Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sakarya'da go-kart pistinde kaza yapan üniversite öğrencisi genç kızın kafası vücudundan ayrıldı.

        Serkan AKKOÇ / AHT

        Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği bölümü 3'ncü sınıf öğrencisi Tuğba Erdoğan, (23) go-kart aracıyla arkadaşlarıyla yarıştığı sırada atkısının motor dişlilerine takılması sonucu kafası koparak hayatını kaybetti.

        İnanılmaz kaza öğle saatlerinde Sakarya'daki bir alışveriş merkezinin bahçesinde yer alan karting pistinde meydana geldi. Piste gelen Tuğba Erdoğan, arkadaşlarıyla birlikte go-kart araçlarından kiralayarak yarışmaya başladı. Bu sırada Erdoğan'ın boynundaki atkısı koltuğun hemen sağ tarafında bulunan motorun dişlilerine takıldı. Kafası kopan genç kız olay yerinde hayatını kaybetti. Genç kızın kask takmadığı da öğrenildi.

        SORUŞTURMA AÇILDI

        Kazanın ardından soruşturma başlatan savcı, go-kart pistinde ve Erdoğan'ın kullandığı araçta incelemeler yaptı. Erdoğan'ın arkadaşları yaşadıkları şok nedeniyle ifade vermekte zorlanırken, genç kızın Kütahya'nın Gediz ilçesinde yaşayan anne ve babası Zehra ve Süleyman Erdoğan çiftinin de acı haberi alır almaz Sakarya'ya doğru yola çıktıkları öğrenildi. Tuğba Erdoğan'ın cesedi Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

        UZUN SAÇ VE ATKI TEHLİKELİ

        Türkiye'de 1500'e yakın hobby karting pistinin bulunduğunu ve buna her gün bir yenisinin eklendiğini belirten eski TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, görevde olduğu sırada bu konuyla ilgili bir yönetmelik hazırladıklarını belirterek şunları söyledi:

        "O yönetmeliğe göre uzun saçlı kişilerin saçlarının boneyle kaplanması gerektiği yönünde bildirimde bulunduk. Yarışmak isteyen kızlarımız varsa 'Uzun saçlı yarışmalarını tavsiye etmiyoruz' dedik. Uzun saçlı kişilerin mutlaka saçları bir bone içine toplanmalı ve montun içinde kalmalıdır. Kask olmadan kesinlikle go-kart aracının kullanılmasına izin verilmemesi lazım. Kaskın altında da eşarp veya atkı gibi giysiler olmamalı".

        PİSTLER DENETİME KAPALI

        Go-kart pistlerinin denetime kapalı olduğunu ifade eden Tahincioğlu, "O dönem çıkarttığımız yönetmelikle belediyeleri uyardık. "Hobby karting" dediğimiz pistlerin işletilmesine izin verilmeden önce TOSFED'den lisans alınması zorunluluğu getirilmesini istedik. Çünkü buraların lisanslı bir tesis olması halinde bütün bu kurallar ve yönetmelikler işin uzmanları tarafından işletmecilere öğretilmiş olacaktı. Lisans talebinde bulunan işletmeleri tek tek dolaşan TOSFED bünyesindeki ekipler, işletmecilere ve çalışanlara konuyla ilgili her türlü bilgiyi veriyor. Zorunluluğu yok. Ancak biz tavsiye ediyoruz. Bu lisans her sene yeniden veriliyor" dedi.

        TAKILMA İHTİMALİ HER ZAMAN VAR

        Araçların arka tekerleklerini çeviren millerin genelde sürücülerin arkasında yer aldığını belirten Tahincioğlu, "Onlar ne kadar gizlense bile uzun bir saçın veya atkının oraya takılma ihtimali her zaman vardır. Bunlar çoğu yurtdışı menşeli araçlardır. Yurtiçinde yapanlar da o standartlarda üretiyorlar. Kimsenin kalkıp saça göre atkıya göre araç yapma ihtimali yok. O zaman go-kart olmaz. Olayın tekniğini değiştirme yerine oyunu kurallarına göre oynamak lazım. O zaman bu tip kazalar olmaz" diye konuştu..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ