Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Anadolu'da bebeklerin belli bir yaşa kadar toprakla kundaklandıkları “höllük” geleneği, unutulmaya yüz tutsa da az sayıda aile tarafından sürdürülüyor.

        Anadolu'da bebeklerin belli bir yaşa kadar toprakla kundaklandıkları “höllük” geleneği, unutulmaya yüz tutsa da az sayıda aile tarafından sürdürülüyor.

        Malatya'nın Çöşnük Mahallesi'nde yaşayan Medine ve Süleyman Üşek çifti, ikinci çocuklarını da ilki gibi toprakla kundakladıklarını ve bunun sağlıklı bir yöntem olduğunu savundu.

        Hanım Akboğa ise 7 çocuğunu da aynı yöntemle büyüttüğünü söyledi. Çocukları için hiçbir zaman pudra kullanmadığını, pişiğe karşı da toprak uyguladığını belirten Akboğa, “Toprak çocuğu yazın serin tuttuğu gibi kışın da sıcak tutma özelliğine sahip.

        Toprakla büyüyen çocuk sağlam ve dayanıklı oluyor. Biz böyle olduğuna inanıyoruz. Ayrıca toprak pişik oluşmasını da engelliyor. Toprağı aldığımız özel belli noktalar var. Buralardan aldığımız toprakları eledikten sonra soba üzerinde kavuruyoruz.

        Belli bir ısıya kadar soğutulan toprak, bebeğin altına uygulanıyor. Bezle de kundaklanan bebek daha rahat uyuyor. Bebeğin altı değiştirilirken de toprak atılıyor, bez de yıkanarak yeniden kullanılıyor” diye konuştu.

        Öte yandan, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, toprağın kullanımında dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

        Yakıncı, “Toprağın izole etme özelliği var ancak risklerinin de olduğunu unutmamak gerekir. Bebeklerin ciltlerinin çok daha hassas olduğunu da göz önüne alacak olursak, toprağın içinde ne olduğu belli değil.

        Toprağın ateşte kızdırıldığı söyleniyor ancak bu yöntem mikropları öldürmek için yeterli olmaz” diye konuştu.

        Modern tıp çocukların sağlıklı büyümeleri için tek kullanımlık hiyjenik alt bezlerini ve pişik önleyici kremleri öneriyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ