Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Habertürk TV'de önemli açıklamalar, Kemal Kılıçdaroğlu Teke Tek'te

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

        Kılıçdaroğlu, "Ekmeleddin İhsanoğlu' önerisi kimden geldi?" sorusuna "İşe şöyle başladık, biz bir siyasi partiye genel başkan veya başbakan seçmeyeceğiz. Toplumun her kesimini kucaklayan bir cumhurbaşkanı olmalı. Toplumun hiçbir kesimini rahatsız etmemeli, Doğu ve Batı'da saygı duyulmalı diye düşündük. Hatta ben cumhurbaşkanı özelliklerini anlatırken, bir arkadaşı Ekmel Bey'e "seni tarif ediyor" demiş. Bunu bana daha sonra Ekmel Bey anlattı. Öneri gelince parti içi ve dışından arkadaşlara sordurdum. AK Parti İhsanoğlu'nu aday yapmazdı; çünkü geçmişi temiz bir kişi. İhsanoğlu'nu AK Parti aday gösterseydi, biz destek verirdik. İhsanoğlu ismini Bahçeli ile konuştuk; İhsanoğlu ile konuşuldu, sonunda karar verildi" şeklinde yanıt verdi.

        İhsanoğlu'nun katılacağı iftar programında çıkan kavga sonucu bir el silah sesi duyulması hatırlatılan Kılıçdaroğlu, "Bir partinin adayı şekilde sunulmasını istemiyoruz, o halkın adayı.İhsanoğlu'na sadece partilerin değil, halkın sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

        Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu'nun adaylığı için imza atmayan CHP'li vekillere ilişkin "CHP'li vekiller başka bir aday gösterseydi disipline verme taraftarı değildim" dedi.

        Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçileceğine ihtimal vermediğini söyledi.

        Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonuna değinen Kılıçdaroğlu, "Yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum,Erdoğan hakkında da fezleke düzenlenmesi lazım. Erdoğan TİB kayıtlarının 17 Aralık sonrasındaki bölümlerinin tümümün silinmesini istedi" ifadelerini kullandı.

        Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        MECLİS GRUP TOPLANTILARI

        İktidar partisi icraat yapar, bizde muhalefet olarak eleştiririz. Siyaset, siyaset olmaktan çıkmış, bir ağız dalışı haline gelmiş bunu iktidar partisi yapıyor. Benim medyada yer bulmamın tek nedeni ve tek günü salı günleri.

        TRT Başbakan'ın konuşmasına 1 saat yer veriyor, benim konuşmam yer almadı. Bir ülkede medya özgür değilse, halk da özgür değildir. Her salı gönüllü biçimde konuşan biri değilim. Medyanın bir gücü var; burada yer almalıyız: bu yüzden salı toplantıları yapıyoruz. Salı toplantıları çok gergin ama gerginliği yaratan kim?

        Türkiye'de yalan üzerine siyaset inşa ediliyor.

        "OYUMUZ ARTIYOR AMA BEKLEDİĞİMİZ KADAR DEĞİL"

        Kendi aramızda "nerede eksik yapıyoruz" "neden hala bize oy vermiyorlar" diye düşünüyoruz.

        Erdoğan'ın "bazı şehirlere hiç gidemiyorler eleştirisi" haklıydı, ama artık gidiyoruz. Son 3-4 yılda partide çok önemli değişiklikler yaptık. Yapılan hatalardan ders çıkarmak gerekiyor.

        Oyumuz artıyor ama beklediğimiz kadar değil.

        "PARTİYİ ESKİ HASTALIKLARDAN, ESKİ ANLAYIŞTAN KURTACAĞIM"

        Yerlerine yeni isimler getirdik diye partiden ayrılanları CHP'li olarak görmüyorumHemen itiraz eden, hemen başka partiye geçenler partili değildir.Partiyi eski hastalıklardan eski anlayıştan kurtaracağım.

        "TSK'ya komplo kurdular" dediğiniz insanları savunmak tezat değil mi?

        İnandığınız doğruları savunacaksınız. Ergenekon ve Balyoz'u en çok ben eleştirdim, dediğim de çıktı.

        17 ARALIK OPERASYONU

        17 Aralık'ta mahkeme tutanakları, belgeler, deliller görüntüler vardı. Yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum, Erdoğan hakkında da fezleke düzenlenmesi lazım. Erdoğan TİB kayıtlarının 17 Aralık sonrasındaki bölümlerinin tümümün silinmesini istedi.

        CUMHURBAŞKANI ADAYI SEÇİMİ

        'Çatı' adayı Ekmeleddin İhsanoğlu önerisi kimden geldi?

        İşe şöyle başladık, biz bir siyasi partiye genel başkan veya başbakan seçmeyeceğiz. Toplumun her kesimini kucaklayan bir cumhurbaşkanı olmalı. Toplumun hiçbir kesimini rahatsız etmemeli, Doğu ve Batı'da sayı duyulmalı diye düşündük. Hatta ben cumhurbaşkanı özelliklerini anlatırken, bir arkadaşı Ekmel Bey'e "seni tarif ediyor" demiş. Bunu bana daha sonra Ekmel Bey anlattı.

        Öneri gelince parti içi ve dışından arkadaşlara sordurdum. AK Parti İhsanoğlu'nu aday yapmazdı; çünkü geçmişi temiz bir kişi. İhsanoğlu'nu AK Parti aday gösterseydi, biz destek verirdik.

        311 AK Parti'li vekil gözü kapalı imza verdi, onların kişiliklerini de sorgulamak zorundayım.

        "İMZA VERMEYEN CHP'Lİ VEKİLLER BAŞKA BİR ADAY GÖSTERSEYDİ..."

        Hiçbir milletvekiline 'imza at' diye bir telkinim olmadı, baskı kurma düşüncemiz yok. CHP'li vekiller başka bir aday gösterseydi disipline verme taraftarı değildim.

        Dünyanın hangi ülkesinde cumhurbaşkanı yol ihalesini takip eder?

        İhsanoğlu ismini Bahçeli ile konuştuk; İhsanoğlu ile konuşuldu, sonunda karar verildi.

        İhsanoğlu'nun aleyhine kimse konuşamıyor. İhsanoğlu isminin gündeme gelme sürecinin cemaat ile hiçbir alakası yok.

        AK Parti seçmini yolsuzluğu savunuyorsa, Erdoğan'a oy verebilir.

        ADIM ADIM BAŞKANLIK MI?

        Fiili Başkanlık Sistemi olması söz konusu değil.

        CHP SEÇMENİNE ÇAĞRI

        CHP seçmeninden sandığa gitmesii ve İhsanoğlu'nun kampanyasına bağış yapmasını istiyorum.

        Devletin imkanları Erdoğan'ı elinde Mağdur olan şse İhsanoğlu, elinden tüm imkanlar alınmış.

        Bir partinin adayı şekilde sunulmasını istemiyoruz, o halkın adayı halk sahiplenmeli.

        AK Parti'ye oy verenlerin İhsanoğlu'na oy vermeleri için önlerinde hiçbir engel ve şüphe yok.

        TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU POLİTİKASI

        Mısır'da darbe oldu, biz de onlar da darbeye karşı çıktı. Darbeye karşı çıkmak ayrı oraya müdahale etmek ayrı. Oradaki bir siyasal partiden yana tavır koymak ayrı.

        Ortadoğu'nun Suriye'nin kan gölüne dönmesinin birinci sorumlusu Erdoğan'ındır.

        CHP ERKEN SEÇİME HAZIR MI?

        CHP her zaman seçime hazır. Projelerimizi hazırlayacağız, düşünceyse düşüncelerimizi açıklayacağız mitinglerimizi yapacağız.

        CHP olarak miting yapacağız. İhsanoğlu halk ile konuşuyor, salon toplantıları düzenleniyor. İhsanoğlu alışık olmadığımız tarzda toplantılar yapıyor, kendisinin halk ile iç içe olması gerekir. İhsanoğlu'nun bir özelliği de gittiği bölgenin kanaat önderleriyle bir araya gelmesi.

        TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASI

        Türkiye şuanda dış politikada en rahat taviz verebilecek konumdadır. Bu çok tehlikelidir. Davutoğlu, dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı.

        İhsanoğlu Cumhurbaşkanı olursa, Batı'da ve Doğu'da bir istikrar söz konusu olacaktır. Türkiye'nin saygınlığı dünyada tartışılıyor.

        BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

        Hiçkimse hukuktan yetki almamaksızın yasalardan yetki almadan başka bir yetkiyi kullanamaz. Kukla bir Başbakan'ı kim kabul edecek? Erdoğan'ın seçileceğine ihtimal vermiyorum.

        "MONŞER" TARTIŞMASI

        Halka tepeden bakan kişi Erdoğan, halkın arasında karışan ise İhsanoğlu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ