Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanlığı seçimi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakanlık, Erdoğan seçilirse yeni Başbakan kim olacak, ak parti, seçim sonuçları, resmi gazete, kenan evren, turgut özal

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin ardından Başbakanlık makamı ve yapılacak görevlendirmelerle ilgili farklı görüşler dile getirilirken TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve YSK bürokratlarını toplayarak, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yetki karmaşası yaşanmaması için hangi kurumların nasıl işlem yapacağı, görevlerin ne zaman başlayıp ne zaman sona ereceği gibi konulara açıklık getirme çalışması başlattı.

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bu konuyla ilgili başlattığı çalışmada soru işaretlerini aydınlatan ilginç bilgilere ulaşıldı. Meclis bürokratlarının Köşk bürokratlarına verdiği dosyada, Erdoğan’ın seçilmesi halinde Kenan Evren dönemi ile örtüşen bir durum ortaya çıkacak. Buna göre, Turgut Özal’ın 31 Ekim 1989’da Cumhurbaşkanı seçilmesinden hemen sonra 1 Kasım 1989’da Cumhurbaşkanı Kenan Evren Meclis’e bir yazı göndererek, Özal’ın başbakanlığının sona erdiğini bildirip, yerine vekaleten atama yaptı. Evren’in Meclis’e gönderdiği yazı Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Evren’in, 9 Kasım’da yemin ederek görevine başlayan Özal için hemen harekete geçip Meclis’e durumu bildirdiği belirlendi.

        ANAHTAR GÜL’DE

        AK Parti’nin hukukçu kurmayları, “Süreç 28 Ağustos’ta mazbatanın alınması ve yemin edilmesiyle kesinleşmiş sayılır. O zamana kadar Başbakanlık devam eder” görüşünü savunuyor. Parti içinden ve muhalefetten farklı görüşler de dillendiriliyor. Seçim sonucunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmiş sayılacağı ve yetkilerinin düşeceği ileri sürülüyor. Bu durumda da kurumlar arasında, uygulamayı kimin yapacağı, noktayı kimin koyacağı konusunda belirsizlik yaşanıyor. Bu belirsizliğe Kenan Evren’in Özal ile ilgili yazısını Köşk bürokrasisine sunarak ışık tutan Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in ekibi, “Cumhurbaşkanı, seçim sonucu yayımlanınca başbakanlığın bittiğini, vekilliğin düştüğünü ilan edebilir. Anahtar Cumhurbaşkanı Gül’de. Taşın altına kim elini koyacak, bu Köşk’ün kararına kaldı” yorumu yaptı.

        Köşk, daha önce Evren-Özal örneğinde olduğu gibi hareket ederse, YSK’dan gelen yazı üzerine, seçilmesi halinde Meclis’e Erdoğan’ın başbakanlığının ve vekilliğinin sona erdiğini bildirip, yeni hükümet kurulana kadar görev yapacak başbakan vekilinin adını açıklayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ