Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Zeytinburnu'da doğalgaz faciası

        AHT MUHABİRİ ERAY EROLLU'NUN HABERİ

        İstanbul Zeytinburnu'nda bir evde doğalgazdan zehirlenen yaşları 28 ile 45 arasında değişen Afganistan uyruklu biri öğrenci 5 kişi hayatını kaybetti.

        Kardeşi İnayetullah ile birlikte doğalgazdan zehirlenerek hayatını kaybeden Hudaybirdi Yusupi'nin Zeytinburnu'nda 3 gün önce Kanada'da yaşayan Şemsiye ile evlendiği ortayı çıktı.

        Olay, Zeytinburnu Ziya Gökalp Mahallesi 47/5 sokakta bulunan 1 numaralı apartmanda meydana geldi. Üç katlı binanın bodrum katında kalan Afganistan uyruklu 5 kişiye telefonla ulaşamayan aynı mahallede oturan yakınları eve geldi. Zili çalmalarına rağmen cevap alamayInca durumu polise bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen ve çilingirle içeriye giren polis ağır doğalgaz kokusu üzerine geri çekilerek İGDAŞ'ı aradı. İGDAŞ ekiplerinin inceleme ve önlemlerinin ardından içeri giren polis ayrı ayrı odalarda 5 erkeğin cesediyle karşılaştı.

        MUTLULUKLARI 3 GÜN SÜRDÜ

        Afganistan uyruklu biri öğreni olan Nakibullah, Muhibullah, İnayetullah, Hüdaybirdi ve Şuraşuhap isimli 5 kişinin, ilk belirlemelere göre doğalgaz sızıntısından zehirlendikleri belirtildi. Doğalgaz sızıntısının banyoya projesi onaylatılmadan bağlanan şofbenden, ölümlerinde bu şofbenden sızan karbonmonoksit gazından kaynaklandığı öğrenildi.

        Kardeşi İnayetullah ile birlikte doğalgazdan zehirlenerek hayatını kaybeden Hudaybirdi Yusupi'nin Zeytinburnu'nda 3 gün önce Kanada'da yaşayan Şemsiye ile evlendiği ortayı çıktı. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından Hudaybirdi'nin de Kanada'ya yerleşeceği öğrenildi.

        "ŞOFBENİN UYGUNSUZ BAĞLANDIĞI TESPİT EDİLDİ"

        Olayın ardından İGDAŞ'tan yapılan açıklamada, "İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede doğalgaz tesisatına İGDAŞ'ın bilgisi dışında bacalı şofben bağlandığı ve şofbenin baca bağlantısının uygunsuz bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. Ortamda yüksek oranda karbonmonoksit gazı ölçülmüştür. Zehirlenmeye şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının sebep olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, zehirlenme ile ilgili kesin sonuçlar, yetkililer tarafından yapılacak incelemeler sonucunda ortaya çıkacaktır" denildi.

        "İÇ SAVAŞTAN KAÇMIŞLARDIR"

        Afgan Türk Dostluk Konseyi Başkanı Celalettin Sahab, yaptığı açıklamada, doğalgaz faciasında hayatını kaybeden Afganistan uyruklu 5 kişinin, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye geldikleri söyledi. Sahab, "Arkadaşları kapıyı çalıyor ama cevap yok. Emniyete bildirmişler. 5 tane ölü var. Bir tanesi de İzmir'de okuyan kardeşimiz. Ölenlerden Nakibullah ve Muhibullah iki kardeş, İnayetullah ile Hüdaybirdi de iki kardeş, bunlar Allahın rahmetine kavuştu. Soy isimleri henüz elimizde değil. 10 gün önce burayı kiralamışlar. Yasal olarak oturma izinleri var. Yeni gelmişler hatta biri geçen hafta gelmiş. Kimse kendi memleketini sıkıntı olmadan bırakmıyor. Afganistan'da savaş var. İç savaşta da Afgan Türkleri olarak sıkıntı yaşıyoruz. İç savaştan kaçmışlardır. Kimse anasını babasını sıcak yuvasını bırakıp da kaçmaz" dedi.

        Doğalgaz sobalı evin Afgan uyruklu ağabey kardeş tarafından 23 Aralık 2012 Pazar günü kiralandığı, zehirlenerek hayatını kaybeden diğer 3 kişinin ise misafirliğe geldiği öğrenildi. Polis ve İGDAŞ ekiplerinin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ