Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni yargı paketinde çocuk istismarı suçu ağırşlaştırıldı

        TBMM Genel Kurulu'nun iki haftalık mesai sonunda kabul edilen yeni yargı paketiyle özellikle cinsel suçlar ve uyuşturucu kullanımına ağır cezalar getiriliyor. İşte paketin getirdikleri:

        CİNSEL SUÇLARA YÜKSEK CEZA: Kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alacak. Suçun, vücuda organ ya da bir cisim sokularak yapılması halinde verilecek ceza, 12 yıldan az olmayacak.

        AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS: Cinsel saldırı için cebir ve şiddet sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

        ÇOCUĞU İSTİSMARA 15 YIL: Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. 15 yaşını tamamlamamış çocuklara karşı her türlü cinsel davranış "cinsel istismar" olarak algılanacak. Cinsel istismarın vücuda organ ya da bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası verilecek.

        ENSESTE 15 YIL: Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

        ÇOCUĞA UYUŞTURUCU SATANA 15 YIL: Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerini imal, ithal veya ihraç eden kişi için 20 yıldan 30 yıla kadar hapis verilecek. Satılan kişi çocuk ise veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası 15 yıldan az olamayacak.

        İKRAM ETSE DAHİ 10 YIL: Arkadaşına para karşılığı vermese dahi uyuşturucu ikram eden de 10 yıl ceza alacak.

        ÖZENDİRENE 10 YIL: Uyuşturucuyu özendirene 5 yıldan 10 yıla kadar hapis verilecek.

        KABLOYU ÇALANA 18 YIL: Mala zarar verme suçunun haberleşme, enerji, demiryolu ya da havayolu ulaşımını aksatması halinde 1.5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

        KAÇAK CEZALARI ARTTI: Kaçak akaryakıt, sigara ve alkol üreten, bulunduran, nakleden, satan veya satın alan kişiye verilecek cezalar artırıldı.

        DANIŞTAY'A "İVEDİ" YARGILAMA: Danıştay, ihale ve acele kamulaştırma gibi durumlarda "ivedi" yargılama yapacak.

        SAHTE ÜYEYE HAPİS: Siyasi partiye yazılı üyelik başvurusu bulunmayan veya mevcut olmayan kişileri gerçeğe aykırı üye kaydedenlere 1 aydan 3 aya kadar hapis cezası verilecek.

        AĞIR HASTA MAHKUMLARA TAHLİYE: Ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum bakımından ağır ve somut bir tehlike oluşturmayan mahkumlar tahliye edilebilecek.

        Şerife GÜZEL / ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ