Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Üniversiteler kapılarını savaş mağduru öğrencilere açtı YÖK genelge yayımladı

        Lütfi ERDOĞAN/HABERTÜRK

        İstanbul, Marmara, Hacettepe, Gazi ve Selçuk gibi üniversiteler, Suriye, Filistin, Mısır ve Irak’ta savaştan kaçan öğrencilere kapılarını açarak eğitim fırsatı tanıdı. “Özel öğrenci” statüsünde üniversitelere giriş yapan öğrencilere, yurt ve burs imkânları da tanındı.

        Suriye'deki iç savaş ve IŞİD saldırıları nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmen sayısı 2 milyona yaklaşırken, Türkiye’deki üniversiteler de kapılarını savaş mağduru öğrencilere açtı. YÖK, 2012’de yayımladığı genelgede; 7 ilde bulunan Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin ve Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinde savaş mağduru öğrenciler için kayıt açılmasını istedi. Bu kapsamda Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmenler ile Suriye’de eğitim görmekteyken önlisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere eğitimlerine devam etme hakkı tanındı.

        ‘ÖZEL ÖĞRENCİ’ STATÜSÜ

        Daha sonra yapılan toplantılarda ise genelge genişletilerek tüm üniversitelere uygulandı. Suriyeli göçmenlerin, üniversitelerde “özel öğrenci” olarak ders görmeleri sağlandı. Üniversitelere giriş yapan öğrenciler, yurt ve burs imkânlarından da yararlandı. Kayıtlar öğrencilerin beyanları dikkate alınarak yapıldı. Uygulamayla birlikte Gazi Üniversitesi’nde 161 Iraklı, 15 Mısırlı, 37 Suriyeli; Hacettepe Üniversitesi’nde 43 Filistinli, 16 Iraklı, 19 Suriyeli; İstanbul Üniversitesi’nde 41 Filistinli, 38 Iraklı ve 103 Suriyeli öğrenci eğitim görmeye başladı.

        YATAY GEÇİŞ

        Bu yıl 18 Haziran ve 9 Temmuz tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında öğrencilerin yatay geçiş işlemlerinin, öğrencilerin başvurduğu bölümün toplam kontenjanının yüzde 10’unu geçmemek üzere yapılması gerektiği belirtildi.

        ÖZEL ÖĞRENCİLİK NEDİR?

        ÖZEL öğrencilik, herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan öğrencilerin; kendi üniversitelerindeki hakları saklı kalmak kaydıyla, sağlık gibi sorunlar nedeniyle başka bir üniversitenin çeşitli fakülte ve yüksekokullarında ders alabilmesi anlamına geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ