Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hükümetten asansör faciasına ilişkin açıklama, Başbakan Bülent Arınç'tan flaş açıklamalar, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

        Arınç, Mecidiyeköy'deki asansör faciasına ilişkin "Çalışma Bakanımız olay sonrasında derhal olay yerine intikal etmiştir. Adli soruşturma başlatıldı. Adli soruşturma devam ediyor. Ayrıca idari açıdan da olay soruşturuluyor. Öncelikle adli soruşturmaya bir müdahalemiz söz konusu değildir" dedi.

        Bakanlar Kurulu'nda, İş Güvenliği Eylem Planı hazırlanması ve kamuoyuna açıklanması yönünde karar alındığını söyleyenArınç, "İş güvenliği eylem planı yapılması ve açıklanması bizzat başbakanımız tarafından açıklanacaktır" ifadelerini kullandı.

        İşte Arınç'ın konuşmasından önemli satır başları;

        "ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

        Asansör faciasında hayatını kaybedenler için büyük üzüntü duyduk. Onlara Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Çalışma Bakanımız olay sonrasında derhal olay yerine intikal etmiştir. Adli soruşturma başlatıldı. Adli soruşturma devam ediyor. Ayrıca idari açıdan da olay soruşturuluyor. Öncelikle adli soruşturmaya bir müdahalemiz söz konusu değildir. İdari soruşturma hem Valiliğimiz hem de ilgili kurumlar tarafından başlatılmış ve devam etmektedir.

        "TEFTİŞ KURULU GÖREVLENDİRİLECEK"

        Sayın Başbakanımız da Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirecektir. Bu bir iş kazası olduğuna göre hayatlarını kaybeden yurttaşlarımız için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız neler yapabilir, bunları da konuştuk. Ölüm geliri, ölüm aylığı ve diğer ödemelerin yapılmasına karar verildi.

        "EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE"

        Hayatını kaybetmeler noktasında, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzun uzun tartıştık. En çok ölümlü kaza inşaat sektöründe oluyor. Nakliyat ikinci sırada geliyor. Sonra maden sektörü geliyor.

        Neresinden bakarsak bakalım ölümlü sonuçlanan kaza ile karşı karşıya geldik. 'Ne iş versen yaparım abi' dönemi geçti. Mesleki yeterlilik sertifikası almayanların o sektörde çalışmaması kanaatindeyiz. Mesleki yeterlilik konusunda ciddi adımın atılmadığı görülmüştür. Mesleki yeterlilik kurumuna eğitimlerle ilgili kaynak aktarılacaktır. Mesleki yeterlilik kurumunun çalışması kararı verilmiştir.

        “ŞEHİT SAYILMASI MÜMKÜN DEĞİL”

        Sayın Başbakanımızın Konya ziyaretleri sırasında İstanbul’da yaşanan olayla ilgili olarak açıklaması oldu. Hepimiz üzüntü içerisindeyiz. Bu olayda hayatını kaybedenlerin şehit sayılması gibi bir durum söz konusu değil. Şehitlik kavramının neleri kapsadığını biliyoruz. Sayın Başbakanımız işin dini, manevi boyutunu dikkate çekmek için şehit sayılabileceğini söylemiştir.

        “ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANABİLİR”

        Bu yurttaşlarımız karşılığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda vardır. İş kazası olduğu için ölüm geliri ve ölüm aylığı bağlanması mümkündür. Bunların hukuken kanunla şehit sayılması düşünülmemiştir düşünülmesi mümkün değildir.

        GÜLEN’İN İADESİ

        Başkan Obama ve sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinde neler konuşulduğu hakkında bire bir bilgimiz yok. Cumhurbaşkanımız bazı ipuçları verdi. Bu konuda hükümetimizin de sayın Cumhurbaşkanımızın da düşünceleri malumdur. Biz bütün mücadelemizi yasadışı yapılanmalarla ilgili hukuk mücadelesi içinde yapacağız. Bunu dışında kimse bir şey beklemesin. Başka ülkelerin de beklediğini sanmıyorum. ABD de kişi hak ve özgürlüklerine büyük önem veren bir ülkedir. 11 Eylül’den sonra da ABD’de hukukun dışına çıkılmış olabilir ama genel çerçeve hukukun üstünlüğüdür. ABD’deki o zatın Türkiye’ye iadesi istenecekse ABD’nin ilk defa isteyeceği konu eldeki bilgi ve belgelerin kendisine ulaştırılmasıdır. Biz bunun gerekli ve doğru olduğuna da inanırız. "Onu oradan al bana ver" şeklinde talebin dünyada karşılanma ihtimali kalmamıştır.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Çözüm süreci konusunda sayın Başbakanımızla kapsamlı bir toplantı yaptık. Bu konuda herkes üzerine düşen rolü en iyi şekilde yapacak. Bu işin kilit rolü çıkardığımız 6 maddelik kanundur. 6 maddelik kanun içerinden ne varsa onu yerine getireceğiz. Bu sürecin içerisinde şunu şu zaman yapacağız diye kamuoyoyla paylaşmam. Çözüm süreci büyük bir hassasiyetle takip edilmeli. Zaman ve süreç uzadıkça bu işe bazı maniler katılabilir. Bu toplantının ikincisi yapılacak. Terörle Mücadele Yüksek Kurulunu en yakın zamanda toplayacağım. Esasen onun dışındaki kurumlarla da görüş alışverişimiz devam etmektedir. Şu iki yıllık süreçte bugün geldiğimiz noktada çözüme çok daha yaklaştığımızı ve sürecin artık aydınlık bir ışık olarak rahatlıkla görünebildiğini söyleyebilirim.Yasama konusunda da Meclis'e ne göndereceksek önce size haber vereceğiz.

        HSYK SEÇİMLERİ

        Bakanlar Kurulu gündemine gelmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ