Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 'Alkolle ilgili yasak yok düzenleme var'

        Çeşitli programlara katılmak üzere Edirne'ye gelen Müezzinoğlu, partisinin il başkanlığını ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Sağlık Bakanı, alkol tüketimi konusundaki düzenlemeyle ilgili açıklamada bulundu.

        Alkol yasağı diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Müezzinoğlu, "Burada esas olan alkol kullanımından ziyade alkol tüketimindeki düzenlemeyi yapmak. Amerika ve Avrupa'nın birçok ülkesinde alkol satışı, reklamı, pazarlaması ve gençlerle buluşması ile ilgili düzenlemeler var." dedi.

        Türkiye'de alkole başlama yaşının 14'e indiğini vurgulayan Müezzinoğlu, Anayasa'nın 58. maddesinin ise Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerini gençliği kötü alışkanlıklardan, alkolden, uyuşturucudan koruma sorumluluğu yüklediğini anımsattı.

        Kanser sebepleri arasında tütünden sonra alkolün geldiğini dile getiren Bakan, "Toplumsal yaşamımızda kanser, hipertansiyon, kronik hastalıkların nedenlerin başında tütün, alkol ve tuz gelmektedir. Dolayısıyla toplumu bilinçlendirmek, bununla buluşmasını bir bilinç zeminine taşımak durumundayız." diye konuştu.

        Türkiye'nin her yıl trafik kazalarında 5 bin 500 vatandaşını kaybettiğini vurgulayan Mehmet Müezzinoğlu, trafik kazalarının sebepleri arasında alkolün üçüncü sırada bulunduğunu kaydetti.

        14 yaşındaki çocukların yasal olmayan 16 yaşındaki çocukların da yasal bir şekilde alkol tüketim merkezlerinde, pazarlama merkezlerinde çalıştırıldıklarını tespit ettiklerini açıklayan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bunlarla ilgili düzenlemeler, alkol yasaklama ya da özel hayata müdahale şeklinde değerlendirilirse bu ön yargıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde 21 yaşını doldurmamış hiç kimseye alkol satışı yapılmaz. Biz bunu 18 olarak belirledik."

        Akşam 22.00 ile sabah 06.00 saatlerinde arasında alkol satışının büfelerde, satış merkezlerinde olmayacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Otobanlardaki benzin istasyonlarında alkol satışı olmayacak. Otobanda meydana gelen kazalarda direksiyon başındaki sürücünün yanında alkol şişeleri veya kutuları görülüyor. Şimdi biz toplumumuzda sağlık, güven ve huzur açısından da bir düzen getirmemiz lazım. Her hadisenin bir düzeni bir kurallar zinciri olduğuna göre tabii ki, alkol tüketiminin de bir kurallar silsilesinin olması lazım. Bu anlamda torba yasası içerisinde yaptığımız çalışmayı bu sabah tamamladık." açıklamasını yaptı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ