Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Samsun'da sel faciası

        Samsun'un Canik ilçesinde sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi.

        Mert Irmağı kenarındaki sanayi bölgesi yakınında atık hurda toplayarak geçimini sağlayan bir vatandaşın hurda deposu olarak kullandığı yerde cesedi bulundu. İsminin Mehmet Yaylacı olduğu belirtilen şahsın 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

        Alınan bilgiye göre, daha önce 2 çocuk cesedinin çıkarıldığı Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarından, bir baba ile 2 oğlunun cesetleri çıkarıldı.

        Amasya'dan kente gelen dalgıç ekibi, Kenan Yazıcı (40) ile oğulları Mücahit (16) ve Bedirhan'ın (9) bodrum kattaki cesetlerine ulaştı. Ekiplerce alınan cesetler, ambulanslarla morga götürüldü

        Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarında 1,5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaşılmıştı. Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesisleri yakınında da henüz kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunmuştu.

        Bu arada taşan ırmak üzerindeki köprülerden 1'i yıkıldı, park halindeki bazı araçlar sel sularına kapıldı. Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı.

        Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da konutların bulunduğu Gaziosmanpaşa Mahallesi'ne gelerek arama-kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Bu sırada bazı mahalle sakinleri, yaşanan selden zarar görmeleri nedeniyle tepki gösterdiler. Vali Aksoy, vatandaşlarla sohbet ederek sakinleşmelerini sağladı.

        Vali Aksoy, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, meteoroloji verilerine göre kentte gece metrekareye 48,5 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

        ÖLÜ SAYISI 9'A YÜKSELDİ

        Samsun’da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi

        Samsun-Ordu karayolunda dolum tesisleri mevkisinde otomobilleri ile seyir halindeyken sele yakalanan Bütüner ailesi faciayı yaşadı. Baba Murat Bütüner’in kullandığı otomobilin sele kapılması sonucu anne Emine Bütüner ve yanlarında bulunan çocukları Berkay ve Miğranur sele kapıldı. Yaşanan felakette baba Murat Bütüner vatandaşlar tarafından yaralı olarak kurtarılırken, yapılar çalışmalarda anne Emine Bütüner’in cansız bedenine ulaşıldı. Otomobilde bulunan ve halen kayıp olan küçük Berkay ve Miğranur’u arama çalışmaları sürüyor.

        Kuzey Yıldızı Konutları’nda da apartman görevlisinin yaşadığı daireyi sular basınca evden çıkamayan Abdullah (3) ve Hüseyin Yılmaz (2) isimli kardeşler hayatlarını kaybetti. Küçük kardeşlerin cesetleri dalgıçlar tarafından yapılan arama çalışmaları sonrasında çıkartılırken, çocuklarını kurtaramadığını belirten acılı baba sinir krizleri geçirdi. Konutlarda zemin katta oturan Yazıcı ailesi de felakete evlerinde yakalandı. Komşularının Yazıcı ailesinin ortada olmadığını söylemesi üzerine evlerinde yapılan su deşarj çalışmaları sonrasında Amasya’dan gelen Sivil Savunma Su Altı Arama Kurtarma dalgıçları tarafından baba Kenan Yazıcı (40), oğlu Bedirhan (9) ve Mücahit’in (16) cansız bedenleri çıkartıldı. Öte yandan, dolum tesisleri mevkisinde 2 kadının cesedi kıyıya vurdu.

        BAKAN BAYRAKTAR: BU BİR AFETTİR

        Bir dizi programa katılmak için Bursa'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Samsun'da 8 kişinin hayatını kaybettiği sel felakati ile ilgili, "Bu bir afettir. TOKİ konutlarının inşaat alanında sıkıntı yok. Fizibilite çalışmaları yapıldı. Başka bir sorun var gibi görünüyor. Derenin önü kesilmiş olmalı. Ekiplerimiz inceliyor" dedi.

        AFAD'DAN AÇIKLAMA

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Samsun'daki sel felaketinde 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi.

        AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, Samsun'da arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Samsun il geneli ve Merkez Canik ilçesi ile köylerinde yoğun yağış sonucu sel ve su baskınları meydana geldiği hatırlatılan açıklamalarda, "Başbakanlık AFAD tarafından Samsun Valiliği emrine ilk etapta 500 bin lira, Sinop Valiliği emrine de 300 bin lira acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Su baskınlarında 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımızın da kayıp ihbarı alınmıştır. Yaralanan 21 vatandaşımız ise tedavi altına alınmıştır. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, Samsun il genelinde mahsur kalan vatandaşlarımızı arama-kurtarma çalışmaları yürütülmektedir. AFAD Başkanlığı'ndan 2 Daire Başkanı da bölgeye intikal etmiştir. AFAD Başkanlığı'nca bölgeye; Genelkurmay Başkanlığı'na ait 3 arama kurtarma helikopteri, Sağlık Bakanlığı'ndan 8 personel, 3 ambulans, Ankara, Amasya, Çorum, Ordu ve Yozgat İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri'nden 50 personel, 3 dalgıç, 19 motopomp, 4 bot, 1 arama-kurtarma köpeği ve 23 araç gönderilmiştir." denildi.

        9 YAŞINDAKİ BERKA ARANIYOR

        Olayla ilgili konuşana Samsun Valisi Hüseyin Aksoy açıklamada şu bilgilere yer verdi: "Yağışlarda en çok etkilenen Canik ilçesi cezaevi civarındaki konutların zemin katlarına sel sularının girmesi neticesi; Kuzey Yıldızı konutlarında 34 yaşında Kenan Yazıcı, 14 yaşında Mücahit Yazıcı, 10 yaşında Bedirhan Yazıcı, S. Hüseyin Yılmaz, Aziz Yılmaz ve Kirazlık mevkii Petrol Ofisi dolum tesislerinde aracın sel sularına kapılması neticesi 36 yaşında Emine Bütüner, 6 yaşında Mihra Bütüner ve 22 yaşında Seher Özkan hayatlarını kaybetmiştir. Denize sürüklenen araçta olduğu tahmin edilen 9 yaşındaki Berka Bütüner halen kayıp olup arama çalışmaları devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Mert Irmağı Bulvar Köprüsü yanında 45 yaşlarında Mehmet Yaylacıoğlu'nun cesedine ulaşılmış olup, bunun sonucu ölü sayısı 9'a yükselmiştir."

        12 adet tespit komisyonu oluşturularak hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Vali Aksoy, "Sel suları nedeniyle evleri oturulamaz duruma gelen vatandaşlarımızın geçici iskânları Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay'ın destekleriyle sağlanmış, köylerdeki hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup iskanı gerekenler aileler için her türlü tedbir alınmıştır." diye belirtti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ