Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik PKK'da geri çekilme hazırlıkları

        ÇÖZÜM süreci kapsamında, Türkiye'de bulunan PKK'lıların sınır dışına çıkmasıyla ilgili çeşitli tarihler gündeme getirilirken, Kandil'den bu konuda Türkiye'deki örgüt üyelerine çekilme talimatı verilmediği belirtildi.

        Güvenlik birimlerinin yaptığı teknik takip ve telsiz dinlemelere göre son 2 haftada Kandil ile Türkiye içindeki örgüt elebaşlarının telsizle çekilme konusunda değerlendirme yaptıkları da tespit edildi. Teknik takip ve istihbaratta PKK'nın Kandil Dağı'ndaki sorumluların, Türkiye'deki sözde eyalet komutanları ile yaptıkları telsiz görüşmelerinde daha çok, kış üstlenmesi sürecinde yaşanan tartışmaların sonuçlarının rapor halinde hazırlanması, Abdullah Öcalan'ın nevruz bildirisi ve örgüte gönderdiği mektupların değerlendirilmesi, örgütün silahlı birimlerinin son sürece bakış açıları ve önerilerinin sorulduğunu belirledi.

        İLK GRUPLAR, TUNCELİ, BİNGÖL VE DİYARBAKIR'DAN YOLA ÇIKACAK

        PKK'ya yakın kaynaklara göre bu talimatları alan örgütün Türkiye'deki sorumluları, yapacağı toplantılar ve daha sonra hazırlanacak raporlar doğrultusunda değerlendirmeler yapılacak. Ortaya çıkacak sonuçlara göre geri çekilme tarihi belirlenecek.

        Aynı kaynaklar, çekilmenin mayıs ayı içinde başlayabileceğini, geri çekilecek ilk grupların Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır'dan yola çıkacağını, ilk grupların Irak'a ulaşması ile birlikte diğer grupların da kademeli olarak geri çekileceği yorumlarını yaptı.

        HER GÜN KANDİL İLE BAĞLANTIYA GEÇİYORLAR

        PKK'nın sözde Dersim eyaleti olarak adlandırdığı Tunceli, Erzincan bölgesinde yaklaşık 250 silahlı PKK'lının bulunduğu, yine sözde Karadeniz ile Sivas gruplarının da Tunceli'den yönetildiği belirtildi.

        Güvenlik birimlerinin belirlemelerine göre PKK'nın Kandil'deki yöneticileri, Tunceli sorumlusu sözde Dersim eyalet sorumlusu 'Seyithan' kod adlı Serdar Erdoğan, Tunceli bölgesinin iki numaralı ismi 'Atakan Mahir' kod adlı İbrahim Çoban ile her gün görüşerek, durum değerlendirmesi yapıyor.

        Tunceli grubu ile örgüt elebaşılarından Murat Karayılan dahil olmak üzere 'Bahoz Erdal', 'Nurettin Sofi' ve 'Bawer Dersim' kod adlı Süleyman Şahin'in sürekli görüştükleri, Kandil'in verdiği talimatlarda bölgedeki bütün silahlı unsurlar ile toplantı yapılması ve her PKK'lının bu konuda görüşünün alınmasını istediği belirtildi.

        Karadeniz bölgesinde ve Sivas kırsal alanında bulunan PKK'lıların geçen yıl sonbaharında Tunceli kırsalına gelerek Aliboğazı ile Ahpanos Vadileri'nde kış üstlenmesine girdikleri, bu grupların halen Tunceli bölgesinde oldukları öne sürüldü.

        TUNCELİ KIRSALINDA PKK'NIN DIŞINDA BAŞKA ÖRGÜTLER VAR

        Güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilerde Tunceli kırsalında sadece PKK'lıların bulunmadığı, bu nedenle PKK'nın Tunceli'den çekilmesi durumunda bölgeye silahlı sol örgütlerin ağırlık verebileceği değerlendirildi.

        PKK ile birlikte hareket eden ancak, geri çekilmeden sonra Tunceli kırsalında kalacak olan TKP-ML TİKKO'nun bölgede yeni eylemler yapabileceği, bölgede 50 kadar militanın bulunduğu belirlendi. Yine Tunceli bölgesinde güvenlik birimlerinin 40 kadar MKP HKO militanı saptadığı kaydedildi.

        1999 ÇEKİLMESİNE KARŞI ÇIKANLARIN ÇOĞU ÖLDÜRÜLDÜ

        PKK'nın, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından 1999 yılında sınır dışına çıkmasına karşı çıkan örgüt mensuplarının çoğu öldürüldü. O dönemdeki sözde Dersim eyalet komutanı 'Kazım'kod adlı Hamili Yıldırım ve yardımcıları 'İsa' kod isimli Orhan İlbay ile 'Zap Kemal' kod isimli Haydar Alparslan, 1999 yılında silahlı güçleri Kuzey Irak'a çekme kararını tanımayarak Tunceli bölgesinde silahlı eylemlere devam etmek istemişti.

        Çoğunluğunu Tuncelilerin oluşturduğu grup ile Kuzey Irak'taki PKK yöneticilerinin yaptığı uzun görüşmeler sonunda grup ikna edilmiş, ancak Irak'a dönmeyip bölgede kalmıştı. Geri çekilmeyi reddeden grupların başında yer alan 'İsa' kod adlı Orhan İlbay, sonunda örgütle yaptığı görüşmeler sonucunda geri çekilmeyi kabul edip yola çıkmış, ancak Bingöl kırsalında kış üstlenmesine girdiği sırada güvenlik birimleriyle girdiği çatışmada yanındaki 9 kişiyle öldürülmüştü. Yine geri çekilmeye karşı çıkan 'Zap Kemal' kod isimli Haydar Alparslan ve 5 arkadaşı, 27 kasım 1999 tarihinde Tunceli- Elazığ sınırına yakın bölgede Mazgirt İlçesi yakanlarında güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürülmüştü.

        Sonunda geri çekilmeyi kabul ederek grubu ile birlikte 2001 yılında Irak'a dönüp örgüt yöneticileri ile görüşen PKK kurucularından olan 'Kazım' kod isimli Hamili Yıldırım da PKK tarafından yargılanıp affedildi. Uzun yıllar Irak'taki kamplarda kalan Hamili Yıldırım, örgüt tarafından Amanoslar sorumlusu olarak Suriye üzerinden Hatay'a gönderildiği sırada Türkiye-Suriye sınırında Ağustos 2004 yılında Suriye güvenlik güçlerince yakalanmış, daha sonra Türkiye'ye teslim edilmişti. Malatya özel yetkili mahkemesinde yargılanan ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Hamili Yıldırım hala cezaevinde cezasını çekiyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ