Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik "Saldırıların nedeni dış politikada başarısızlık", fatih altaylı, terör sorunu, pkknın artan eylemleri

        HABERTURK.COM

        Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Habertürk Televizyonu'nda Zafer Arapkirli'nin gündeme dair sorularını yanıtladı.

        PKK'nın artan eylemlerini değerlendiren Altaylı, sorunu bir iç güvenlik meselesinden çok Türkiye'nin dış ilişkilerde yaşadığı başarısızlığa bağladı. Türkiye'nin çevresindeki neredeyse bütün komşularıyla hızlı bir şekilde sorunlu konuma geldiğinin altını çizen Altaylı, "Terörün parametreleri değişti. Türkiye, İsrail'le ve Suriye ile çok ciddi sorun yaşamaya başladı. Irak'la da sorun yaşanıyor. İran'la tarihimizin en kötü dönemini yaşıyoruz. PKK bugün yeniden hem Suriye hem de bilmediğimiz bazı müttefiklerimiz tarafından desteklenmeye başladı" dedi.

        Mesud Barzani'nin, Türkiye'nin yanında PKK ile savaşmasını ya da Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hareket etmesini beklemenin saflık olacağını belirten Altaylı, sözlerini şöyle sürdürdü; "Barzani çok açık bir şekilde büyük Kürt devletinin lideri olmak istyor."

        Habertürk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

        "TERÖRÜN PARAMETRELERİ DEĞİŞTİ"

        Bugünkü saldırı beklenmedik değildi. PKK'nın terörün boyutunu bir üst basamağa taşıdığını biliyoruz. "PKK bu yaz kendini bitirebilir" diyorduk geçtiğimiz yaz. PKK'nın siyasi hedefi kalmamış ve Öcalan hakkındaki bazı talepleri vardı. Tartışılan PKK'lıların nereye gideceğiydi. O günden bugüne büyük değişiklikler oldu. Terörün parameretileri değişti. İsraille ve Suriye ile çok ciddi sorun yaşamaya başladık. Irak'la da yaşanıyor.

        "HARİTA DEĞİŞİKLİĞİ TEZGAHLANIYOR"

        PKK uzun yıllardır bazı ülkelerin istihbarat birimleri tarafından kullanıuldı. Özellikle Suriye istihbaratı PKK içinde aktif. PKK bugün yeniden hem Suriye hem de bilmediğimiz bazı müttefiklerimiz tarafından desteklenmeye başladı.

        Harita değişikliği tezgahlanmaya başladı. Bu değişiklikte Türkiye'den pay alma düşünceleri olabilir. Olmasa da Türkiye'yi rahatsız edecek değişiklikler peydahlanıyor.

        "BARZANİ BÜYÜK KÜRT DEVLETİNİN LİDERİ OLMAK İSTİYOR"

        Barzani kendi çıkarları gereği Türkiye ile iyi geçinmek zorunda ama Barzani çok açık bir şekilde büyük Kürt devletinin lideri olmak istyor. Selahaddin'de ki ofisinin camınından sışarıya bakarak bana söyledi; 'bu ovanın altı petrol zengini. Bu Kürt halkının zenginliği. Bunu ABD isterse, Kürt devleti kurulduğunda Kürt halkı kullanacak" dedi.

        Barzani'nin Türkiye'nin yanında yer alarak PKK ile savaşmasını, Türkiye'nin ihtiyaçları için çlışmasını beklemek saflık olur.

        "PKK'NIN GELDİĞİ NOKTA TÜRKİYE'NİN DIŞ İLİŞKİLERDEKİ BAŞARISIZLIĞIDIR"

        Türkiye müttefikleriyle ilişkilerini çok hızlı bir şekilde yıprattı. Bakın İran'la Türkiye ilişkisi tarihinin en kötü döneminde. Burada ABD fonksiyonunu unutmamak lazım. ABD, Türkiye'yi tehdit etti açıkca İranla ilişkileri konusunda. Bunun üzerine hükümette İran'la ilişkilerini kötüye götürdü.

        Türkiye bir şekilde komşularıyla ilişkilerini idare etme yeteneğini kaybetti. PKK'nın bugün geldiği nokta Türkiye'nin dışilişkilerdeki başarısızlığıdır. Bunun içgüvenlikle alakası kalmadı.

        ABD İSTİHBARATI

        Yaşar Büyükanıt, "Kandili BBG evine çevirdik" demişti. Nerede şimdi bu ABD istihbaratı? ABD, Afganistan'da ne kadar başarılı oldu? Kendisi de topralanıp gitmek zorunda kaldı Irak'tan; Afganistan'da batağın içinde. ABD'ye ne kadar güvenebiliriz? İsrail nerede duruyor? Bana sorarsanız ortadaki bu sorun Türkiye'nin dışilişkiler başarısızlığıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ