Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa HES projesinde gerginlik!

        Manavgat'ın Ahmetler köyündeki kanyonda yapılması planlanan HES projesinin olduğu alanda köylülerle çalışanlar arasında arbede yaşandı.

        HES projesinin yapılacağı Ahmetler Kanyonu'nda toplanan köylülerle projeyi gerçekleştiren şirket personeli arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın arbedeye dönüşmesi sonucu başlarına taş gelmesi nedeniyle yaralanan A.D, A.D, A.V. ve U.K, Manavgat Devlet Hastanesine kaldırıldı. Köylüler tarafından taş atılması sonucu bazı araçların ve iş makinelerinin camları kırıldı.

        Olay yerine gelen jandarma ekipleri tarafından olaylar yatıştırıldı. Projeye tepki gösteren köylüler, jandarma ekipleri tarafından kanyondan uzaklaştırıldı. Yaralanan A.D, A.D ve A.V, U.K. ise hastanede ayakta yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Mustafa Koç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan olayların firma tarafından daha önce verilen söze uyulmaması nedeniyle yaşandığını iddia etti.

        "3 gün önce yapılan görüşmelerde makinelerin çalışmayacağı vaadi ile köylüler çekilmişlerdi fakat sonunda çekilmediklerini ve dün gece çalışmalara başladığını öğrenmişler ve sabah buraya gelerek toplanmışlar" diyen Koç, "Hiçbir şey yokken havaya ateş edilmesi ve çalışanların greyderi üzerlerine sürmelerinden dolayı köylülerimiz endişeye kapıldı. Karşılıklı taş atmalar yaşandı. 3 köylümüz yaralandı. Köylülerimiz mermileri toplayıp jandarmaya teslim etti" diye konuştu.

        Ahmetler Kanyonu'nun, Akdeniz'e kadar giden bölgedeki en az 12 köyün yaşam kaynağı olduğunu ifade eden Koç, devletin köylüleri dinlemesi gerektiğini anlattı. Elektrik üretimine karşı olmadıklarını belirten Koç, şöyle konuştu:

        "Enerjisiz bir ülke olmaz ama burada köylümüzün yaşam kaynağı su gidecek. Bunun yanında alternatif turizm köylülerimizin geleceği için önemli. Bu yüzden mutlaka bu projenin durdurulması gerekiyor. Bu projeler yapılırken köylülerin mutlaka görüşü alınması lazım."

        Şirket yetkilisi Hakkı Tatoğlu ise yaptıkları HES projesinin halka zararı olmadığını anlatmaya çalıştıkları ama bunda başarılı olamadıklarını söyledi. Köylülerin öne sürdüğü suyun taşınması şeklinde herhangi bir şey olmadığını ifade eden Tatoğlu, şöyle devam etti:

        "Ahmetler Kanyonu'ndan yaklaşık bin 700 metre ileriye 3,5 metre yüksekliğinde kapaklı regülatör yapacağız. Bin 700 metre uzunluğunda 4,5 metreküp kapasiteli bir kanal yapılarak, tünele alınan su 3 bin 400 metre sonra Ahmetler köyü köprüsünden tekrar dere yatağına verilecek. Dolayısıyla dereden aldığımız suyu dereye bırakacağız. Sondaj yapılması ya da suyun taşınması gibi bir şey söz konusu değil. İsteyene projeleri gösterebiliriz."

        Projesi tamamlandığında 6 ay çalışıp 6 ay çalışmayacağını kaydeden Tatoğlu, "Kışın 30 metreküp civarında su gelmektedir. Biz tünele sadece 4.5 metreküp su alacağız. Dolayısıyla burada bir sıkıntı yaşanmayacak" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ