Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul depremi ne anlama geliyor?

        İstanbul'da merkez üssü Büyükçekmece olan 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Büyükçekmece'nin yanı sırı diğer ilçelerde de hissedildi.

        KANDİLLİ RASATHANESİ'NİN AÇIKLAMASI

        Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, saat 11.17'de merkez üssü Büyükçekmece olan bir deprem meydana geldi. 13.2 kilometre derinlikte meydana geldiği tahmin edilen deprem, İstanbul'un diğer ilçelerinden de hissedildi.

        PEKİ BU DEPREM NE ANLAMA GELİYOR?

        Büyükçekmece'de meydana gelen 3.8'lik deprem ne anlama geliyor? Öncü mü? Beklenen 'Büyük İstanbul Depremi'yle ilgisi var mı? Tüm bu soruların cevabını, Jeofizik Mühendisi Yardımcı Doçent Oğuz Gündoğdu, TV HABERTÜRK'e değerlendirdi.

        İŞTE OĞUZ GÜNDOĞDU'NUN AÇIKLAMALARI:

        Öncelikle bu deprem bir öncü değildir. Yeri itibariyle bildiğimiz kadarıyla orada faylar var, o fayların ürettiği bir deprem.

        "Olağandışılık biraz burada var"

        O bölgelerde pek kaynağı orası olan depremlere rastlamıyoruz, olağandışılık biraz burada var. Bu depremin merkezi karada, bizim beklediğimiz büyük depremin fayları denizde. Yani direk bir kuvvet ilişkisi de yok.

        "Büyük deprem için ard arda sarsıntıların yaşanması gerekir

        Bu deprem yakında beklediğimiz büyük bir depremin öncüsü değil. Bunun için ard arda sarsıntıların yaşanması gerekirdi. Deprem Araştırma Müdürlüğü'nden gelen böyle bir açıklamayı bilmiyorum. Bazı arkadaşlarımız bir takım değerlendirmeler yapıyorlar ama Deprem araştırma Müdürlüğü'nden bana bir tahmin gelmedi.

        İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamaları:

        İstanbulluların bilmediği çok büyük bir kırık var. Bu Büyükçekmece-Çatalca diye andığımız bir kırık. Bu göçüntü türünde bir kırıktır. Bu deprem bu kırığın üzerinde oldu, dolayısıyla depremin karada olmuş olması o depremin karada olduğunu göstermiyor aslında kırığın üzerinde oldu.

        Büyük bir İstanbul depreminin öncüsü değildir. Bir defa büyük İstanbul depremi denen deprem çok büyük olmayacak, benim beklediğim 6.2-6.7 arasında ve 2045'ten önce olması şaşırtıcı olur. Çünkü Marmara gergin değil, dolayısıyla İstanbul'da bir depremin yıkıcı olabilmesi için 6.2'den daha büyük olması gerekiyor. Deprem her an olabilir demek halkı kaygılandırır ve İstanbul'dan kaçmasına neden olur. Bu Türkiye ekonomisini de kötü etkiler yani bu kaçışa gerek yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ