Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Samsun'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Samsun'da meydana gelen sel felaketi ile ilgili, ''TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil, imarlı saha. Dereyle alakası yok, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur'' dedi.

        Bir dizi programa katılmak üzere Karaman'a gelen Eroğlu, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

        Bir gazetecinin Samsun'daki sel felaketi ile ilgili sorusu üzerine Eroğlu, burada çok kuvvetli bir yağış meydana geldiğini söyledi.

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili ikazlarda bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

        ''Vatandaşları, bütün kurum ve kuruluşları uyardık. Burada zaten böyle bir şey bekliyorduk. Hatta o gün gece saat 01.00'e kadar da polis ve diğer kamu kurumlarının araçlarından 'vatandaşlar bodrumlarda bulunmasın, dere kenarında olanlar ayrılsın' diye anonslar yapıldı. Bunun faydası oldu ama maalesef TOKİ evlerindeki bodrum katlarında kalan 2 kapıcı dairesinde böyle bir hadise yaşandı. Ayrıca yamaçtan akan birtakım sular sebebi ile yoldan geçen araçlar sürüklenerek, denize kadar gitti. Orada hayatlarını kaybedenler var. Allah gani gani rahmet eylesin. Tabii bununla ilgili biz kalabalık bir heyetle toplantı yaptık. Araziyi gezdikten sonra bütün her şeyi değerlendirdik ve neticede taşkından sonra yapılacak çalışmalar, devletin, Hükümetimizin bu yaraları sarması için gerekli olan birtakım tedbirler konusunda da karar aldık.''

        ''Kuvvetli yağış sebep olmuştur''

        ''TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil'' diyen Eroğlu, ''İmarlı saha, dereyle alakası yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur'' dedi.

        Eroğlu, bazı kişilerin de sel felaketinin DSİ tarafından yapılan sel kapanının üst kısmındaki yıkılma sebebiyle olduğunu iddia ettiğini, ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

        ''Bu bir sel kapanıdır, herhangi bir biriktirme görevi, baraj gibi bir görevi yoktur. Bu, Yılanlı Vadisi'nde belki 1970 yılından beri 2000 yılına kadar atılmış olan vahşi çöp alanında sel baskını neticesinde bu çöplerin çamurla, suyla büyük bir felakete vesile olmaması için, oradaki basıncı alması bakımından böyle bir sel kapanı yapılmıştır. Bunun vazifesi budur. Bu sel kapanını yaptığımız gibi, sel kapanının altında tabii derivasyon tüneli var. Ayrıca bu çöp dağlarıyla ilgili 10,5 metre kesiti olan derivasyon tünelini de hemen bu çöp dağının yanındaki alana yaptık. Sular oradan iki tünelden akıyordu. Bir sel kapanının altındaki derivasyon tüneli, bir de çöp dağının altındaki derivasyon tüneli. Böylece çöp dağının herhangi bir şekilde dağılması önlenmiştir. O kadar fazla yağış gelmiştir ki; bu sel kapanının üstünden taşmıştır ve sel kapanıyla vahşi çöp depo alanındaki alan dahi suyla dolmuştur.''

        ''Kusur varsa onları araştırıyoruz''

        O gün etkili olan yağışın çok kuvvetli olduğunu anlatan Eroğlu, ''Bizim yaptığımız hesaplara göre azami sel debisi 299 metreküp/sn olarak hesap edilmiş ama orada bunun 2,5 katı, yani 710 metreküp/sn gibi bir debi geldi. Bu bir felaket'' diye konuştu.

        Konuyla ilgili alınacak tedbirler üzerinde durulduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

        ''Kusur varsa, onları araştırıyoruz. Afet sonrası orada yapılacak kentsel dönüşüm, dere yatağının ıslahı, vahşi çöp atık deposunun daha büyük bir tehlikeye yol açmaması için oranın tahkimatı, yeni sel kapanlarının yapılması için birtakım kararlar aldık.''

        TOKİ Başkanı: "Bodrum katlardaki kapıcı dairelerini iptal

        edeceğiz"

        Samsun'da sel bölgesinde incelemelerde bulanan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Karabel, “Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarındaki bodrum katlardaki kapıcı dairelerini iptal edeceğiz” dedi.

        Karabel, Samsun'daki sel felaketinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında inceleme yaptı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karabel, bodrum katlarda bulunan kapıcı dairelerini iptal edeceklerini söyledi.

        Karabel, şöyle konuştu:

        “Bizim burada elimizde bulunan mevcut dairelere veya Samsun Büyükşehir Belediyesiyle yapacağımız görüşme neticesinde eğer uygun bir alan bulursak oraya yapacağımız bir blok ile kapıcı dairelerini konuşlandıracağız. Bu mümkün değilse elimizdeki mevcut bloklardan zemin katlardaki daireleri kapıcı dairesi olarak vereceğiz. Ve bodrum katlarındakileri iptal edeceğiz.”

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatları doğrultusunda bol yağış alan Karadeniz Bölgesi'nde ve bundan sonra yapılacak ihalelerin tamamında bodrum katlarında iskan yapmayacaklarına dikkat çeken Karabel, “Bundan sonra bloklarımız zemin katlardan itibaren kullanacağız. Bodrum katları da daha değişik amaçlarla kullanacağız” dedi.

        'Bloklarımızda değil bir santim bir milim bile oynama olmaz'

        Selden dolayı hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Karabel, konuşmasına şöyle devam etti:

        “Burası gecekondu dönüşüm alanıdır. Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi ve TOKİ olarak 2006 yılında protokol yaptık ve buradaki bin 363 hak sahibi vatandaşımızla görüşmeler yapıldı. Bin 172'si ile mutabakat sağlandı. İlk ihalemizi 2008 yılında 960 konut olarak yaptık.

        Bunları 2010 yılında iskan ettik, vatandaşlarımızı konutlarına soktuk. Geri kalan 365 vatandaşımızı da en kısa sürede bitecek olan bin 344 konutumuzda dairelerini verip teslim edeceğiz. Şuan inşaatlarımız devam etmektedir.”

        Sel gecesi debisinin maksimum 299 metreküp saniye olması gereken Yılanlıdere'nin 3.5 saat süren yağış neticesinde 710 metreküp saniye çıktığını vurgulayan karabel, “Bu da hesaplanan maksimum debinin 3 katı oranında bir yağış vardır. Büyük bir afet olmuştur. Burada bizim konutlarımız tamamen sağlamdır, herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut imar planına göre yapılmıştır. Bazı vatandaşlarımızın korkuları var tabi ki haklı olarak, her blokumuzun altında 13-14 metre derinliğinde radye temelin altında 80 santim çapında demirli kazıklarımız mevcuttur. Burada değil bir santim, bir milim bile oynama olmaz” ifadesini kullandı.

        Daha sonra Karabel, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Ak Parti Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte TOKİ konutlarında vatandaşların sıkıntılarını dinledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ