Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, imam hatiplerle iglili bugün gelinen noktanın zafer noktası olduğunu söyledi

        Uğur USLUBAŞ / BURSA (AHT)

        Bursa'da Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin 50. yıl kutlama programına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, imam hatiplerle iglili bugün gelinen noktanın zafer noktası olduğunu söyledi. İmam hatipler ile ilgili konuşurken gözleri dolan Arınç, "932 yılından 1951 yılına kadar evrensel bir mesaj olan ezan yasaklanmıştır. Onun yerine 'Tanrı uludur' okutuldu. Birileri uluyorlar' diye alay ederdi" dedi.

        Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin 50. yıl kutlamalarında konuşan Arınç, "Çünkü bugün gelinen nokta bir başarı hikayesidir. Allah İmam hatipleri bu günlere getiren herkesten razı olsun. Anadolu insanı zor günler geçirmişti. Fakirlik yoksulluk vardı. Bağımsızlık mücadelesini vermiş Cumhuriyeti ilan ederek önemli adımlar atmış bir ülkeydik. İnsanlar fakirlik yoksulluk çekiyorlardı. O zamanlar milletimiz şunun ihtiyacını çok iyi hissetti. ?Benim çocuklarım okuyup vatana millete hizmet etsin. Bunun yanında da dini eğitim de alsınlar' dedi. Türkiye de o zaman büyük bir üzüntü hakimdi. 1932 yılından 1951 yılına kadar evrensel bir mesaj olan ezan yasaklanmıştır. Onun yerine 'Tanrı uludur' okutuldu. Birileri 'uluyorlar' diye alay ederdi. Dünyanın her yerinde ezan Allahü Ekber diye okunur. O dönemlerde ezan, ezan olmaktan çıkarılmıştı. Camilere başka fonksiyon getirelim diyenler bile olmuştu" dedi.

        Arınç, Matbuat Umum Müdürlüğü'nün 1943 yılındaki genel müdürü olan Vedat Metin Tör'ün Ramazan ayında bir gazetenin 'Ramazan geldi' şeklinde yazması üzerine, 'Gazetelerde dinden ima yoluyla bile bahsedilmesi yasaktır' şeklinde talimat yayınladığını ve bunun halen utanç vesikası olarak saklandığını anlattı.

        1950 YILI SİYASETTE BİR DEVRİMDİR

        1950 yılının Türk siyasetinde bir devrim olduğunu, 18 yıl boyunca yasaklanan ezanın tekrar Arapça olarak okunmaya başlandığını hatırlatan Arınç, "1950 Türk siyasetinde devrimdir. 18 sene ezan yasaklanmıştır. O tarihten sonra imam hatiplerin açılması ilahiyat fakültelerin açılmasıyla bu günlere geldi o günlerde bunlarla alay edilirdi. Laiklik incinecek diye dinden bahsedemez, ağzınızı açamazdınız. Din kitapların suç sayıldığı günler yaşadınız. Takke bulundu iddianamede suç sayılan unsurlardır. Bugün 29 imam hatip lisesi var. 15 bine yakın öğrencimiz var. Geldiğimiz nokta Türk eğitim sisteminin bulabileceğimiz en iyi noktasıdır" şeklinde konuştu.

        "28 şubat sürecinde 8 yıllık eğitimin hangi şekilde çıkarıldığını ben bilirim" diyen Arınç, şöyle dedi: "Gençliğimizi katletmek için neler yapıldığını bilirim. O yüzden bugün geldiğimiz nokta zafer noktasıdır. Ne kadar dua etsek azdır. Biz milletimizi ve atamızın tarihimizi çok seviyoruz. İmam hatip bir altın nesildir. Bu altın nesle katılanlar çok aziz insanlardır. Gerisini millet kendisi hazırlamıştır. Geçmişte bu okullarımızın fikir babalarına öğretmenlerimize ne kadar teşekkür borcumuz var".

        MİLLETİ SOYANLAR İMAM HATİPTEN YETİŞMİYOR

        Bazı köşe yazarları arasında şaşıranların da çıkacağını ama yüzde 99'unun hedefinden şaşmayacağını belirten Arınç, "Hakkı batılı birbirinden ayırt eden gençlerimiz yetişti. Bütün okullar bizim. Kolejler liseler bizim. Hiçbirini diğerinden ayırt etmedik. Ama siz de merhamet edin ki imam hatip gibi farklı eğitim veren okullarımız da olsun. Bugün satanist olanlar imam hatipten yetişmiyor. Milleti soyan, yolsuzluk yapan imam hatiplerden yetişmiyor. İmam hatipler potansiyel olarak suçlu ve ayıplı bir konumdaydı. Herkes onlarla tehdit ve alay etti. Sonra baktı ki bu çocuklar en yüksek notlarla üniversitelere girmeye başladılar çünkü azmettiler, çalıştılar ve başardılar" ifadelerini kullandı.

        28 Şubat sürecini de eleştiren Arınç, "100 yıl devam edecek dedikleri 10 yıl bile devam etmedi. Kim namaz kılıyorsa, kim dindarsa gerici diye yaftalamanın yanında, olsa olsa bu imam hatip mezunudur demeye başladılar. Biz imam hatipte okumadık, okuyamadık. Kızım Ayşenur'u mu ben imam hatipe yazdırdım, o oradan mezun oldu. Günümüz güzel geçiyor, arkası da gelecek. Allah hepinizden razı olsun" ifadelerin kullandı.

        Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği ve okul müdürü de törene katılan Arınç'a teşekkür ederek, hükümete, imam hatip lisesi öğrencilerine uygulanan çifte standardı kaldırdıkları için minnet duyduklarını ifade etti. Arınç, daha sonra imam hatip liselerine destek veren bazı hayırseverlere plaket verdi. Arınç'ın plaket verdiği bir hayırsever ise gözyaşlarını tutamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ