Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İş arayanlara çirkin tuzak!

        ESRA SERİM/ANKARA

        İş bulma hayaliyle gazetelerde yer alan “Eleman aranıyor” ilanlarına başvuranların bir kısmı tacizle karşılaşıyor. Uzmanlar, gazetelerde yer alan düzmece ilanlara karşı uyarıyor ve mutlaka araştırma yapılmasını öneriyor.

        İş bulmak için gazetelerdeki seri ilanları takip eden binlerce genç kız, iş umuduyla gittiği görüşmelerde taciz ve tecavüze uğruyor. Özellikle gazetelerdeki seri ilanlar bölümündeki iş tanımları, görenleri hayrete düşürüyor. “Eleman aranıyor” ilanlarında özellikle bayanlara yönelik ifadeler dikkat çekiyor. İş tanımı yapılırken “genç”, “güzel”, “fiziği düzgün”, “bekâr”, “dolgun ücretli masör” gibi ifadelere yer veriliyor. Bu tür ilanlar için teklif edilen maaşlar ise 9 bin TL’ye kadar çıkıyor. Hazırladıkları düzmece ilanları çok cüzi miktarda para ödeyerek gazetelerin “seri ilan” bölümünde yayınlatan art niyetli kişiler, bu yolla birçok genç kızla temas kuruyor. Home ofis çalıştığını iddia eden kişiler, genç kızlarla randevulaşarak “düzmece” ilan üzerine görüşüyor. Görüşmeye giden bazıları ise tacizle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, düzmece ilanlarla ilgili uyarılarda bulunuyor. İnsan kaynakları uzmanı Oğuzhan Tercan, “Türkiye’de işyerlerinde bayanlara yönelik tacizde artış var” diyerek seri ilanlara düzenleme önerdi. Tercan, firmaların eleman alırken “prezantabl” talebi olduğunu ve bunun da kendine özen gösteren ve giyimine kuşamına dikkat eden anlamına geldiğine dikkat çekti. Tercan, “Ancak Türkiye’de işyerlerinde bayanlara yönelik tacize bir yönelme var. Gazetelere gerçek dışı ilanlar vererek bayanların taciz edilmesi, ortada suiistimal edilen bir şeylerin olduğunu gösteriyor. Çözüm önerisi olarak, gazetelerin bu ilanları biraz araştırması ve denetlemesi lazım” dedi. 

        MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

        Sözde iş ilanlarıyla görüşmeye çağrılan kadınlara yönelik tecavüzler, Meclis gündemine de taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Son 10 yıl içerisinde iş görüşmesine giden kaç kadına tecavüz edildi?” sorusunu yöneltti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ