Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan'dan YAŞ'ta ilk hatıra pozu

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi ve emeklilik kararlarının alındığı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Başbakan Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargâhı Çakmak Salonu’nda toplandı. İki gün sürecek toplantılara Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile orgeneral ve oramiraller katıldı. YAŞ kararları yarın Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanacak.

        KOMUTANLAR KARŞILADI

        Toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret eden Başbakan Erdoğan, Aslanlı Yol’un başında komutanlar tarafından karşılandı. Şûra üyeleri, Erdoğan’ın başkanlığında, üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol’dan yürüdü. Erdoğan’ın, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

        ‘YAŞADIĞIMIZ KRİTİK SÜREÇ’

        Ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Erdoğan, şunları yazdı: “Hedefimiz 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmektir. Bu süreçte milli güvenliğimizi en üst düzeyde geliştirmenin yanında kadim tarihimizden devraldığımız sorumluluklarla vicdani ve insani yükümlülüklerimizi asla ihmal etmiyoruz. Dünyada ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde istikrarımızı koruyarak, gücümüzü artırarak, bölgemizde barışı, huzuru ve refahı kalıcı hale getirmenin gayreti içindeyiz. Yaşadığımız kritik süreç, TSK’mızın yetişmiş insan gücüyle, modern donanımıyla, üstün hareket kabiliyetiyle daha da güçlü bir ordu haline gelmesi konusundaki kararımızın, çabalarımızın, isabetini bir kez daha ortaya koymaktadır.”

        FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

        Başbakan Erdoğan, Anıtkabir ziyareti sırasında YAŞ üyeleriyle birlikte ilk kez hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde YAŞ toplantılarına son kez katılmış olacak. Bu nedenle Anıtkabir merdivenlerini inerken durdu ve komutanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, Anıtkabir’den Genelkurmay Karargâhı’na geçerken Genelkurmay Başkanı Özel’i de makam aracına aldı. Başbakan Erdoğan, akşam da YAŞ üyelerine Başbakanlık Konutu’nda yemek verdi.

        GÖZLER EMEKLİLİK KARARLARINDA

        TSK Personel Kanunu’nda şubat ayında yapılan yasa değişikliği çerçevesinde, terfisine 1 yıl kalanların dosyaları da ilk kez YAŞ gündemine geldi. Bu isimlerden bazıları erken terfi şansı yakalayacak. General ve amiral kadrolarında sürpriz emeklilik kararları alınabileceği belirtiliyor.

        YENİ DÜZENLEME

        2010’da yapılan Anayasa değişikliğiyle, YAŞ kararları yargı denetimine açılmış ve sonrasında YAŞ kararıyla TSK’dan ihraç edilen subay ve astsubay olmamıştı. Son dönemde “paralel yapı” iddialarıyla birlikte devlet kadrolarında “temizlik” başlarken, bu eğilimin YAŞ’a da yansıyabileceği belirtiliyor. TSK bünyesinde Yüksek Disiplin Kurulları (YDK) oluşturularak “sakıncalı” personelin ilişiğinin bu kurulların aldığı kararlar çerçevesinde kesilmesi uygulaması da başladı. Başbakan Erdoğan, “YDK sene içerisinde bu görevi yapacak. Ama ağustos şûrasında buraya aktarılanlar olabilir” ifadesini kullanmıştı. İlişiği kesilmesi düşünülen personel için ihraç kararı almak yerine, yasada yapılan “erken emeklilik” düzenlemesi de bu yıl ilk kez uygulanacak.

        KARA’DA YARIŞ KIZIŞTI

        YAŞ’ta terfiler de masaya yatırıldı. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 4 yıllık süresinin dolması nedeniyle emekliye ayrılacak. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş “yaş haddi” nedeniyle emekli olacak. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın da ‘yaş haddi’ gelmiş gibi görünse de, doğum tarihinin 30 Ağustos sonrası olması nedeniyle 1 yıl daha görevde kalabileceği belirtildi. Kara Kuvvetleri’nde emeklilikler nedeniyle boşalacak kadrolar için 10 korgeneral arasında seçim yapılacak. Bu isimler Adem Huduti, Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu ve Orhan Akbaş ile 3 yılı tamamlayıp erken terfi şansı kazanan Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal.

        DENİZ’DE SON DURUM

        Deniz Kuvvetleri’nde 2 oramiral kadrosundan biri boş durumda. İkinci oramiral kadrosuna tahsisli Donanma Komutanlığı makamında Koramiral Veysel Kösele görev yapıyor. Koramiral Kösele’nin İzmir’deki casusluk davası kapsamında tutuklanıp 3 gün sonra serbest bırakılmış olmasının terfisine yasal engel teşkil ettiği belirtiliyor.

        HAVA’DA TERFİ BEKLENTİSİ

        Hava Kuvvetleri’nde de 2 orgeneral kadrosundan biri boş durumda. Bu kadro için korgeneraller Abidin Ünal, Nejat Bilgin, Nezih Damcı ve Mehmet Çetin arasında seçim yapılacak. Erdoğan ve Orgeneral Özel Genelkurmay’a birlikte gitti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ