Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, telekonferans sistemiyle ifade verecek

        12 Eylül askeri darbesine ilişkin, döneminGenelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evrenile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın görülmesine Ankara12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Bugünkü duruşmada Evren ve Şahinkaya telekonferans sistemiyle salona bağlanırken, 80 sayfalık iddianamenin okunma işlemi tamamlandı. Mahkemeye yarın devam edilecek.

        12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

        Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen bazı gerçek ve tüzel kişiler ile avukatları katıldı.

        Sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistem ile duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtıldı.

        Ekranlarda 4 kameradan çekilen görüntüler aynı anda bulundu.

        Sanıklar dışında duruşma salonu ve heyetin görüntüleri de ekranda yer aldı.

        Salondakiler ilk olarak Tahsin Şahinkaya'nın görüntüsünü gördü. Şahinkaya, İstanbul GATA'da yatağında yarı oturur vaziyette bulunuyordu.

        Şahinkaya'nınkinden bir süre sonra Kenan Evren'in bulunduğu odanın görüntüsü ekranda yer aldı. Evren, daha sonra Ankara GATA'daki odasında bir kişinin eşliğinde yatağa yarı yatar yerleşti. Evren'in yanında, avukatlarından Sezin Duygu Tuncer de bulundu.

        "AYLIK GELİRİM 13 BİN 300 TL"

        Duruşmaya verilen 10 dakikalık aranın ardından sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Kenan Evren, aylık gelirinin 13 bin 330 TL olduğunu beyan etti. Tahsin Şahinkaya da aylık gelirinin 6 bin 800 TL olduğunu söyledi.

        Kimlik tespitinin ardından 80 sayfalık iddianame iddianame videokonferans yöntemiyle sanıkların yüzlerine okundu. İddianamenin okunması 16.30'da sona ererken, mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

        ARA KARARLAR

        Müdahil avukatları görüntülerin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Avukatlar ayrıca, salonda MİT’e ait kameralar olduğunu iddia etti İddia üzerine salonda gerginlik yaşanırken mahkeme başkanı iddiayı yalanladı.

        İŞTE MAHKEMENİN ARA KARARLARI:

        * Salondaki kamera ve mikrofonun kapatılması talebine ret

        * Evren ve Şahinkaya'nın yanında müdahil avukat bulundurulması talebine ret

        * Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın bulunduğu yerde, mahkemece görevlendirilen yazı işleri müdürü ile teknik işlemlerin devamlılığı için orada bulunması gereken görevliler, sanık avukatı ve sağlık görevlileri dışında kimsenin bulunmayacağına ilişkin tedbir alınmasına

        * Sanıkların savunmalarının alındığı yerin görüntülerinin, kamera gezdirilerek zaman zaman gösterilmesine, sanıkların görüntülerinin daha iyi yansıtılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ve sanıklar için ilaç ve tıbbi müdahaleye gerek duyulması halinde, bu yerlerde bulunan yazı işleri müdürlerine bilgi verilerek, duruşmaya ara verilmesine ve bunun tutanak altına alınmasına

        * “Salonunda müdahilliğine karar verilen kurum temsilcileri, özel kişiler, seyirciler, medya temsilcileri, müdahillik talebinde bulunmamakla birlikte iddianamede ismi geçen kişilerin bulunduğu” belirtilerek, “aleniyetin sağlandığı” kaydedildi.

        Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ara karar uyarınca, 12 Eylül davası sırasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın savunmalarının alınacağı yerde bulunan görevlilerin isimlerini, sesli ve görüntülü bağlantıyla tutanak altına aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ