Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TÜBİTAK'tan ses kaydı açıklaması "Ses kayıtları montaj" TÜBİTAK Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtlarının "montaj" olduğunu bildirdi( TÜBİTAK ses kaydı montaj)

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bilirkişi raporu gönderen TÜBİTAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtlarının "montaj" olduğunu bildirdi.

        Başbakan Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydı hakkındaki TÜBİTAK raporunda şöyle denildi:

        "Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur"

        EGEMEN BAĞIŞ'IN SES KAYITLARI DA 'MONTAJ'

        Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, gazeteci Metehan Demir ile yaptığı iddia edilen görüşmenin ses kaydına ilişkin soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda, kaydın "montaj" olduğu bildirildi.

        Bağış, kaydın yayımlanmasının ardından avukatı Muhammed Hardalaç aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak, "ses kaydının kendisine ait olmadığının bulunması, kaydı düzenleyenlerin ve yayınlayanların tespit edilmesi" talebiyle suç duyurusunda bulundu.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin, soruşturma kapsamında ses kaydıyla ilgili bilirkişi raporu istedi.

        TÜBİTAK ses uzmanı bilirkişilerce hazırlanarak Çetin'e gönderilen raporda, Youtube'dan indirilen ses kaydıyla ilgili, şu sonuçlara ulaşıldığına yer verildi:

        "Yapılan spectrum incelemesi sırasında tespit edilen kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur.

        Montajda dikkat çeken bir husus konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur."

        HÜKÜMETTEN İLK DEĞERLENDİRME

        Kalkınma BakanıCevdetYılmaz, "Tabii bütün o 17 Aralık sürecindeki esas mesele; Türkiye'nin istikrarını bozmak, yükselmesine, büyümesine set çekmek, Türkiye'nin dünyada çok daha iyi bir noktaya gelmesine engel olmaktı ama halkımız bu oyunu bozdu" dedi.

        AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nı ziyaret edenYılmaz, yaptığı konuşmada, teşkilatları çok önemsediklerini söyledi.

        Bir gazeteci,Yılmaz'a, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) bilirkişi raporunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının montaj yöntemiyle hazırlandığı bilgisine yer verilmesi konusundaki düşüncelerini sordu.

        Çok yoğun bir gündem içinde bulunduğundan raporla ilgili hususu takip edemediğini anlatanYılmaz, teknik anlamda bir şey söyleyemeyeceğini dile getirdi.

        Yılmaz, bu kayıtların montaj olduğunu başından beri söylediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

        "Halkımız da bunu bildiği için 30 Mart seçimlerinde bütün o saldırılara en güzel cevabı sandıkta verdi. Halkımızın ortaya koyduğu tavır, sadece AK Parti'ye, sadece Başbakanımıza yönelik olarak değil, Türkiye'ye yönelik olarak oynanan oyunları boşa çıkardı. Tabii bütün o 17 Aralık sürecindeki esas mesele; Türkiye'nin istikrarını bozmak, yükselmesine, büyümesine set çekmek, Türkiye'nin dünyada çok daha iyi bir noktaya gelmesine engel olmaktı ama halkımız bu oyunu bozdu. Teknik olarak da bunun ortaya çıkarılması olumlu bir durum."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ