Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşte yeni liselere geçiş sisteminin adı

        HT GAZETE

        MEB, yeni liselere geçiş sisteminin adını “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” olarak koydu ve “sınav” kelimesi özellikle kullanılmadı. Ancak sınavların sayısı 1 iken yılda 12’ye çıktı.

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları yansımaya başladı. Adı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen modelde adı kullanılmaktan kaçınılsa da sınav sayısı artırıldı. Kaldırılan SBS’de öğrenciler yalnızca 8. sınıfın sonunda sınava giriyordu. Bu modelde her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12, 3 yılda 36 sınav yapılacak. Bakanlık yeni sistemi önümüzdeki hafta içinde açıklamayı planlıyor. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten sınavların birinin aralık diğerinin de nisan ayında yapılması planlanıyor Bu yeni modelin “bilinmezlerini” ve soru işaretlerini topladık.

        İşte sorular: 

        *Aralıkta başta Güneydoğu kentleri olmak üzere özellikle köylerde okullar kar nedeniyle kapalı. Nisanda mevsimlik işçi aileler çocukları ile başka kentlere göç ediyor. Bu çocuklar işlemedikleri derslerden nasıl sorumlu olacak? 

        *Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek gibi Türkiye’nin en gözde okulları için ayrı bir sınav daha yapılacak mı? 

        *MEB, SBS’nin yanı sıra motorlu araç sürücü adayları, açık ortaokul, lise sınavlarının da aralarında olduğu yılda 30’un üzerin de sınav yapıyor. Mabaa ve çalışanları bu sınavlar yüzünden sürekli kapalı devre çalışıyor. Yılda 1.2 milyondan fazla öğrenci için 12 kez sınav kitapçığı basılacak. Bu kitapçıklar başka matbaada mı basılacak? Güven ik nasıl sağlanacak? 

        *Bu sınavların maliyetini kim ödeyecek? SBS’deki gibi öğrenci her sınav için 10 TL mi ödeyecek?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ