Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakır'da kaçırılan 2 uzman çavuş asker serbest bırakıldı, Diyarbakır Lice kaçırılan askerler

        Diyarbakır Lice'dekaçırılan 2 uzman çavuş asker serbest bırakıldı. 2 uzman çavuş, HDP'li heyet tarafından alınarak Lice Kaymakamlığı'na getirildi.

        Lice ilçesinde 26 Nisan'da Abalı Jandarma Karakolu'ndaki inşaatı protesto eden grubun izinsiz gösterisi sırasında silahlı kişilerce kaçırılan 2 uzman çavuş, serbest bırakıldı.

        HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından alınan uzman çavuşlar Lice Kaymakamlığı'na getirildi.

        Buldan, Baluken, Önder ve Zümrüt, beraberindeki 2 uzman çavuşla Kaymakam Tunahan Efendioğlu ile görüşüyor.

        Lice ilçesinde 26 Nisan'da Abalı Jandarma Karakolu'ndaki inşaatı protesto eden grubun, izinsiz gösterisi sırasında Diyarbakır-Bingöl karayolu trafiğe kapatılmış, bunun üzerine mahsur kalan yolcu otobüsündeki iki uzman çavuş silahlı kişilerce kaçırılmıştı.

        HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Barışla ters orantılı gelişmelere gösterdiği itiraza büyük saygı duyduğumuzu onlara anlatarak onlarla paylaşarak işe başladık. Sonunda bu iki asker kardeşimizi sağlıkları gayet yerinde olarak bizlere teslim edildi" dedi.

        Lice ilçesinde 26 Nisan'da Abalı Jandarma Karakolundaki inşaatı protesto eden grubun izinsiz gösterisi sırasında silahlı kişilerce kaçırılan 2 uzman çavuşu Lice Kaymakamlığına teslim ettikten sonra Kaymakamlık çıkışında gazetecilere açıklama yapan Önder, Abdullah Öcalan'ın görüşme heyeti ve BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün koordinasyonuyla bölgede yaşanan gelişmeler üzerine inisiyatif almaya karar verdiklerini söyledi. Başlatılan bir çözüm sürecinin olduğunu ve sürecin salt askeri bir sorun olmadığını ifade eden Önder, sorunun siyasi olduğunu, çözüm hamlelerinin de siyaseten geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

        Demokratik siyasetin önünün açılmaması durumunda barışın tabana inme olasılığının zayıf olduğunu anlatan Önder, barışın hedeflendiği ülkenin, toprakların, kalekollara değil, sevgiyle barışa açılmış kollara ihtiyacının olduğunu ifade etti.

        Lice'nin bu coğrafyada acılı bir tarihin sahibi olduğunu kaydeden Önder, şunları söyledi:

        "Çağrışım hafızasında yer alan bütün acılı olaylar karakolllarla özdeşleşmiştir. Bu halka barış hamlesi olarak 1975'te yaşadığı büyük deprem felaketinden beri daha barınma sorununu çözmediğiniz bir halka trilyonlarca, tonlarca brüt beton döküp kalekollar yapmaya başladığınızda bu halkın bundan bir barış mesajı alması imkan dahilinde değildir. Biz başta gençlerimiz olmak üzere yurttaşlarımızın hiçbirinin bırakın canını kaybetmesini, saçının teline zarar gelmesini istemiyoruz."

        "Barışla ters orantılı gelişmelere gösterdiği itiraza büyük saygı duyduğumuzu onlara anlatarak onlarla paylaşarak işe başladık. Sonunda bu iki asker kardeşimizi sağlıkları gayet yerinde olarak bizlere teslim edildi" diyen Önder, kalekolların bu topraklarda yapılmaması sorumluluğunu üstlenerek bu konuda bundan sonraki mücadeleyi ve bundan sonraki tepkiyi ülkenin bütün kurumlarında, siyasetçiler olarak devralacakları sözünü verdiklerini aktardı.

        "YAKINDA DÜĞÜNLERİ OLACAK"

        Sürecin mutlu bir şekilde sonlanması için çaba sarf edeceklerini dile getiren Önder, "Bu iki asker arkadaşımızın yakında düğünleri olacak. Onlara ömür boyu mutluluklar diliyoruz. İstiyoruz ki bütün anneler, gerilla da asker annesi de çocuklarından emin olsunlar. HES'lerle kalekollar yerine o büyük kucaklaşmamızı bir an önce gerçekleştirecek ve siyaset kurumlarının tümünün daha aktif rol ve sorumluluk alarak bu süreci bir an önce o mutlu sonla götürmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

        Gazetecilerin "Askerleri silahlı gruplardan mı yoksa silahlı kişilerden mi teslim aldınız" sorusu üzerine Önder, bunların bu aşamaya gelmiş bir mesele için bir faydasının olmadığını, gereken yerlere gereken şeyleri aktardıklarını söyledi. Önemli olanın askerlerin sağ salim getirilmesi olduğunu söyleyen Önder, "İnşallah bu büyük kucaklaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız ve barış kazanacak" dedi.

        "Çadır eyleminin bitirilecek mi" sorusuna da Önder, kimsenin eylemini bitirip bitirmemenin kendi ellerinde olmadığını, o sorumluluğu gösteren halkla tekrar konuşup gelişmeleri aktaracaklarını belirterek inisiyatifi ve sorumluluğu devralmak istediklerini halka bildireceklerini, sonrasına onların karar vereceğini kaydetti.

        Önder, 3 sivil vatandaşın da kaçırıldığı iddiasının sorulması üzerine, "Siviller bizim bilgimiz dahilinde değil. Görüştüğümüz insanların içinde de açıkçası yoklardı. Umuyoruz ve diliyoruz ki onlar da en kısa sürede özgürlüklerine kavuşurlar" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ