Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim "Zazaca Kürtçe'nin bir lehçesi"

        Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Zazaca'nın, Kürtçe'nin bir lehçesi olduğunu, bu konuda hazırladıkları bir makaleyi Milli Eğitim Bakanlığı'na göndereceklerini söyledi.

        Prof. Dr. Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması kararının ardından ders kitabı hazırlamak istediklerini, Kurmanci ve Zazaca olmak üzere ders kitabı hazırladıklarını, hazırlanan 5. sınıf Kürtçe kitabının bütün Türkiye'de okutulduğunu hatırlattı.

        Zazaca'nın ''müstakil bir dil'' olarak okutulacağı kararının, iyice araştırılıp, tekrar ele alınması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

        ''Zazaca'yı olabildiğince ayrı bir dil göstermek ve Zazaları da mümkün olduğunca ayrı bir kavim olarak göstermeye çalışanlar şimdiye kadar Zazaca'yla ilgili elle tutulur hiçbir araştırma ve çalışma yapmadı. Oysa Zazaların, Kürtlerin kolu olduğu, Zazaca'nın da Kürtçe'nin bir lehçesi olduğunu belirten birçok belge bulunuyor. Ahmedi Hasi ilk Zazaca mevlidin yazarıdır. Bu mevlidine 'Kürtçe Mevlit' demiştir. Sonra Mustafa Kemal 1919 tarihinde bir telgraf çekiyor. Bu telgrafında özellikle Erzincan ve Sivas bölgesindeki Zazalardan bahsederken diyor ki; 'Harpten evvel buradaki sakinlerin büyük bir kısmı Türk'tür ve azı da Zaza denilen Kürtlerden oluşuyor. Mustafa Kemal de Zazaca'nın, Kürtçe'nin bir kolundan bahsediyor. Buna benzer günümüze kadar birçok örnekler var. Bunların hepsi hazırladığımız makalede örnekleriyle yer alıyor.Zazaca, Kürtçe'nin bir lehçesidir. Bu konudahazırladığımız makaleyi Milli Eğitim Bakanlığı'na göndereceğiz.''

        Zazaca'yı asimile ettiklerine ilişkin iddiaların doğru olmadığını aksine Zazaca'yı bir eğitim dili haline getirerek ona hayat verdiklerini belirten Yıldırım, ''Enstitümüzün ilk yayını 700 sayfalık Zaza külliyatıdır. Böyle bir külliyat ne yazılmış ne de bundan sonra yazılacak gibidir. Sonra bizim aldığımız yüksek lisans öğrencilerimizden Zazalara bir bölümü ayrılmıştır. Pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Zazaca'yı bir eğitim dili haline getirmek onu asimile etmek mi sayılır, yoksa hayat vermek mi? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ