Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Dahi çocukları bulacak uzman yok

        MEB üstün zekâlı ve yeteneklileri belirlemek ve Osmanlı'daki gibi Enderun Eğitim Modeli'ni kurmak için harekete geçti. 'Dâhi taraması' ilköğretim 4. sınıflarda başlayacak. Ancak bu dâhi çocukları saptayacak uzman yok

        Sultan UÇAR/AHT

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda üstün zekâlı ve yetenekli çocukları belirlemek için bir ay önce “2013-2017 Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planını” yürürlüğe koydu. Hedef Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet adamı yetiştirmek için kurulan ve üstün zekâlıların alındığı Enderun Eğitim Modeli’ni yaşama geçirmek. Dâhi çocuklar küçük yaşta keşfedilecek ve üniversiteye erken girmenin yolları açılacaktı. Zekileri belirlemek için ilk olarak ilköğretim 4. sınıflarda tarama yapılması kararı alındı. Uluslararası standartlara göre Türkiye genelinde 0-18 yaş aralığındaki 18 milyon 750 bin çocuğun yüzde 2 ile yüzde 3’ünün yani 375 bin ile 562 bin çocuğun üstün zekâlı olduğu tahmin ediliyor.

        TESTİ KİM UYGULAYACAK?

        Ancak başta Anadolu olmak üzere illerde dâhileri belirleyecek testi yapacak uzman olmadığı ortaya çıktı. Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Özel Eğitim Değerlendirme Kurulları’nda zekâ testleri Wiscar, Leiter Uluslararası Performans ve Stanford Binet’i yapacak sertifikalı uzman olmadığını söyleyen il milli eğitim müdürlükleri bakanlığa “Testi başkası da yapabilir mi?” diye sordu. Bakanlık, Bilim ve Sanat Merkezlerini adres gösterip sertifikası olanın yanında olmayan rehber öğretmenlerin 5 seansta usta-çırak ilişkisiyle eğitilmesini önerdi. Bu arada RAM yöneticileri test için gelenleri uzmanları olmadığı için özel kurumlara yolladıklarını söylüyor. Bu arada MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Bilim ve Sanat Merkezlerinin bulunduğu 59 ilin valiliğine 4. sınıflarda bu taramanın merkezler aracılığıyla yapılmasını istedi. Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı üstün çocuklar için Bilim ve Sanat Merkezlerinin doğru adres gibi görünse de bazı merkezlerin bu tür çalışmalar yapmadığını zekâ testinin önemli olduğunu söyledi. Halıcı, “Öğretmenlerin öncelikle ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerekir. Zekâ testi bire bir yapılmalı, gerektiğinde saatler harcanmalı. Popülist yaklaşımlarla dâhi çocuk sayısında patlama olur” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ