Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa MAHİDEVRAN SULTAN’ın kanserle pençeleşen torunu

        Mahidevran Sultan’ın, ABD’de yaşayan ve şu an Paris’te tedavi gören torunu Perizad Temrukoğlu, Muhteşem Yüzyıl dizisi için “Dava açabiliriz” dedi

        Aykan ÇUFAOĞLU/ ANKARA

        acufaoglu@htgazete.com.tr

        Mahidevran Sultan'ın torunu Perizad Temrukoğlu, son günlerde tartışma konusu olan Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili Habertürk'ün sorularını yanıtladı. ABD'de hayatını sürdüren Temrukoğlu, verdiği cevaplarla Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Biz öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Sarayda hayat, o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bizim öyle bir ecdadımız yok" sözlerini destekledi. Temrukoğlu, "Mahidevran Haseki Sultan, elbette dizide gösterildiği gibi yaşamadı" dedi.

        'AKILSIZ CARİYE DEĞİLDİ'

        Mahidevran Sultan'ın, kız kardeşlerinin ve erkek kardeşinin yanında olduğunu söyleyen Temrukoğlu, "Hatta erkek kardeşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Divan üyesiydi. Yani bambaşka bir hayata sahipti" dedi.

        Temrukoğlu, gerçeklere rağmen Mahidevran'ın farklı sunumuna tepki göstererek, "Dizide yalnız başına, alelade, akılsız bir cariye olarak gösteriliyor. Ne acı" ifadesini kullandı.

        'KANUNİ'NİN NİKAHLI EŞİYDİ'

        "Mahidevran Sultan, bir cariye değil, Süleyman Han'ın hakiki nikâhlı eşiydi" diyen Temrukoğlu, onun kendisi için gerçek bir imparatoriçe olduğunu dile getirdi. Temrukoğlu, Mahidevran Sultan'ın Hürrem Sultan gibi entrikalarla hayatını sürdürmediğini, hakkıyla padişah eşi olduğunu belirtti. Dizideki yanışların kendisini çok üzdüğünü ifade eden Temrukoğlu, "Şayet diziye dava açma gibi bir imkan varsa, elbette dava açarız. Zaten ailem diziden adeta nefret ediyor" dedi.

        'HAREM YANLIŞ AKTARILIYOR'

        Temrukoğlu, "Yabancılar, 'harem'i eğlence mekanı olarak biliyorlar. Dizi de bu yanlış hayalleri destekliyor, yanlış aktarıyor. Şehzade Mustafa ve İbrahim Paşalar hakkındaki tarihi olayları hiç doğru göstermiyorlar. Gerçekler anlatılsa dizinin izlenmeyeceği görüşü doğru değil. Aslında esas tarihi olaylar anlatılsa diziyi daha çok insan seyreder. Çünkü esas olaylar daha trajik" dedi.

        PARİS'TE TEDAVİ GÖRÜYOR

        İstanbul'da 1981 yılında doğan Saide Perizat Temrukoğlu, küçük yaşta ailesi Amerika'ya taşındığı için Chicago'da büyüdü. Temrukoğlu, Chicago Üniversitesi'nde Sanat Tarihi okudu, ailesi Türkiye'ye döndükten sonra orada yaşamaya devam etti. Temrukoğlu halen Paris'te pankreas kanseri tedavisi görüyor. Temrukoğlu dizi ile ilgili şikayetlerini, dizi yönetimine de birçok kez mektupla ilettiğini, dizi ekibinden konuların doğru ele alınmasını istediğini söyledi.

        KİMLİK KARTI

        Dizide Mahidevran Sultan’ı Nur Fettahoğlu canlandırıyor

        Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi, Şehzade Mustafa ve Ahmet ile Raziye Sultan’ın annesidir. 1500 yılında doğdu. Kanuni ile şehzadeliği sırasında evlendi. Oğlu Mustafa’nın boğdurtulmasının ardından gözden düştü ve Bursa’ya gönderildi. 1580 yılında öldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ