Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kız kardeşe tecavüz davası şikâyetçi yok diye düşürüldü

        Hasan ATMACA/AHT

        Şanlıurfa’da kız kardeşine 2 yıl boyunca tecavüz ederek hamile bıraktığı iddiasıyla yargılanan Y.D. hakkındaki dava “şikâyetçi yok” diye düşürüldü. Mahkeme, sanık hakkındaki adli kontrol kararını da kaldırdı.

        Şanlıurfa'da 2010 yılında askerden geldikten sonra ailesiyle birlikte yaşamaya başlayan 25 yaşındaki Y.D., iddiaya göre ahırda hayvanlara yem vermeye çalışan kız kardeşine cinsel istismarda bulundu. İddiaya göre, olay tarihinde 15 yaşında olan F.D. (18), birkaç gün sonra ikinci defa cinsel istismara maruz kaldı. 2010 Haziran’ından 2012 Haziran’ına kadar süren tecavüz olayı, F.D.’nin karın ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede 7 aylık hamile olduğunun belirlenmesiyle ortaya çıktı. Hastane yetkilileri, F.D.’nin yaşının küçük olması nedeniyle durumu güvenlik güçlerine bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen jandarma, F.D.’nin bilgisine başvurdu.

        ŞİKÂYETÇİ OLMADI

        İfadesinde yaşadıklarını anlatan F.D., ağabeyinden şikâyetçi olmadı. Yapılan DNA testinde 7 aylık hamile olan F.D.’nin karnındaki bebeğin Y.D.’den olduğu belirlendi. Nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrollü olarak serbest bırakılan Y.D. hakkında; “çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasındamahkeme savcısımütalaasında F.D.’nin baskı altında olduğundan dolayı şikâyetçi olmadığını söyledi. Mağdurenin 2 yıl boyunca sessiz kalmasının cinsel istismara rıza göstermesi değil, töre korkusu olabileceğini belirten savcı, F.D.’ye şiddet kullanarak cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle Y.D.’nin cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, olay tarihindemağdurenin 15 yaşını doldurduğunu, suçun ise şikâyete tabii olduğunu ve şikâyetçi olunmaması üzerine davayı düşürdüğünü açıkladı.Mahkeme heyeti, Y.D. hakkındaki adli kontrol kararını da kaldırdı.

        ‘Rahatsız edici bir karar’

        Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Donay: Mahkemenin verdiği karar sosyal açıdan uygun olmayan ve rahatsızlık, sorun yaratabilecek bir karar ancak, kanunen doğru verilmiş bir hüküm. TCK 104/1. maddesinde mağdur akraba bile olsa eğer 15 yaşından büyükse, şikâyete bağlı bir suç şeklinde düzenlenmiş. Mahkemenin kanun maddesini uygulamak dışında yapabilecek bir şeyi yok. Ancak sosyal açıdan da çok rahatsız edici bir karar. Türk Ceza Kanunu’nda buna benzer kanun maddeleri yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ