Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik "İnsanlar havadan bombalanır, sorumlusu siz olursunuz", Beşir Atalay, Suriye, Irak, IŞİD, PYD.

        BÜLENT AYDEMİR / HT GAZETE

        AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle memleketi Kırıkkale’de bir araya geldi. Atalay, yeni dönemde Bakanlar Kurulu’nun çalışma metotları, çözüm süreci, Suriyeli mülteciler, IŞİD tehdidi, tampon bölge ve tezkere hazırlıklarını anlattı, şunları söyledi:

        "BAŞKA GELİŞLER DE OLABİLİR"

        4 bin kişi sınırımıza girmiş durumda. Bunlar genelde Kürt kökenli Suriyelilerdir. IŞİD’le PYD’nin Kobani’de çatışmalarından sonra sınırımıza yığılanlar. Türkiye bu konuda esnek davranıyor. Büyük kısmının akrabaları burada, onlarla buluşuyorlar. Kamplarımızda boş yer var. Kamp malzemesi sevk ediliyor. Kobani bölgesinde çatışmalar sürüyor. Başka gelişler de olabilir.

        KORUNAKLI BÖLGE

        Tampon ve uçuşa yasak bölge; ikisi birlikte burayı korunaklı bölge haline getirecek. Sadece tampon bölge olması yetmiyor, yasaklı olması, risk taşımaması gerekiyor. Türkiye’ye bu kadar nüfusun gelmesi beklenmiyordu. 100 bin falan olur deniliyordu. şimdi 230 bini kamplarda toplam 1.5 milyon Suriyeli var. Biz o zaman da yoğun şekilde gündeme taşıdık, zirve toplantıları yaptık. ‘Bunu mutlaka sınır ötesinde kamplarda tutalım, ihtiyaçlarını karşılayalım’ dedik. Bu karara bağlandı.

        "BM’DEN KARAR ÇIKMADI"

        Dışişleri Bakanlığı BM’ye başvuru yaptı, karar çıkmadı. Yoksa biz bu kampların bir kısmını orada kurardık. Karar çıkmayınca Türkiye’nin tek başına yapabileceği bir iş değil; bunun riski var. Siz tampon bölge kurarsanız havadan insanlar bombalanır bunun sorumlusu siz olursunuz. Tampon bölge iyi bir çözüm. Tampon bölge olmazsa Türkiye’ye gelenlerin ihtiyaçlarının karşılanması gibi sorunlar bizim üzerimizde kalır.

        SURİYE, IRAK TEZKERELERİ

        Tezkerenin içeriği ve bunların ayrı ayrı mı verilmesi gerektiğinin kararı verilmedi. Meclis 1 Ekim’de yasama toplantısı yapıyor, 2 Ekim’de görüşülecek. Tezkerenin biri 8 Ekim, diğeri 17 Ekim tarihli. Araya Kurban Bayramı giriyor. Tezkere içeriklerinde değişiklik olur mu, ikisi birlikte olur mu diye düşünüyoruz.

        TEMALI BAKANLAR KURULU HAZIRLIĞI

        Yeni dönemde, yine istikrarla hem MYK’nın hem Bakanlar Kurulu’nun sürdürülmesi, her hafta toplanması kararı alındı. İki haftada bir güvenlik zirvesi yapılıyor. Bunlar önemli. Hükümet, her Bakanlar Kurulu’nda bir konuyu öne çıkarma gibi bir eğilim içinde. Birçok konu olabilir ama her toplantıda özel bir konuyu öne çıkarma eğilimi var. Geçen hafta AB ile ilişkiler masaya yatırıldı mesela.

        Türkiye tabularından kurtuldu, her konu konuşulur oldu. Bundan sonra alınamayacak mesafe olmadığını düşünüyorum. Sorunlar zor, zaman alıyor. Bazen alanda bir şey oluyor, çözüm sürecini zora sokar mı? Hiçbir şey olmaz. Daha ileri kırılmalar olur ama süreç yürür. Son çıkardığımız yasa, bu işin anayasasıdır artık. Türkiye’nin attığı çok ileri bir adımdır. Kimse buradan geri dönmez, dönemez.

        (Diyarbakır’da Kürtçe okul) 2013’te anadilde eğitim yapacak okulların açılabilmesiyle ilgili bir yasa çıkardık. İsteyenler anadilde eğitim verecek bir özel okul açabilirler ama başvuracaklar, iznini alacaklar. Eğitim yılı açılırken ajitasyon kokusu taşıyan bu tür provokatif tutumlar oluyor. Tasvip etmiyoruz, yanlıştır.

        6 maddelik yasayı kendim yürüttüm, kelime kelime biliyorum. Çıkmış olması çok önemli. Bizim hukukçu milletvekilleri ‘Bu kadar kısa maddeye bu kadar şeyi nasıl sığdırdınız’ dedi. ‘Efradını cami, ağyarını mani’ derler ya. Bu yasa öyle bir yasa. Kurumları, rol alanları rahatlatan, yapılacakları ana hatlarıyla ortaya koyan bir yasa. CHP de kurumsal olarak destek verdi. O açıdan da önemli görmek gerekiyor. Vatandaş da şikâyetçi değil, hayatı iyi.

        İskoçya’daki bağımsızlık referandumu bana sürpriz olmadı. Ben dünyada çatışma olan yerleri biliyorum. Evde konuşmuştuk, ‘Bağımsızlık kararı çıkmaz’ demiştim.

        "SÖZCÜLER ANLAYIŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLACAK"

        Beşir Atalay, medya kuruluşlarının temsilcileriyle Kızılırmak Nehri kıyısındaki buluşmasında 12 yıllık bakanlığı süresince AK Parti’nin bütün politikalarının içinde olduğunu vurguladı. 2005-2006 reform paketleri, çözüm süreci, normalleşme ve sivilleşme adımlarındaki katkılarını anlatan ve önümüzdeki süreçte nasıl bir yol haritası izleyeceğini de açıklayan Atalay şöyle devam etti: “Sizler de biliyorsunuz, bakanlıktan affımı istedim; kendileri sağolsunlar kabul ettiler. Zaten MKYK üyesiydim, sürpriz şekilde böyle bir görev gelmiş oldu. Ben, her zaman söyledim, partimizin neresinde görev varsa yaparız diye. Hükümet Sözcüsü Bülent Bey’le (Arınç) de çarşamba günleri haftalık görüşmeler yapacağız. Parti Sözcüsü ile Hükümet Sözcüsü söylem, anlayış birliği içinde olacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ