Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile telefonda görüştü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkan Yardımcısı Biden'la görüştü

        HT GAZETE

        NEW York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önce ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü, hemen ardından da Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya geldi.

        TÜRKİYE’YE ÖVGÜ

        Erdoğan, New York ziyaretinin son gününde Başkan Obama ile kaldığı The Peninsula Oteli’nde bir telefon görüşmesi yaptı. Başkan Obama’nın talebiyle gerçekleşen görüşmenin, Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelmesi öncesine rastlaması dikkat çekti.

        Görüşmede iki liderin, IŞİD dahil olmak üzere bölgedeki terör örgütleriyle mücadele ve Suriye meselesi gibi konularda Türkiye ve ABD’nin ortak bir stratejiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladıkları öğrenildi. Beyaz Saray açıklamasında, Obama’nın New York’tan Washington’a dönerken başkanlık uçağı Air Force One’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü belirtildi. Obama’nın, Türk yetkililer ve yerel grupların, BM ile birlikte sadece bu hafta on binlercesi dahil olmak üzere Türkiye’ye büyük boyutta mülteci akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüğü bildirildi.

        BIDEN’LA 1.5 SAAT

        Erdoğan, daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kaldığı otelde kabul etti. Biden’ın Erdoğan’a, “Uzun seyahatteki biri için çok enerjik görünüyorsunuz” dediği ve Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle tebrik ettiği öğrenildi. Samimi bir havada geçtiği ifade edilen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmede Biden’a, Ortadoğu’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ve Avrupa’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç eşlik etti.

        ORTAK MÜCADELE

        Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra terörle ortak mücadele, Irak ve Suriye’deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından istikrarın tesisini hedefleyen çalışmalara Türkiye ve ABD’nin birlikte katkı sağlamalarının, Suriye’de yeni bir düzen ve istikrarın sağlanması gerektiği konularının da ele alındığı öğrenildi. Ankara’nın sınır hattında güvenli bölge oluşturulması ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle ilgili talepleri ele alınırken, sınırda 1.5 milyonu aşan mülteci sorununun çözümü için ortak çalışmanın taşıdığı önem de vurgulandı.

        5. CADDE’DE YÜRÜDÜ

        CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu toplantıları dolayısıyla bulunduğu New York’ta sivil toplum ve iş dünyasının temsilcileriyle de bir araya geldi. Erdoğan, bu kapsamda ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın University Club of New York’ta organize ettiği toplantıda önde gelen ABD’li firmaların temsilcileri ile görüştü. Erdoğan ve beraberindeki heyet, toplantının düzenlendiği binaya 5. Cadde’den yürüyerek gitti.

        EMİNE ERDOĞAN KONFERANSA KATILDI

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belize Başbakanı’nın eşi Kim Simplis’in ev sahipliğinde düzenlenen “Kadın ve Çocukların Finansal Sağlığı İçin Küresel Eylem Çağrısı” başlıklı konferansa katıldı.

        SURİYE'DE UÇUŞA YASAK BÖLGE YOKSA İNCİRLİK DE YOK

        CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonlarına katkı verebileceğini açıklamasının ardından, “ABD ile Türkiye arasında İncirlik Üssü pazarlığı” iddiaları gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin “Uçuşa yasak bölge oluşturulsun” önerisini benimserse, üsler “Çekiç Güç” benzeri uluslararası harekât için açılabilecek.

        İNSANİ YARDIM AMAÇLI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin sağlayacağı katkının, Ankara’ya dönmesinin ardından hükümet ile yapacağı görüşmelerde netlik kazanacağını BM Zirvesi’ndeki temaslarında muhataplarına bildirdi. ABD’nin bugün itibarıyla resmi bir üs talebinin olmadığı belirtildi. Başta İncirlik olmak üzere Türkiye’deki üslerin kullanımının söz konusu olması halinde ise Ankara öncelikli olarak insani yardım amaçlı uçuşlara destek vermeyi öngörüyor. Üslerin muharip unsurlara açılması bu aşamada düşünülmüyor.

        ZORUNLU HALLERDE İNİŞ

        Türkiye’nin sınır ötesinde güvenli bölge oluşturulması ve bu bölgenin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisi hayata geçirilirse, bu durumda Irak Körfez Savaşı sırasında oluşturulan “Çekiç Güç” benzeri bir uluslararası harekât gündeme gelecek. Bu durumda Türk savaş uçakları ve NATO uçakları Irak ve Suriye üzerinde devriye uçuşlarına başlayacak. Bu koşulların gerçekleşmesi halinde, İncirlik’in devriye görevine katılacak NATO savaş uçaklarına da açılması söz konusu olabilecek. BM Güvenlik Konseyi “uçuşa yasak bölge” uygulamasını hayata geçirmezse, koalisyon ülkelerinin Türkiye’deki üsleri sadece zorunlu hallerde kullanabilmesi de değerlendiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ