Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu'ndan flaş açıklamalar!

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk TV'de yayınlanan Eksen programında Selçuk Tepeli ve Afşin Yurdakul'un sorularını yanıtladı

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de kimyasal silahlar olmaksızın da öldürülen insan sayısı 120 bin, 200 binin üzerinde de kayıp var" dedi.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'deki krize ilişkin, "Keşke bugün gösterilen kararlılık 2 sene önce gösterilseydi, 2011 yazında Hama'da büyük katliamlar yapıldığında gösterilmiş olsaydı, bu olaylar buraya kadar gelmezdi" dedi.

        Davutoğlu, "Beşşar Esed ve ekibi katliamda sınır tanımadılar. Kimyasal silaha kadar geldiler. Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan, devri yine aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa Beşşar Esed'in bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur" dedi.

        Suriye'de müdahalesiz çözüm önerisi...

        Dünyanın neresinde olursa olsun, kimyasal silahlara sahip olmak bir suçtur ve eğer bir ülke kendi iradesiyle bu kimyasal silahlardan kendisni arındırma gibi bir tavır ortaya koyarsa bu olumlu bir gelişmedir. Öneri güzel ama ortada bir suç var. Uluslararası toplum caydırıcılıktan vazgeçmemeli. Ölen kişi sayısı her geçen gün artıyor. Bir daha kimsenin böyle bir silah kullanmaması için gerekli tepkinin ortaya konması bir zarurettir. Sayın Başbakanımızın da defalarca söylediği gibi kimyasal silah olmadan da öldürülen siviller var. Bu sivillerin öldürülmesi de bir katliamdır. Bu konuda da Suriye rejimi sorumluluktan kaçamaz.

        PKK'nın çekilme sürecini durdurması...

        Hükümet olarak çözüm konusunda konjonktürel düşünmedik. Karamsar hava yaymak isteyenlere karşı herkes güçlü irade sergilemeli. Çözüm süreci konusunda en ufak tereddütümüz yok. Eğer gelen açıkalamalardaki zigzaglara veya iniş çıkışlara bakacak olursak karşı taraf için bir irade zayıflığı varsa çözüm süreci içinde yer alanların bu irade zayıflıklarını ortadan kaldırmaları gerekir.

        Amerikan Kongresi'nden ne sonuç çıkacak?

        Başından beri, Suriye'de bir dış müdahale olmasın diye çalıştık.

        Kılıçdaroğlu'na yanıt...

        Kılıçdaroğlu, dünyanın da kendisi gibi olayları takip etmediğini sanıyor. Biz onların dediği gibi savaş çığırtkanlığı yapmıyoruz. Bizimki insani bir çığlık. Onlar ölümleri, tahribatı görmeden Ankara'da oturup konuşuyorlar. CHP teravih namazından çıkanlara ateş edenlerin elini sıktı.

        Türkiye'yi hangi riskler bekliyor?

        Kimyasal silah kullanan bir rejimle yanyana yaşamanın kendisi risk. Türkiye en başından beri Suriye'den gelebilecek her türlü güvenlik riskine karşı önlemini alıyor. Türkiye'ye yönelik herhangi bir saldırı, hak ettiği karşılığı bulur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ