Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan konuşuyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti öncesi havalimanında önemli açıklamalarda bulundu. Son anketlerle ilgili bir soru sorulması üzerine Erdoğan, cebinden çıkardığı KONDA araştırma şirketine ait anketi açıkladı. Erdoğan, bu ankette, partisinin oy oranının yüzde 47.7 olarak görüldüğünü söyledi. İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamasından önemli satır başları:

        Almanya'da bulunan soydaşlarımız Almanya'nın siyasi, ekonomik ve kültürel hayatına önemli katkıda bulunuyor. Son seçimlerde 11 soydaşımız orada miletvekili oldu. Kabinede ise ilk kez Türkiye kökenli bir milletvekili yer alıyor. Almanya'da Türk toplumu büyük bir memnuniyetle karşılanıyor. Bizler Türk toplumunun etkin bir şekilde katılmasını, başarılı olmasını temenni ediyoruz. Türk - Alman üniversitesi kurma girişimimiz aynı ciddiyeti koruyor.

        Türk toplumunun sorunları ile ilgili Merkel ile görüş alışverişinde bulunmayı da arzu ediyorum. Türk ve Alman gençlerinin bilim adamları ile sanatçılar arasında etkileşimin artırılmasına önem veriyoruz. 2014 Türk - Alman bilim yılının başarılı geçmesi için her türlü katkıyı sağlayacağız.

        Almanya son yıllarda derin bir kriz yaşadı. Bu kriz ortamına rağmen iktisadi istikrar kaybolmamıştır. Ticaret hacmimiz artıyor. İş adamlarımız arasında gün geçtikçe yeni ortaklıklar kuruluyor. 2013 Ocak-Kasım döneminde 34 milyar dolar ticaret hacmi vardı. Demek ki 36 milyar olarak yaklaşık 2013'ü kapayacağız.

        AB üyeliği konusunda güçlü irademiz devam ediyor. Müzakere sürecinde ülkemizin önüne çıkarılan birtakım siyasi engeller var. Temaslarımızda bu engellerin aşılması noktasında şikayetlerimizi anlatacağım. Vize muafiyeti meselesini de en kısa zamanda aşmayı arzuluyoruz.

        "PARALEL YAPILANMA İLE İLGİLİ GEREĞİ YAPILACAK"

        Sadece İçişleri Bakanlığımızın değil, tüm istihbari çalışmalarımızın bundan sonraki hassasiyeti, mevcut eksikliklerin giderilmesi suretiyle ciddiyetle eğilmeli. Devletin içindeki yapılanma beka sorunu haline gelmiştir. Fırsat vermemiz söz konusu değildir. Gereği neyse yapılacaktır.

        CEBİNDEN ÇIKARDIĞI ANKETİ AÇIKLADI

        Başbakan Erdoğan, bazı anket sonuçları ile ilgili bir soru üzerine, farklı farklı anketlerin yayınlandığını, bazı anketlerin "paralel" anketler olduğunu belirterek, cebinden KONDA araştırma şirketinin yaptığı son anket sonuçlarını çıkardı. Erdoğan, "Konda herhalde benim şirketim değil. Ocak ayı anketini söylüyorum. AK parti 47.7, CHP 28.5, MHP 14.4, BDP, 5.9" dedi.

        Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

        "DÜNYANIN BİR UCUNDAN TÜRKİYE YÖNETİLMEZ"

        Dünyanın değişik bir ucundan durup da Türkiye yönetilmez. Çıkarsın gelirsin, ne yapıyorsan burada yaparsın.

        Bu hafta Almanya ziyaretim var. Cuma günü Soçi'de kış olimpiyatları var oraya gideceğiz. Ondan sonra arazideyiz. palavradan anketleri bu millet yutmuyor. Her ay dört tane anketimiz var. Bu anketlere göre adımlarımızı atarız. Biz hayali projelerle de konuşmuyoruz. Eser ortadadır. Bugüne kadar yaptıklarımızla milletimiz bize istikamet verdir. Milletimiz, çıtayı da hep yüksek tutmuştur.

        ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASI

        Yargı süreci ile ilgili söyleyecek herhangi bir sözüm yok.

        ERDOĞAN BAYRAKTAR İLE GÖRÜŞMESİ

        Görüşme yaptım. Ama benim ikna etme gibi bir gayretim söz konusu değil. Erdoğan Bey, benimle 20-25 yıl geçmişi olan bir arkadaşımız. Nereden nereye yürüdüğümüz belli. Oradaki kullandığı yanlış ifadeyi düzeltmek onun görevi.

        TUTUKLULUK SÜRESİ KISALIYOR

        Demokratikleşme paketi ile ilgili çalışmaları ele aldık. Yasal sürece ilişkin düzenlemeleri parlamentoya gönderdik. Biz bu süreçte Adalet ve İçişleri ile ilgili olanları yetiştirme gayreti içinde olacağız. ÖYM'leri kaldırmak için yoğun bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. TMK ile ilgili düzenlemeye gidiyoruz. Burada en hayati olan, tutukluluk süresi daha önce 10 yıldan 7.5 yıla indirilmişti. Bunu 5 yıla indirme kararı verdik. Meclis'ten de bunun çıkmasıyla yüzlerce, binlerce insan bundan istifade edecek. Adli kolluk meselesi... Artık herhangi bir savcı istediği gibi, ki yaptıkları zaten kanunsuzdu. Emniyetten bazı polisleri toplayıp şurayı bas gel olamaz. Hiçbir üstün astından haberi yok. kalkıp bu tür adımların atılması şimdi ortadan kalkıyor.

        ADLİ KOLLUK KURULACAK

        Dünyanın birçok yerinde adli kolluk müessesesi yok. Biz adli kolluk gerekirse kurumu oluştururuz. Ya içişleri bakanlığına bağlı olur ya da adalet bakanlığına bağlı olur. Bunun sadece görevi adli kolluk olur. 81 ilin vilayetinin adli kolluğu olur. Buna karar verirsek bir personel alımı yapacağız.

        "PARALEL YAPILANMA İŞTE BU"

        Başbakan Erdoğan, ofisinin dinlendiği iddiaları ile ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı raporla ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

        "Teftiş Kurulu gizlilik kaydıyla bunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderiyor. Bundan sizin haberiniz oluyor. İşte paralel devlet bu. Bu ülkede hala paralel devlet yok diyenler başını elinin arasına alsın düşünsün. Benim haberim yok, ama sizin haberiniz var, hadi açıkla..."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ