Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nı Söğütözü’ndeki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde inşa edilen kampusa taşıma kararı aldı.

        Bülent AYDEMİR/ HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nı Söğütözü’ndeki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde inşa edilen ve kamuoyunda ‘Beyaz Saray’ da denilen kampusa taşıma kararı aldı. Başbakanlık da Çankaya Köşkü’ne taşınacak. Erdoğan, çalışmalarını Söğütözü’nde sürdürecek ve burada ikamet edecek.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesinde, “İkamet adresiniz neresi olacak? Yeni binayı Başbakan mı Cumhurbaşkanı mı kullanacak?” sorusu üzerine 10 gün önce alınan tarihi kararı açıkladı: “Şu anda oturduğum yer ikamet adresimdir. (Keçiören Subayevleri’ndeki konutu) Henüz yeni ikamet adresim, şöyle ifade edeceğim; Sayın Cumhurbaşkanı’mızın (Abdullah Gül) oturduğu yerden (Dışişleri konutu) ayrılmasıyla orada bir süre daha oturmaya devam edeceğiz. Daha sonra da inşallah yeni yapılan binalara, Cumhurbaşkanlığı olarak taşınmayı planlıyoruz.

        Şu andaki Cumhurbaşkanlığı binasına da ve aynı zamanda konutlarına da Başbakan’ımızın taşınmasını aramızda planlamış durumdayız.” Başbakanlık kaynakları, bu kararın 10 gün önce alındığını ancak hassas bir süreç olduğu için açıklama yapmadıklarını belirtirken, “Bu açıklamayı sayın Cumhurbaşkanı’mızın yapması daha doğruydu” dedi. Şu anda Kızılay’da hizmet veren Başbakanlık, Söğütözü’nde inşaatı tamamlanan binaya değil, Cumhurbaşkanlığı olarak hizmet veren Çankaya Köşkü’ne taşınacak. ‘1071 Rakımlı Tepe’ olarak da adlandırılan Çankaya Köşkü, bundan böyle Başbakanlık olarak hizmet verecek. Yetkililer, SİT alanı olan Çankaya Köşkü’nde bazı eklemeler yapılması konusunda engel bulunmadığını belirtiyor.

        Başbakanlık olarak hizmet verecek Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Davutoğlu ile birlikte 4 Başbakan Yardımcısı’nın makam odaları, Başbakanlık’ın bazı kritik birimleri ile Davutoğlu’nun danışmanlarının çalışma odaları yer alacak. Çankaya küçük olduğu için Kızılay’daki Başbakanlık merkez bina da kullanılacak. Burada Başbakanlık personeli ile idari birimler bulunacak.

        YÜKSEK GÜVENLİKLİ BİNADA DİNLEMEYE KARŞI 'SAĞIR ODA'

        Yapımına 2012’de başlanan kampus 1 milyar TL’ye mal oldu. 150 dönüm araziye Selçuklu mimarisinden esinlenilerek inşa edildi. Son teknoloji kullanıldı. Yüksek güvenlikli binada dinlemelere karşı “sağır oda” bulunuyor. Toplam bin odalı 3 bloktan oluşuyor. Bloklardan biri makama özel dizayn edildi. Büyük bir tören alanı bulunuyor. Her blokta iki büyük toplantı salonu, katlarda ise küçük toplantı salonları var. Bazı bölümlere giriş-çıkışlar, parmak izi ve retina okuma sistemiyle sağlanıyor. Kampus içinde büyük bir yeşil alan, yürüyüş alanları ve sosyal tesisler var. Birkaç farklı girişi olan kampusun, protokol, personel ve ziyaretçi girişleri ayrı. Binanın altında Hükümet Harekât Merkezi bulunuyor. Büyük bir kongre salonu var. Cumhurbaşkanı’nın ikâmet edeceği rezidans inşa aşamasında.

        "ERDOĞAN ÇOK EMEK VERDİ"

        Yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni binaya çok emek verdiğini ve her detayıyla özel olarak ilgilendiğini, binanın ve kampusun çok güzel olduğunu belirtirken, “Burayı kullanmak istemesi çok doğal” dedi. Erdoğan bir süre Dışişleri Konutu’nda ikamet ettikten sonra yeni Başbakanlık’ta yapımı süren rezidansın tamamlanmasıyla ikametgahını da buraya taşıyacak. Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve Müze Köşk de yeni dönemde Başbakanlık binası içinde yer almış olacak.

        GÜL DÖNEMİNDE RESTORE EDİLDİ

        Çankaya Köşkü, Müze Köşk’ün sağ tarafında ve onun bittiği yerde başlayan sütunlu, pembe tarihi bir yapı. Yapımına 1931’de başlandı ve ilk yıllarda Yeni Köşk olarak da adlandırıldı. Çankaya Köşkü, Ekim 1932’de tamamlandı. Alt katı bodrum ve genişçe bir teras üzerine 2 kat olarak inşa edilen Çankaya Köşkü’nün birinci katı çalışma ve misafirlerin kabulleri, üst katı ise ikametgah için düzenlenmiş durumda. Çankaya yerleşkesi içinde Atatürk’ün 1921 yılından sonra hayatını sürdürdüğü Atatürk’ün bağ evi olarak bilinen Müze Köşk ve Atatürk’ün anısını yaşatan Camlı Köşk yer alıyor. Camlı Köşk, 1935’te Atatürk tarafından kız kardeşi Makbule Atadan’ın ikâmeti için yaptırıldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde önemli tadilat ve restorasyondan geçirildi, bahçesi yenilendi, sanat eserleri renove edildi.

        MUHAFIZ ALAYI YENİ BİNAYA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatının taşınacağı yeni binaya Atatürk’ün kurduğu Muhafız Alayı da taşınacak. Askerlerin atları için buraya ahırlar inşa edilecek. Erdoğan’ın çizdiği perspektif doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yasası’nda yapılacak değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği altında yeni birimler kurulacak ve yeni kadrolar ihdas edilecek. Böylelikle fiili başkanlık sisteminin ilk adımları atılmış olacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı’nın yatay ve dikey genişleyebileceğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ