Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TSK'nın görev sınırları silbaştan çiziliyor

        Hükümet sivilleşme adımları kapsamında askeri kanun, yönetmelik, gizli yönerge ve talimatlarda, askeri müdahalelere "dayanak veya gerekçe" oluşturabilecek muğlak ifade ve tanımları değiştiriyor. Asker yemininde "barış" rötuşu, TSK'nın görevlerinde ise "içe karşı" ayıklaması yapılıyor

        Bülent AYDEMİR/ANKARA

        Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın "değişecek" dediği asker yeminiyle birlikte Başbakanlık'ta sivilleşme adımları konusunda titiz bir çalışma yürütülüyor. Askere şehirde silah kullanma yetkisi veren Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü'nün (EMASYA) kaldırılması, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden "irtica" tanımının çıkarılması ve tören protokol düzenlemelerinin ardından atılacak bu adım, sivilleşme konusunda önemli değişiklikler içeriyor. Habertürk'ün ayrıntılarına ulaştığı çalışma ile askeri kanun, yönetmelik, gizli yönerge ve talimatlarda, askeri müdahalelere dayanak oluşturabilecek, "muğlak" ifade ve tanımlar değiştiriliyor. Değişiklikler şöyle:

        KOLLAMA: TSK İç Hizmet Kanunu Madde 35'te sıralanan "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" cümlesindeki "cumhuriyeti kollamak ve korumak" ifadesi çıkarılıyor.

        İÇTE DEĞİL: TSK İç Hizmetler Yönetmeliği Madde 85 ve 86'da vazifeler sıralanırken kullanılan "içe karşı", "içeriden" ifadeleri kaldırılıyor ve değiştiriliyor.

        MUTLAK: TSK İç Hizmetler Yönetmeliği Madde 1'deki "Silahlı Kuvvetlerde disiplinin yerleşmesi için, Silâhlı Kuvvetlerin bütün mensuplarını mutlak bir itaate ve vicdan mesuliyeti duyarak doğrulukla vazife görmeye" düzenlemesindeki, "mutlak itaat" ifadesi değiştiriliyor.

        TANIM: İç Hizmet Kanunu Madde 2'de yer alan askerliğin tanımı da yeniden yazılıyor. "Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti" olarak tanımlanan askerlikten, "cumhuriyeti korumak" ifadesi çıkarılacak.

        YÖNERGE: TSK'nın gizli yönergelerine de neşter vuruluyor. Güvenlik, NATO, Seferberlik , Alarm, Doğal Afet Yönergeleri değiştiriliyor. Balyoz Planı ile gündeme gelen güvenlik tatbikatlarının hangi durumda, ne zaman ve nasıl yapılacağı, içeriği; bu tatbikatlara, toplantılara kimlerin katılacağı açık ve net bir şekilde yazılacak.

        Yemindeki ifadeler

        ASKERLERİN Harp Akademilerinden mezun olduktan sonra ettikleri yeminden “barışta” ifadesi, “askerliğin namusu” ve “amirlerime itaat” gibi muğlak ifadeler ayıklanacak; daha net ve sivil ifadeler yazılacak. Millet ege menliğine, Anayasa’ ya ve kanunlara vurgu yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ