Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM'de torba teklif görüşmeleri gergin geçiyor

        TBMM Genel Kurulu'nda, bu yıl 40 bin öğretmen ataması ile 30 bin polis memuru kadrosu ihdasını öngören düzenlemelerin de yer aldığı ve bazı kanunlarda değişiklik yapan ''torba teklif''in görüşmeleri sürüyor.

        MHP Denizli Milletvekil Emin Haluk Ayhan, teklifin 1. maddesi üzerinde verilen önergeye ilişkin yaptığı konuşmada, Denizli'deki bazı ilçelerin adliyelerinin kapandığını belirterek, ''60-70 yaşındaki insanlar ilçeler arasında nasıl yolculuk yapacak. Bu kırmızı plaka talebi ne hale düşürüyor bizi halkın gözünde. Kırmızı plaka düşkününe çıkacak adımız. Gelin şu adliye meselemizi çözelim'' diye konuştu.

        CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, verdiği önerge üzerinde söz alarak, AK Parti milletvekillerine hitaben, ''Ülkeyi itibarsızlaştırdınız'' diye seslendi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Genç'in ardından ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, ''Burada itibarı olmayan insanların itibardan bahsetmesi son derece yanlıştır'' dedi.

        Türkiye Cumhuriyeti'nin, AK Parti hükümetleriyle elde ettiği itibarın önceki hükümetler dönemindeki itibar seviyesiyle kıyaslanamayacağını ifade eden Aydın, ''Dünyanın gündemini Türkiye belirliyor artık. IMF'ye 5 milyar dolar yardım eden bir ülkeyiz artık'' diye konuştu.

        Kamer Genç de tekrar ''sataşma'' gerekçesiyle söz alarak, ''Bu devletin organlarının büyük olması bana gurur verir ama bu devleti yönetenler ülkeyi itibarsızlaştırıyorsa bunların haysiyet fukarası hallerini yüzlerine vurmak benim görevimdir. Uçak düşürüldükten sonra bunun gereğini yapmayan itibarlı mıdır? Biz nerede IMF'ye para vermişiz? Yalan söylüyor'' diye konuştu.

        CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da önerge üzerinde yaptığı konuşmada, bazı ilçe adliyelerinin kapatıldığını belirterek, daha önce 146 adliyenin kapatılmasına karar verilirken, bazılarıyla ilgili kararın daha sonra geri alındığını söyledi. Bunlar arasında Erzincan'ın bazı ilçelerinin bulunduğunu anlatan Ağbaba, ''ulaştırma Bakanı bastırdı bu ilçelerle ilgili karar geri alındı. Bu kararı değiştirmezseniz birileri gelip size 'la oğlum bas git' der'' dedi.

        Ağbaba, konuşmasını yaptıktan sonra, üzerinde ''la oğlum bas git'' yazan kağıdı kürsüdeki mikrofona geçirdi. AK Parti'li milletvekillerinin tepki gösterdiği kağıdı alan kavas, Başkanlık Divanı'na bıraktı.

        Deniz Gezmiş ve İskilipli Atıf Hoca tartışması

        CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, teklifte yer alan seçim döneminde işlenen suçlarla ilgili kovuşturma açma süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılmasıyla ilgili madde üzerinde verdiği değişiklik önergesi hakkında konuşurken, CHP Aydın İl Başkanı'nın Deniz Gezmiş fotoğrafı yüzünden ifadeye çağrıldığını söyledi.

        Tezcan, Deniz Gezmiş'in fotoğrafını göstererek, ''Suç ve suçluyu öveni arıyorsanız İskilipli Atıf Hoca'yı öven Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bakın. Deniz Gezmiş bu ülkede bağımsızlık inancının, yurtseverliğin, halkların kardeşliğinin ifadesiydi. Önünde saygıyla eğiliyorum, onu öven İl Başkanımın da gözlerinden öpüyorum'' dedi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Tezcan'ın ardından söz alarak, ''O 3 delikanlının idamı konusunda AK Parti iktidarını temsil edenler o dönem yapılanları yanlış olduğunu ifade etmiştir. 12 Eylül referandumunda tüm darbecilerden hesap sormayla ilgili yaptıklarımıza canhıraş karşı çıkanların, bugün darbecilerin yaptığını AK Parti iktidarına yüklemesi yanlıştır. İskilipli Atıf Hoca, yazdığı iddia edilen bir yazıyla ilgili olarak İstiklal Mahkemelerinde nasıl haksız şekilde yargılanıp idam edildi. Deniz Gezmiş'ler de aynı şekilde idam edilmiştir. Aynı kefeye koymak büyük hatadır'' diye konuştu.

        CHP'li Tezcan, sataşma gerekçesiyle söz alarak, ''Elitaş, CHP kongrelerinde CHP'lilerin birbirini satmayacağını çok iyi bilir. AKP'nin Türkiye'nin varlığını nasıl sattığını, sata sata mirasyedi edasıyla ortada bir şey bırakmadığını da çok iyi bilir. AKP darbe sürecinin devamı olduğunu özel yetkili mahkemeleri kaldırmayarak zaten gösteriyor. DGM'ler yeniden devreye girmiştir'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ