Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 2015'teki seçimler 1 ay öne çekiliyor,erken seçim,erken seçim olacak mı,2015 milletvekili genel seçimleri 1 ay öne çekiliyor

        HT GAZETE / Bülent AYDEMİR

        AK Parti’de, 14 Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimlerinin 1 ay öne çekilmesi konuşulmaya başlandı. Muhalefet destek verirse seçimler mayısta yapılacak. AK Parti’nin seçimi öne çekme gerekçeleri şöyle: “Yaz tatilinden önce sandığa gidilmesi, tarlalara giden vatandaşlar, üniversite sınavlarına denk gelmesi”

        AK Parti’de, 14 Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimlerinin 1 ay öne çekilmesi konuşuluyor. Muhalefet de destek verirse genel seçimler önümüzdeki yıl mayıs ayında yapılacak.

        5 GEREKÇE

        AK Parti kaynakları, seçimin 1 ay öne alınmasının ‘erken seçim’ anlamına gelmediğini vurgularken, gerekçesini şöyle açıklıyor:

        1 OKULLAR KAPANIYOR: Okullar 12 Haziran 2015’te kapanıyor ve yaz tatiline giriyor. Yaz tatili başlamadan ve vatandaşlar ikamet adreslerini terk etmeden seçimin yapılması daha sağlıklı olur; katılımı artırır. Aynı zamanda seçmen kaydını taşıma gibi sorunlar yaşanmaz.

        2 YAZLIKÇILAR EVLERİNDE: Yazın büyük bölümünü yazlıklarındatatilde geçiren vatandaşlar, oylarını kullanıp tatile çıkabilir. Oy kullanma oranı yüksek olur. Bunu CHP de destekler.

        3 TARLALARINA GİDENLER: Yazı, memleketlerinde; bağ-bahçe işlerinde, fındıkta, çayda, tarlada geçiren vatandaşlar da hasat dönemine girilmediği için kışlık evlerinde olup sandığa gider.

        4 OKULLAR AÇIKKEN: Sandıkların büyük bölümü okullara kuruluyor ve sandık görevlisi olarak genellikle öğretmenler görev yapıyor. Bu nedenle okullar açıkken seçim yapılması daha sağlıklı olur.

        5 LYS SINAVI: Seçime denk gelen tarihte; Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) ve Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) sınavı var. Bu da öne çekmede etken.

        Meclis karar verir

        Milletvekili genel seçimleri 2007’den önce 5 yılda bir yapılırken, 2007’deki Anayasa referandumundan sonra 4 yılda bir gerçekleştirilmeye başlandı. Son genel seçimler 12 Haziran 2011’de yapılmıştı. Bu tarihe 4 yıl eklendiğinde 25. dönem milletvekilleri seçimleri 14 Haziran 2015 Pazar gününe denk geliyor. Seçim için kesin tarihi, Yüksek Seçim Kurulu belirliyor. Anayasa’nın 77. maddesine göre; Meclis bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasa’da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı’nca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ