınları fenalık geçirdi. Cezaevi önünde toplanan mahkûm yakınlarını sakinleştirmek ise polis yetkililerine düştü. Emniyet yetkilisi bir kişi gelerek yaralıların tamamının dumandan etkilendiğini, yangın sonucu bir yaralanmanın olmadığını söylemesi, mahkûm yakınlarını rahatlattı. Emniyet güçleri, cezaevi ve yaralıların götürüldüğü hastanelerin etrafında geniş güvenlik önlemi aldı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ