Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Eşcinsellere evlilik yolu açılıyor!

        AHT MUHABİRİ PELİN ŞAHİN'İN HABERİ

        Cinsel tercihlerinin farklılığından dolayı "gay, lezbiyen, transseksüel" olarak adlandırılan kişilere evlilik yolu açılıyor. KKTC'de muhalefette bulunan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) KKTC'de eşcinsel haklarının yasayla düzenlenmesi için hukuk çevreleri ile birlikte çalışmalar yapıyor. Söz konusu çalışmanın ön taslağı hazırlandı. Hazırlanan ve Meclis Alt komitesi'ne sunulan çalışmanın taslak metninde, KKTC yasalarında eşcinselliği suç unsuru haline getiren maddelerin düzenlenmesi, eşcinsellere evlilik hakkı tanıması gibi düzenlemelerin yer aldığı iddia edildi.

        "AHLAKIMIZA TERS"

        Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Mehmet Tancer, toplumun bu tür bir girişime hazır olmadığını söyledi. Tancer, "Bir hak gibi görünse dahi toplumumuzun psikolojik yapısı buna hazır değildir. Bunun hazmı kolay olmayacaktır. Çünkü Kıbrıs Türk Halkı'nın dini ahlaki ve kültürel yapısı ile zıt düşmektedir" dedi. Tancer, "Böyle bir öneri meclise sunulursa kesinlikle karşı duracağım. Kimse yanlış anlamasın herkesin cinsel tercihine karşım saygım var ama evlilik gibi kutsal bir müessesenin zedelenmesine izin

        vermeyeceğim" dedi.

        "İKİLİ HER TÜRLÜ İLİŞKİ OLABİLİR"

        Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Arif Albayrak, toplumun çağdaş olduğunun gösterilmesi açısından olması gereken bir yasa olduğunu söyledi. Albayrak, "İki kişiyle olabilecek her ilişki bana göre normaldir. Yasak olmasını gerektirecek bir şey yoktur" dedi. Yasa taslağının yasalaşması durumunda kırpılacağını savunan Albayrak, "insanların tercihlerine değil yaptığı işlere bakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

        "HASTALIK DEĞİLDİR"

        Yasa taslağını KKTC Meclisi'ne sunan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, eşcinselliğin hastalık olmadığına dikkat çekti. Çakıcı, "Eşcinsellik farklı bir yönelimdir. Bizim yasalarımızda suçtur ancak bu durum insan haklarına aykırıdır. Bunun suç olmasını ortadan kaldırmak için bir yasa tasarısı hazırladık. Bunun suç olduğunu düşünen zihniyetler

        hala Nuh Nebi döneminde yaşayan zihniyetlerdir. Bu yasa herkesin keyfine bağlı değildir ve AB uyum yasalarında yer almaktadır" dedi.

        SUÇ VE CEZA

        Kuzey Kıbrıs'ta, yürürlükte olan yasalara göre, iki erkek arasında cinsel ilişki yaşandığının tespit edilmesi halinde, bu tür ilişki suç sayılıyor ve "doğaya aykırı cinsel münasebet" suçlamasıyla aleyhlerine dava getirilebiliyor. Yasada, doğaya aykırı cinsel münasebet"suçu 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ